fbpx
Connect with us

Justiție

Liviu Dragnea a fost eliberat din pușcărie

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Liviu Dragnea va fi liberat condiționat, după executarea a mai puțin de doi ani și două luni din pedeapsa de trei ani și șase luni primită în mai 2019. Decizia, luată de Tribunalul Giurgiu, este definitivă și va fi pusă în aplicare imediat, potrivit Biziday.ro.

Liviu Dragnea a fost încarcerat pe 27 mai 2019 și avea de executat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Pentru că obținuse echivalarea unor zile de muncă pe care nu le-a efectuat, a îndeplinit fracția de două treimi din pedeapsă (2 ani și 4 luni) în 2 ani, și astfel a îndeplinit condițiile liberării condiționate.

Totuși, în luna mai, Tribunalul București i-a respins cererea de liberare condiționată, dar ulterior, Curtea de Apel București a desființat această decizie și a dispus mutarea procesului la Tribunalul Giurgiu și rejudecarea cererii.

Advertisement

Concret, legislația prevede că, în funcția de munca prestată (remunerată sau nu, efectuată ziua sau noaptea) un deținut poate primi o reducere a pedepsei de o zi, la patru sau la trei zile muncite. De la încarcerarea sa în Penitenciarul Rahova (pe 27 mai 2019), Liviu Dragnea a lucrat în atelierul auto al închisorii. Totuși, administrația penitenciarului i-a interzis dreptul la muncă, ca pedeapsă, în urma unui interviu acordat fără aprobare. Însă Dragnea a câștigat apoi în instanță recunoașterea ca zile lucrate în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 și 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, deși el nu a lucrat efectiv. Cu toate acestea, instanțele nu sunt obligate să acorde liberarea numai în baza acestei prevederi, ci dacă ”au convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”. Liviu Dragnea NU și-a recunoscut niciodată vinovăția și, deci, nu s-a pus problema să își regrete fapta.

Amintim că pe data de 17 mai 2021, Liviu Dragnea a mai fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și în dosarul privind obținerea invitației la inaugurarea lui Donald Trump, în 2017. Procurorii spun că, prin trafic de influență, a intervenit printre membrii guvernului de la acea vreme în sprijinul unor oameni de afaceri care i-au asigurat finanțarea necesară participării la ceremonia de învestire a lui Trump, câștigător al alegerilor prezidențiale din 2016. Cinci judecători de la Tribunalul București s-au recuzat de la judecarea acestui dosar.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Justiție

Procurorii din Sibiu clasează dosarul morților din ATI, pentru infracțiunea de omor, dar vor cerceta dacă a fost culpă medicală

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Procurorul Ion Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a declarat pentru publicația turnulsfatului.ro că dosarul în care erau investigate posibile fapte de omor, săvârșite în cadrul Spitalului Județean Sibiu, în secția ATI COVID, va fi clasat, deoarece nu există „niciun element” care să confirme această acuzație.

Scandalul declanșat de dezvăluirile unei foste asistente medicale din Secția ATI COVID a Spitalului Județean Sibiu, care acuza personalul cu care a lucrat că a omorât cu bună știință pacienții internați în această secție, nu se încheie încă, după cum declară șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Procurorii care au cercetat faptele reclamate de dezvăluiri, precum și alte fapte reclamate de familii ale unor decedați au ajuns la concluzia că nu există probe care să dovedească faptul că a fost vorba despre omor. În schimb, unele fapte din dosar vor fi disjunse într-un nou dosar în care vor fi cercetate posibile fapte de ucidere din culpă. „Nu s-au administrat medicamente potrivite, neglijență, nu s-a acordat atenție pacienților sau alte situații” sunt posibilele fapte cercetate, după cum descrie procurorul Veștemean ipotezele procurorilor.

La data izbucnirii scandalului, Spitalul Județean Sibiu a făcut propria anchetă internă, la finalul căreia a luat câteva măsuri mai degrabă organizatorice și a promis că va instala camere de supraveghere în ATI. Printre faptele constatate au fost lipsa de parafe pe toate foile de observație. „Concluzia generală a Consiliului Medical este că pacienții au beneficiat de o monitorizare atentă, aceasta fiind si înregistrată constant  in Fișa de Terapie  Intensivă”, spunea la acel moment Spitalul Județean Sibiu. Ulterior, și DSP a făcut propria anchetă în spital, însă concluziile nu au fost publicate.

Advertisement

Continue Reading

Justiție

Arest la domiciliu pentru şoferul băut care a provocat accidentul mortal pe drumul dintre Bazna şi Blăjel

Avatar

Published

on

Arest la domiciliu. Este măsura dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş în cazul tânărului de 18 ani care a provocat un accident rutier în urma căruia un alt tânăr, de 17 ani, a murit.

În cursul zilei de joi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș cu propunere de arestare preventivă tânărul de 18 ani implicat în accidentul rutier mortal produs duminică pe Drumul Judeţean 142 B, în afara municipiului Mediaș, fiind dispusă împotriva sa măsura arestului la domiciliu.

Advertisement

Vă reamintim faptul că un tânăr de 17 ani a murit, duminică dimineaţa, în urma unui grav accident rutier produs pe Drumul Judeţean 142B, la ieşirea din Blăjel spre Bazna. Şoferul autoturismului, un tânăr în vârstă de 18 ani a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi s-a răsturnat în afara şoselei. Din nefericire, unul dintre pasageri, un tânăr în vârstă de 17 ani, a decedat. Un alt pasager, tot de 17 ani, a fost rănit în urma evenimentului.

Testarea alcoolscopică a şoferului a indicat o concentraţie de 0,83 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Şoferul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, respectiv conducere sub influenţa alcoolului.

Advertisement
Continue Reading

Featured

Cei opt polițiști de la Rutieră, arestați la sfârșitul lunii mai, au fost eliberați de Curtea de Apel Alba Iulia

Gabriel Dogaru

Published

on

Prelungirea măsurii de arest preventiv, solicitată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost respinsă de Curtea Apel Alba Iulia, după ce ea fusese admisă de Tribunalul Sibiu. Toți cei opt polițiști merg acasă.

Echipa de polițiști acuzați de luare de mită și alte fapte penale de procurori, în urma unei supravegheri care a durat aproximativ doi ani, a fost eliberată de judecătorii din Alba Ilia, după ce avocații polițiștilor au făcut contestație la măsura de prelungire. Aceasta fusese decisă de Tribunalul Sibiu, dar n-a rezistat în fața judecătorilor din Alba.

Iată decizia judecătorilor, în dosarul arestării celor opt polițiști de la Rutieră din Sibiu:

Advertisement

„Admite contestaţiile declarate de inculpaţii Bălănoiu Ionuţ Daniel, Cruciatu Marius Giorgel, Opriş Horia Valerian, Panţîr Sorin Ionel, Paul Dumitru, Vîlcică Eugen, Tudosoiu Nicolae şi Voicu Alexandru împotriva încheierii penale nr. 76/CC din data de 14.06.2021, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 1545/85/2021. Desfiinţează integral încheierea penală contestată şi soluţionând cauza: Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu cu privire la prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii

Bălănoiu Ionuţ Daniel,

Cruciatu Marius Giorgel,

Advertisement

Opriş Horia Valerian,

Panţîr Sorin Ionel,

Paul Dumitru,

Advertisement

Vîlcică Eugen,

Tudosoiu Nicolae

şi Voicu Alexandru.

Advertisement

În baza art. 237 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 218-219 din Codul de procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpaţii Bălănoiu Ionuţ Daniel, Cruciatu Marius Giorgel, Opriş Horia Valerian, Panţîr Sorin Ionel, Paul Dumitru şi Voicu Alexandru prin încheierea penală nr. 63 din data de 20.05.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu, în dosarul nr. 1335/85/2021, cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2021 până la data de 16.07.2021, inclusiv.

În baza art. 237 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 218-219 din Codul de procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpaţii Vîlcică Eugen şi Tudosoiu Nicolae prin încheierea penală nr. 65 din data de 21.05.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu, în dosarul nr. 1336/85/2021, cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2021 până la data de 16.07.2021, inclusiv.

În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, impune inculpaţilor contestatori obligaţia de a nu părăsi imobilele unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, după cum urmează: Bălănoiu Ionuţ Daniel – …; Cruciatu Marius Giorgel – …; Opriş Horia Valerian – …; Panţîr Sorin Ionel – …; Voicu Alexandru – …; Vîlcică Eugen – Apoldu …; şi Tudosoiu Nicolae – …..

Advertisement

În baza art. 221 alin. 2 din Codul de procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii:

a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori vor fi chemaţi; b) să nu comunice unul cu celălalt sau cu inculpaţii Natea Cristian Vasile, Cătăneţ Sîrbu Ovidiu, Mandan Petru Daniel, Arcaş Nicolae Ilie, Ciurea Florea Adrian, Raţiu Rareş Florin, Vasile Ioana şi Gheorghe Ştefan Giorgian, respectiv de suspecţii Vîlcică Cristian Marius, Popa Constantin Cătălin, Bulea Vasile, Beschiu Ciprian Dumitru, Moaghen Ion Daniel, Todoran Gheorghe Iulian, Micu Răzvan Vasile, Rădulescu Marius, Cerciu Ilie şi Roncea Cristian George. În baza art. 221 alin. 11 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care le revin ori există suspiciunea rezonabilă că au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, se poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive.

În baza art. 221 alin. 12 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că atunci când, cu rea-credinţă, încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată organului judiciar, pentru a proceda conform alin. 11.

Advertisement

Supravegherea respectării obligaţiilor care le revin inculpaţilor pe durata arestului la domiciliu se va realiza de către organele de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc inculpaţii. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu şi în faţa completului judecătorilor de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Alba Iulia rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 17.06.2021.”

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE