fbpx
Connect with us

Justiție

Liviu Dragnea ocolește legea și în închisoare. A cerut eliberarea pe baza unor zile de muncă pe care nu le-a făcut

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Judecătorii au respins cererea lui Liviu Dragnea de liberare condiționată, deși penitenciarul i-a dat aviz favorabil. Fostul președinte PSD a făcut un an și 11 luni, dintr-o pedeapsă de 3 ani și jumătate. El și-a bazat cererea pe zile de muncă care ar fi trebuit să fie echivalate în zile de pedeapsă, însă zilele nu au fost reale, după cum reiese din actele de la dosar.

Judecătoria Sectorului 5 a decis că Liviu Dragnea nu merită să fie eliberat, deși îndeplinea unele condiții prevăzute de lege. Judecătorii au deplina libertate de a accepta sau nu cererea unui deținut, chiar dacă sunt bifate condițiile juridice. Decizia judecătorilor nu este definitivă, deținutul având la dispoziție trei zile în care poate face apel. Următoarea cerere va putea fi făcută doar peste două luni.

Liviu Dragnea a primit aviz favorabil pentru liberarea condiționată din partea comisiei Penitenciarului Rahova, chiar dacă numărul zilelor de muncă prestate îndeplinește doar în teorie numărul cerut. Potrivit Codului Penal, un deținut poate primi o reducere a pedepsei de o zi de detenție pentru trei sau patru zile muncite. Liviu Dragnea a lucrat o parte din zilele cerute de lege, dar el a fost pedepsit din cauza unui interviu neaprobat, și i s-a interzis dreptul la muncă, ulterior. Dragnea a contestat în instanță pedeapsa administrativă, iar judecătorii i-au dat dreptate și au decis să-i fie recunoscute ca zile lucrate perioadele de pedeapsă, chiar dacă nu a lucrat efectiv.

Advertisement

Calculul final al zilelor lucrate pentru care deținutul poate cere echivalarea cuprinde în acest moment și zile de muncă neefectuate, ceea ce i-a permis să ceară mai devreme liberarea condiționată, adică la un an și 11 luni, față de de 2 ani și patru luni, cât ar fi cele două treimi legale.

Acestea sunt însă condiții de care judecătorii nu sunt obligați să țină cont. Ei sunt independenți în decizia pe care o iau, prin care stabilesc dacă deținutul s-a îndreptat, și-a recunoscut vina și are șanse sau nu să nu recidiveze.

Liviu Dragnea a fost condamnat în luna mai 2019 la 3 ani și șase luni de închisoare, pentru instigare la abuz în serviciu. Alți trei ani după liberare, el are o pedeapsă complementară de trei ani, de interzicere a unor drepturi.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Justiție

Procurorii din Sibiu clasează dosarul morților din ATI, pentru infracțiunea de omor, dar vor cerceta dacă a fost culpă medicală

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Procurorul Ion Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a declarat pentru publicația turnulsfatului.ro că dosarul în care erau investigate posibile fapte de omor, săvârșite în cadrul Spitalului Județean Sibiu, în secția ATI COVID, va fi clasat, deoarece nu există „niciun element” care să confirme această acuzație.

Scandalul declanșat de dezvăluirile unei foste asistente medicale din Secția ATI COVID a Spitalului Județean Sibiu, care acuza personalul cu care a lucrat că a omorât cu bună știință pacienții internați în această secție, nu se încheie încă, după cum declară șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Procurorii care au cercetat faptele reclamate de dezvăluiri, precum și alte fapte reclamate de familii ale unor decedați au ajuns la concluzia că nu există probe care să dovedească faptul că a fost vorba despre omor. În schimb, unele fapte din dosar vor fi disjunse într-un nou dosar în care vor fi cercetate posibile fapte de ucidere din culpă. „Nu s-au administrat medicamente potrivite, neglijență, nu s-a acordat atenție pacienților sau alte situații” sunt posibilele fapte cercetate, după cum descrie procurorul Veștemean ipotezele procurorilor.

La data izbucnirii scandalului, Spitalul Județean Sibiu a făcut propria anchetă internă, la finalul căreia a luat câteva măsuri mai degrabă organizatorice și a promis că va instala camere de supraveghere în ATI. Printre faptele constatate au fost lipsa de parafe pe toate foile de observație. „Concluzia generală a Consiliului Medical este că pacienții au beneficiat de o monitorizare atentă, aceasta fiind si înregistrată constant  in Fișa de Terapie  Intensivă”, spunea la acel moment Spitalul Județean Sibiu. Ulterior, și DSP a făcut propria anchetă în spital, însă concluziile nu au fost publicate.

Advertisement

Continue Reading

Justiție

Liviu Dragnea a fost eliberat din pușcărie

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Liviu Dragnea va fi liberat condiționat, după executarea a mai puțin de doi ani și două luni din pedeapsa de trei ani și șase luni primită în mai 2019. Decizia, luată de Tribunalul Giurgiu, este definitivă și va fi pusă în aplicare imediat, potrivit Biziday.ro.

Liviu Dragnea a fost încarcerat pe 27 mai 2019 și avea de executat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Pentru că obținuse echivalarea unor zile de muncă pe care nu le-a efectuat, a îndeplinit fracția de două treimi din pedeapsă (2 ani și 4 luni) în 2 ani, și astfel a îndeplinit condițiile liberării condiționate.

Totuși, în luna mai, Tribunalul București i-a respins cererea de liberare condiționată, dar ulterior, Curtea de Apel București a desființat această decizie și a dispus mutarea procesului la Tribunalul Giurgiu și rejudecarea cererii.

Advertisement

Concret, legislația prevede că, în funcția de munca prestată (remunerată sau nu, efectuată ziua sau noaptea) un deținut poate primi o reducere a pedepsei de o zi, la patru sau la trei zile muncite. De la încarcerarea sa în Penitenciarul Rahova (pe 27 mai 2019), Liviu Dragnea a lucrat în atelierul auto al închisorii. Totuși, administrația penitenciarului i-a interzis dreptul la muncă, ca pedeapsă, în urma unui interviu acordat fără aprobare. Însă Dragnea a câștigat apoi în instanță recunoașterea ca zile lucrate în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 și 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, deși el nu a lucrat efectiv. Cu toate acestea, instanțele nu sunt obligate să acorde liberarea numai în baza acestei prevederi, ci dacă ”au convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”. Liviu Dragnea NU și-a recunoscut niciodată vinovăția și, deci, nu s-a pus problema să își regrete fapta.

Amintim că pe data de 17 mai 2021, Liviu Dragnea a mai fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și în dosarul privind obținerea invitației la inaugurarea lui Donald Trump, în 2017. Procurorii spun că, prin trafic de influență, a intervenit printre membrii guvernului de la acea vreme în sprijinul unor oameni de afaceri care i-au asigurat finanțarea necesară participării la ceremonia de învestire a lui Trump, câștigător al alegerilor prezidențiale din 2016. Cinci judecători de la Tribunalul București s-au recuzat de la judecarea acestui dosar.

Advertisement
Continue Reading

Justiție

Arest la domiciliu pentru şoferul băut care a provocat accidentul mortal pe drumul dintre Bazna şi Blăjel

Avatar

Published

on

Arest la domiciliu. Este măsura dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş în cazul tânărului de 18 ani care a provocat un accident rutier în urma căruia un alt tânăr, de 17 ani, a murit.

În cursul zilei de joi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș cu propunere de arestare preventivă tânărul de 18 ani implicat în accidentul rutier mortal produs duminică pe Drumul Judeţean 142 B, în afara municipiului Mediaș, fiind dispusă împotriva sa măsura arestului la domiciliu.

Advertisement

Vă reamintim faptul că un tânăr de 17 ani a murit, duminică dimineaţa, în urma unui grav accident rutier produs pe Drumul Judeţean 142B, la ieşirea din Blăjel spre Bazna. Şoferul autoturismului, un tânăr în vârstă de 18 ani a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi s-a răsturnat în afara şoselei. Din nefericire, unul dintre pasageri, un tânăr în vârstă de 17 ani, a decedat. Un alt pasager, tot de 17 ani, a fost rănit în urma evenimentului.

Testarea alcoolscopică a şoferului a indicat o concentraţie de 0,83 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Şoferul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, respectiv conducere sub influenţa alcoolului.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE