2.9 C
Sibiu
sâmbătă, decembrie 7, 2024

Protecția mediului – un vis imposibil de atins?

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Cu siguranță, mulți dintre voi vă gândiți și acționați pentru protecția mediului. “Ziua Mondială a Mediului” este sărbătorită pe 5 iunie, în fiecare an, începând cu 1972. Adunarea Generală ONU a instituit această zi, pentru a face oamenii din întreaga lume mai responsabili față de mediul înconjurător și protejarea acestuia.

În fiecare zi primim sau vedem mesaje despre cât este de importantă protecția mediului. Cu toate acestea, ceea ce vedem în jurul nostru, nu pare să se schimbe. Gunoaiele aruncate în natură sunt tot acolo, an de an parcă mai multe. Traficul urban este și el în creștere, în mare parte și datorită populației tot mai numeroase. Sau datorită faptului că soluțiile alternative și nepoluante, precum mersul pe bicicletă, sunt greu de adoptat, în lipsa unei infrastructuri prietenoase.

Ce mai aruncă românul pe câmp. Inclusiv panouri de sticlă. Foto Sibiu 100%

Este descurajant când afli și că unele dintre soluțiile ce păreau salvatoare pentru mediu, au latura lor posibil distrugătoare. Mă refer aici la panourile solare. Nu mă gândisem niciodată că ar putea reprezenta o problemă. Chiar voiam și încă vreau să ajung la această soluție ”verde” de generare a energiei electrice.

Un comunicat al Asociației RESPO DEEE, explică de ce ar putea deveni panourile solare un dezastru ecologic. În principal, datorită duratei lor limitate de viață, de până la 25 de ani. Se pare că prima generație de panouri solare domestice ajunge acum la sfârșitul duratei lor de viață. Până în anul 2030, la nivel mondial vor exista 4 milioane de tone de astfel de panouri stricate sau ieșite din uz.

Sunt necesare facilități de reciclare a panourilor solare

Se pare că procesul de reciclare al acestora este diferit de cel al altor echipamente electronice. Fabrici de reciclare specializate nu prea există. Imaginea virtuală a zeci de mii de panouri, depozitate sau aruncate fără noimă în mediul înconjurător, este una la care nu mă gândisem până acum.

Potrivit datelor asociației, până în anul 2050, peste 200 de milioane de tone de panouri solare vor fi scoase din uz. ”În ultimii ani, peste tot pe glob, dar și în România, s-a înregistrat o creștere accelerată a instălarii de panouri fotovoltaice. La noi în țară cererea, doar în 2022 a crescut de patru ori în sectoarele rezidențial și comercial, după o creșterere de trei ori în 2021, ca urmare a majorării prețurilor la energie.

Se va păstra acest trend ascendent și de acum înainte. Mai ales că doar 6% din energia folosită în prezent în țările din Uniunea Europeană provine din sursă solară. Autoritățile însă se gândesc prea puțin la viitor și la ce vom face cu aceste panouri după ce ele ies din uz”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Ce v-am prezentat este doar o picătură din numeroasele probleme globale în ceea ce privește protecția mediului. Cred că procesul de generare a energiei verzi ar trebui gândit și din perspectiva reciclării echipamentelor. Pentru a putea răspunde la întrebarea din titlu că nu, visul nu este imposibil de atins, doar că e mai mult de muncit la el.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ – Călin Georgescu: Voi candida din nou. Nu părăsesc țara

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a exprimat intenția de a candida din nou.Într-o declarație exclusiv la Realitatea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect