Connect with us

Cultura

Luminița Cuna, românca amazoană

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Acum, când ne despart mai puțin de două săptămâni de Crăciun, am decis să scriu o poveste despre zile calde, dintr-un loc aflat foarte, foarte departe de România… în Amazon. Este povestea Luminiței Cuna, o româncă plecată cu o bursă pentru facultate în America și rămasă acolo, care a decis să trăiască mai bine de 10 ani printre aborigeni. A scris apoi „Desculță în Amazon”, o carte pe care urmează să o lanseze, în luna decembriel la Cluj, Sibiu și Cugir. Este o poveste despre voință, determinare și despre magia de a ajunge să-ți trăiești visele. Parcă se leagă oarecum cu spiritul sărbătorilor ce urmează, nu? Mai frumos este că Luminița a decis ca într-o carte ce urmează să apară în marile librării, să împărtășească și românilor experiența ei, să le descopere o lume pe care au văzut-o doar la televizor, într-o carte ce urmează să apară în marile librării.

Luminița Cuna s-a născut la Cluj. Universitatea a făcut-o în State (dublă specialitate în economie internațională și franceză), unde a ajuns cu o bursă, imediat după terminarea liceului. A urmat apoi un Masterat la University of London (Master of Science în dezvoltare durabilă și gestiunea mediului ambient). A ales această specializare pentru că la momentul respectiv deja călătorea de ani buni în Amazon.
„Făcusem cunoștință cu problemele mari cu care se confrunta pădurea și locuitorii ei – defrișări masive, poluare din cauza industriilor extractive și doream să înțeleg cum se iau deciziile la nivel global în politică și economie, care afectează soarta Amazonului și a locuitorilor ei”, spune Luminița.
Interesul deosebit pentru natură l-a avut încă din copilărie, iar pădurea amazoniană o fascina de-a dreptul. Se imagina de multe ori cum înaintează prin desișurile verzi și misterioase în care puteau fi tot felul de animale sau chiar băștinași. Așa a început visul. Odată ajunsă în America, Luminița a rămas să locuiască acolo. Vine acasă, în România, o dată pe an. 10 ani a călătorit prin Amazon, a văzut multe și a trăit și mai multe. Așa a decis să scrie o carte în care să prezinte frumusețea visului ei.
„În călătoriile mele am adunat multe povești interesante, inedite, despre o lume necunoscută celor de acasă, o lume incredibilă, un fel de alt univers ascuns pe planeta noastră. Și așa, la un moment dat, mi-am spus că este important să împărtășesc aceste povești cu cât mai mulți oameni. Să nu se piardă. Să afle cât mai mulți oameni cum este Amazonul, cum trăiesc oamenii de acolo, de ce este important acest imens ecosistem pentru fiecare dintre noi, și așa poate le va păsa mai multora de indigenii și junglele de pe continentul sudamerican. Când am călcat pentru prima dată în junglă, a fost un moment special. Mi se împlinea un vis din copilarie. Este minunat să ajungi să ți se îndeplinească un vis, mai ales că, pe când eram mică mi se părea irealizabil. Speciale au fost și momentele în care am simtit că se stabilește o legătură cu băștinașii dincolo de relația vizitator-vizitat, o legătură pur umană, la nivel sufletesc sau când am râs în hohote cu indigenii. Mi-am dat seama că avem acelați simț al umorului. Un hohot de râs, împărtășit, rupe multe bariere culturale.”, povestește Luminița.

„Desculță în Amazon”, prima carte scrisă

Experiența aceasta de a scrie o carte a fost fascinantă pentru fata din Cluj, „rătăcită” în America. A petrecut ore și zile în șir în care singura companie îi erau calculatorul, jurnalele și pozele făcute. Și-a retrăit aventurile s-a teleportat mental pe potecile și râurile străbătute, în comunitățile în care a locuit. În momentele în care simțea că se izolează complet, a scris prin cafenele.
„Amazonul este foarte divers cultural. Adăpostește în jur de 400 de popoare indigene, fiecare cu limba lui, cu istoria, cu tradițiile lui. Popoarele indigene sunt tot așa de diferite între ele ca și națiunile europene de exemplu. Oamenii care trăiesc în Amazon m-au fascinat cu modul în care s-au adaptat perfect la mediul dur în care locuiesc. Pădurea Amazoniană este foarte darnică. Ea oferă totul pentru supraviețuire: adăpost, hrană, medicamente, însă totul se obține cu mult efort și nu fără pericole. Cultura și tradițiile, viața de zi cu zi sunt strâns legate de pădurea în care locuiesc, de ritmurile naturii. Pentru indigeni nu există diferență între lumea reală și cea spirituală. Sunt două realități care se suprapun, care coexistă.
În ciuda diferențelor culturale mari, dacă ești capabil să pui deoparte stereotipurile și prejudecățile societății în care trăiești, descoperi că, la urma urmei, suntem toți la fel”, povestește Luminița Cuna. Călătoria ei prin Amazon și timpul petrecut cu băștinașii au fost satisfacerea curiozității ei imense din copilărie, un imbold spre aventură, o dorință de cunoaștere, de înțelegere a unei lumi complet străine ei, a fost practic împlinirea unui vis. Și l-a găsit de zeci de ori mai frumos și mai fascinant decât și l-a imaginat.
„M-am dus acolo să trăiesc cu intensitate maximă. Ani de zile nici nu m-am gândit să scriu o carte. Am ținut pur și simplu un jurnal al călătoriilor, așa, să nu uit momentele interesante, că au fost foarte multe, să nu uit povești, detalii, nume de plante sau obiceiuri întâlnite”, mai spune Luminița.

În 20 decembrie cartea va fi lansată la Sibiu Luminița

Cuna a trăit atât de intens experiența aventurii în Amazon, încât nu poate vorbi despre momente grele sau de
teamă. Ea spune că, probabil, nu le-a perceput. I-a plăcut atât de mult să exploreze încât și-a înfrânat orice gând negru.
„Teama te împiedică să-ți îndeplinești visele”, spune ea.
Cartea „Desculță pe Amazon” va fi lansată pe 19 decembrie la Cluj, pe 20 decembrie la Sibiu de la ora 17:00, la librăria Erasmus, strada Mitropoliei, nr. 30 și pe 21 decembrie la Cugir. Va fi prima parte a unui turneu de lansare. Luminița vine o dată pe an acasă, în România, iar timpul este scurt, de aceea va face un turneu de lansare în câteva etape. De ce este și Sibiul pe harta lansării acestei cărți?
„Pentru că este un oraș important pe scena culturală românească, cu o viață culturală vibrantă. Știu că voi avea discuții interesante cu sibienii despre viața în Amazon, și știu că i-ar interesa subiecte mai deosebite ca cel al cărții mele”, ne transmite Luminița.
1970582_10152047121999825_1587631717_n
cu Minta
Luminita Cuna
raul curaray

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE