13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Laura Codruța Kovesi a primit cel mai mare număr de voturi și în comisia LIBE a Parlamentului European

Cele mai citite

Laura Codruța Kovesi a trecut cu brio și de Comisia LIBE, pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, după ce cu o zi înainte, după audierile din Parlamentul European, fusese votată majoritar, în comisia CONT (de control bugetar).
Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, candidată pentru funcția de procuror-șef european, a fost votată în comisia LIBE a Parlamentului European de 26 de membri, celălalt candidat cu șanse, Jean-Francois Bohnert, din Franța, fiind votat de 22 de parlamentari, iar reprezentantul Germaniei, Andres Ritter, doar de 1 parlamentar.
Kovesi fusese audiată în Parlamentul European pe 26 februarie, primind întrebări de la diferiți parlamentari, inclusiv de la parlamentarii români care au făcut tot posibilul să o împiedice în parcursul către postul de procuror-șef european. Procurorul român originar din Sibiu a fost ultima pe lista audierilor și a beneficiat de cele mai multe întrebări, inclusiv de atacuri ale parlamentarilor PSD.
„Am experiență îndelungată în luarea deciziilor mari, în coordonarea unei echipe în situații de stres și presiune publică. Am crescut activitatea în România anti-fraudă europeană. DNA a pus sechestre pe bunuri de peste două miliarde de euro. Am dezvoltat parteneriate și cu colegi internaționali. Am creat echipe de anchetă comune, am cooperat cu peste 40 de țări.” a spus Kovesi.
Ulterior audierilor, comisia CONT (de control bugetar) a votat, Laura Codruța Kovesi primind cele mai multe voturi, 12, față de 11 primite de Bohnert din Franța și un vot primit de Ritter din Germania. Mâine are loc votul din comisia LIBE.
După această etapă, urmează o negociere cu Consiliul European, decizia finală urmând să fie luată pe baza unui acord comun al celor două instituții europene.
Parchetul European va avea un procuror-șef și procurori-europeni, care vor lucra la biroul central din Luxemburg, și procurori delegați din toate statele membrie, care vor lucra în țările de orgine. Parchetul European ar trebui să fie funcțional în 2020 și să investigheze fraudele cu fonduri europene.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copaci transplantați de pe o stradă din Sibiu. Artera a intrat în lucrări de modernizare

Lucrările de modernizare a străzii Marburg din cartierul Tineretului au început, anunță municipalitatea sibiană.Acestea includ relocarea rețelelor de utilități,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect