Connect with us

Economie

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană

Avatar

Publicat

pe

După lungi amânări și negocieri, Regatul Unit va ieșit, în mod oficial, din Uniunea Europeană, vineri, la miezul nopţii. Decizia vine la 47 de ani după aderare. Relațiile României cu Marea Britanie, de la comerț, la turism sau migrație, vor avea fi afectate.

La 47 de ani după aderare şi la mai mult de trei ani după referendumul de validare a Brexit-ului din iunie 2016, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ieşirea Regatului Unit din UE se va pronunţa oficial vineri, 31 ianuarie, la 23.00, ora Bruxelles-ului, când drapelul statului va fi retras din toate instituţiile Europene. 

PUBLICITATE

Britanicii vor trece printr-o perioadă de tranziţie, până în 31 decembrie, timp în care vor trebui să se alinieze în continuare la reglementările Uniunii. În această perioadă, relațiile comerciale, condițiile de călătorie, de muncă sau de studiu vor rămâne neschimbate. Până la sfârşitul anului, oficialii de la Londra speră să ajungă la un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. 

Într-un mesaj video, făcut public vineri, premierul britanic Boris Johnson afirma că Brexit-ul constituie “un nou răsărit.” 

Fostul prim-ministru, David Cameron, care a condus campania pro-UE în timpul referendumului, a declarat că e încrezător în abilitatea ţării de a transforma această decizie într-un succes. 

PUBLICITATE

Ieșirea Marii Britanii din UE a fost programat iniţial pentru data de 29 martie, anul trecut, însă a fost amânată în repetate rânduri după ce membrii parlamentului au respins un acord la care fostul premier Theresa May ajunsese cu reprezentanții Uniunii.

Cum îi va afecta Brexit-ul pe români 

După terminarea perioadei de tranziție este posibil ca românii să aibă nevoie de o viză sau altă autorizație electronică pentru a călători în Marea Britanie, în funcţie de cum vor evolua negocierile.

PUBLICITATE

În lipsa unui acord comercial între România şi Regatul Unit, ar putea exista efecte economice negative. Marea Britanie este al nouălea partener comercial al țării noastre și a cincea destinație a exporturilor românești. Valoarea totală a schimburilor dintre România și Marea Britanie în 2018 a fost de 4,6 miliarde de euro, conform datelor INS. 

În cazul unui Brexit dur, bunuri europene de 47 de miliarde de euro ar putea fi taxate suplimentar, inclusiv bunuri de 500 de milioane de euro din România. România exportă anual bunuri de circa 2,9 miliarde de euro către Regatul Unit, inclusiv autoturisme, echipamente electrice și textile.  

Pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, românii și ceilalți europeni vor trebui să se înregistreze într-un sistem de monitorizare pentru cetățenilor europeni rezidenți în Regatul Unit, numit EU Settlement Scheme. Schema permite obținerea statutului de rezident permanent sau de stabilire provizorie. Potrivit datelor oferite de autoritățile britanice, până la sfârșitul anului trecut, 435.700 de români au aplicat pentru acest program. Se estimează că 3,6 milioane de persoane din state UE locuiesc în Marea Britanie.

PUBLICITATE

Detaliile nu sunt încă stabilite în mod clar, deoarece negocierile privind relațiile bilaterale dintre UK şi UE vor începe de abia peste câteva săptămâni. Premierul Boris Johnson a declarat că dorește o soluție rapidă, care să permită schimburile comerciale fără tarife. Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a menţionat că un acord complet este “practic imposibil” de negociat până la finalul acestui an.

PUBLICITATE

Economie

Premiile Google pentru HoReCa: O pensiune din Sibiu și o cafenea din Mediaș, premiate în Regiunea Centru

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Review-urile pe care clienții le fac pe Google Maps s-au transformat într-o competiție organizată de cei de la Google, care acordă premii pentru cele mai bune recenzii, pentru zona de hoteluri și restaurante. Anul acesta, două afaceri din județul Sibiu au fost câștigătoare pentru Regiunea Centru.

Google a anunțat premierea celor mai apreciate afaceri din domeniul HoReCa, de pe Google Maps, pe criterii strict legate de numărul și nivelul recenziilor făcute de clienți. În ierarhia din acest an au fost premiate 31 de afaceri din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și 4 domenii de activitate, cu cel mai mare rating pe Google Maps în regiunea și sectorul din care fac parte. Fiecare afacere câștigătoare primește trofeul „Recenzia de Aur” din partea Google, ca apreciere a calității serviciilor și produselor oferite, reflectate în recenziile clienților. Pe Regiunea Centru, cea mai apreciată afacere din domeniul hotelier a fost în acest an Vila Bohemia, iar cea mai apreciată cafenea a fost The Bean Specialty Coffee, din Mediaș. tot în regiunea noastră au mai fost premiate La Birou Bistro, din Brașov, pe zona de restaurante, și Masaj Salina, tot din Brașov, pe zona de Spa.

Pentru a se calificat în acest concurs, companiile trebuie să fie înscrise pe „Compania mea” (Google My Business), să aibă profilul actualizat și să fie active prin publicarea de actualizări constante. De asemenea, trebuie să aibă cel puțin 100 de recenzii pe Google Maps și un minim de 4,5 stele. Iată care au fost în aceast an cele mai apreciate restaurante, hoteluri, centre spa și cafenele din România:

PUBLICITATE

Afacerile listate pe Compania Mea sunt afișate pe Google Maps, la orice căutare a unui utilizator al acestei aplicații.

PREMIILE GOOGLE HORECA 2021

„A fi online este o condiție critică în lumea de astăzi. Google Compania Mea oferă afacerilor posibilitatea de a ieși în întâmpinarea potențialilor clienți, cu toate informațiile de care aceștia au nevoie (site, adresă, orar, telefon, etc.). Am decis să premiem afacerile care au cele mai bune recenzii pe Google Maps, deoarece un rating mare reflectă aprecierea pentru produsele și serviciile lor din partea celei mai mari părți a clienților. Recenzia de Aur este un premiu al publicului, al clienților mulțumiți. Vom continua să acordăm anual această distincție, pentru a evidenția importanța prezenței online și a susține afacerile românești” – Dan Oros, Head of Marketing Google România.

Potrivit celor de la Google, pe Google Maps există, în România, peste 200.000 de afaceri verificate, care și-au validat locația pe hartă. Aceste afaceri sunt din domenii diverse, de la turism si HoReCa, domenii unde prezența pe Google Maps este critică, la servicii specializate, precum saloane de cosmetică sau frizerii, instituții financiar – bancare, magazine diverse, centre comerciale, afaceri din domeniul medical sau auto. O statistică oficială a Google Maps spune că există peste 8,000 de restaurante – din care 1.000 au rating peste 4,5 și mai mult de 100 de recenzii, peste 7.000 de hoteluri/ unități de cazare – din care aproape 1.000 au rating peste 4,5 și mai mult de 100 de recenzii, peste 1.700 de cafenele – din care 350 au rating peste 4,5 și mai mult de 100 de recenzii, peste 200 de spa-uri – din care 20 au rating peste 4,5 și mai mult de 100 de recenzii.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Economie

Uber își începe activitatea pe piața din Sibiu

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

A doua companie de mobilitate care intră în Sibiu, cea mai cunoscută la nivel global, Uber a anunțat că își începe activitatea în Sibiu. Este al treisprezecelea oraș din România în care sunt disponibile mașinile companiei.

Una dintre companiile cele mai cotroversate, atât în România, cât și la nivel global, din cauza concurenței pe care o face sistemelor clasice de taximetrie, Uber și-a deschis începând de astăzi operațiunile pe piața din Sibiu, cu prețuri speciale de lansare.

„Începând din această după-amiază, Uber va fi disponibil în Sibiu, unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania, cunoscută destinație turistică și fostă capitală culturală europeană”, transmit reprezentanții companiei de transport.

PUBLICITATE

De remarcat că în Sibiu, la momentul lansării, vor fi disponibile serviciile UberX, mai scumpe, dar care garantează un timp de așteptare mai scurt.

Având în vedere controversele de-a lungul anilor, privind necesitatea ca șoferii Uber să parcurgă aceleași proceduri de autorizare precum în cazul firmelor de transport persoane, Uber anunță că toți șoferii sunt licențiați pentru această activitate.

Uber lansează cursele din Sibiu în „ziua internațională fără mașini”, în timpul „Săptămânii Europene a Mobilității”, fără a avea neapărat vreo legătură cu scopul acestor evenimente, în care este promovată deplasarea fără autovehicule, cu biciclete sau cu transportul în comun.

PUBLICITATE

Călătoriile cu Uber pot fi plătite în aplicație, cu cardul, sau cash, direct la șofer. Pentru comanda unei călătorii este obligatorie aplicația pe telefon și un cont deschis în această aplicație.

În Sibiu există deja mașinile Bolt, o companie care oferă același tip de serviciu, transport de persoane.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Economie

Noi investiții imobiliare în Sibiu: cartier nou în vestul orașului și mall în Cisnădie

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Unul dintre investitorii în parcuri industriale din România, care are sediul principal în Sibiu, a anunțat că a vândut o parte din portofoliul de parcuri și va investi în spații rezidențiale, inclusiv în Sibiu.

Dezvoltatorul imobiliar Zacaria, care are sediul în Sibiu, a anunțat că a vândut patru parcuri logistice către unul dintre competitori, CTP, urmând ca fondurile obținute să fie reinvestite în spații rezidențiale, dar și comerciale.

„În ceea ce privește planurile noastre imediate, vom continua dezvoltarea de noi parcuri industriale, în primă fază în Sibiu și Pitești și, mai mult, vom accelera construcția ansamblurilor rezidențiale, având deja câteva terenuri pregătite. În același timp, infuzia de capital va fi direcționată și către noi linii de business pe care dorim să le deschidem în România, îndeosebi în sectorul de retail”, a declarat Jonathan Scifo Diamantino, CEO Zacaria.

PUBLICITATE

Compania a îânceput să deruleze mai multe investiții, între care una în Sibiu, într-un proiect rezidențial. „În ultimele luni am lucrat intens pentru a putea demara cât mai rapid trei proiecte rezidențiale, în Sibiu, Craiova și București. Eforturile au dat rezultate și suntem încântați că putem începe lucrările în perioada imediat următoare, astfel că vom scoate pe piață aproximativ 550 de apartamente la standardul de calitate demonstrat deja prin proiectele anterioare”, a mai spus șeful companiei.

Oficialul companiei mai spune că în ultimele luni s-a lucrat la trei proiecte rezidențiale care ar urma să fie demarate la Sibiu, Craiova și București. Dezvoltatorul va scoaste pe piață circa 500 de noi locuințe în perioada imediat următoare.

Proiectul din Sibiu va demara în luna octombrie și va cuprinde 3 blocuri și 121 de apartamente „în imediata vecinătate a viitorului spital județean”. Vânzările vor începe în aceeași lună.

PUBLICITATE

Zacaria intenționează să se extindă și în segmentul de spații comerciale, după ce achiziția și transformarea spațiului din zona Metro – Șos. Alba Iulia a fost una reușită. De data aceasta, planurile prevăd un mall deschis, similar cu cel dezvoltat în zona Hornbach de cei de la Oasis Retail.

„Compania a hotărât să dezvolte un nou proiect de tip strip mall, în centrul orașului Cisnădie. Securizând deja Lidl ca ancoră de food, dezvoltatorul intenționează să construiască două clădiri cu o suprafață închiriabilă de aproape 9.000 mp. Cisnădie Retail Park va reprezenta primul proiect de acest tip din oraș”, mai spun cei de la Zacaria.

„Ne dorim ca acest proiect să devină principalul centru de shopping și de relaxare pentru populația din Cisnădie”, a declarat Marius Moga, director de vânzări și marketing.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE