Connect with us

Eveniment

Medici și mămici, campanie pentru nou-născuți: „Doar împreună putem schimba lucrurile în mai bine”

Monika Tompos

Publicat

pe

Monitoare pentru nou-născuți, reportofoane pentru înregistrarea vocii mamelor, o ambulanță pentru neonatologie sunt câteva dintre proiectele pe care campania MamaEAici și le-a propus pentru acest an, toate în beneficiul celor care au nevoie de susținere atunci când vin pe lume.

Asociația LaPrimulBebe organizează an de an două campanii, iar anul acesta a ales pentru una dintre ele un proiect propus de reprezentanții Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu, #MamaEAici. Acesta presupune dotarea Secției de Neonatologie a maternității Sibiu cu un sistem de supra-monitorizare care reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient. România este o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, iar acest sistem este unul foarte util pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult uneia care deservește atât de multe zone, cum este cazul Secției de Neonatologie din Sibiu. Secțiile de terapie intensivă neonatală în România nu dispun din păcate nici de locuri suficiente pentru toți bebelușii care au nevoie de asistență, nici de toate echipamentele potrivite pentru a le acorda ajutor în cel mai scurt timp.

Denumirea campaniei, #MamaEAici, își are fundamentul în dorința de a dota maternitatea Sibiu și cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator, iar acesta să îi poată auzi vocea. De multe ori bebelușii rămân în spital două până la patru luni, iar prezența vocii mamei în tot acest timp poate face diferența în recuperarea copiilor.

PUBLICITATE

Pentru a achiziționa sistemul video necesar monitorizării bebelușilor, campania #MamaEAici trebuie să atingă țelul de a strânge fonduri în valoare de 250.000 de Euro. Iar dacă donațiile vor atinge pragul de 450.000 de Euro, visul de a achiziționa și o ambulanță neonatală, foarte necesară și inexistentă în zona judeșului Sibiu, ar deveni și el realitate.

Toți banii din donații, în contul proiectului

Mai multe despre ideea acestui proiect am aflat de la dr. Livia Ognean, medic primar al Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu, inițiatoare a nevoilor și a ideii campaniei #MamaEAici:

PUBLICITATE

Totul a început printr-un concurs de proiecte pe care l-au organizat mămicile extraordinare din Asociația LaPrimulBebe, o comunitate de mame din întreaga țară care a fost apreciată și premiată pentru campaniile pe care le-au organizat în trecut și pentru succesul acestora. Ele au realizat mereu lucruri deosebite și au adunat întotdeauna mai multe fonduri decât a fost nevoie ca să-și ducă la îndeplinire proiectele. Anul acesta ne-am înscris și noi cu un proiect, iar lor le-a plăcut foarte mult inițiativa noastră, și anume un ghem din mai multe proiecte pe care noi le aveam în gând de mai mult timp, însă nu am avut capacitatea să le organizăm. Organizarea campaniei ține efectiv de Asociația LaPrimulBebe și de felul în care aceasta își organizează toate campaniile. Au grupuri de mame pe Facebook în toate județele din țară, unde se licitează –  unele mame vând, altele cumpără, și toții banii intră în contul proiectului. Tot ce pot spune este că sunt în grupul din județul Sibiu și a fost o efervescență extraordinară. S-a vândut și s-a cumpărat orice în decurs de 6 zile. Am fost impresionată și de multitudinea de mame care au participat, și de mesajele extraordinare pe care le-a primit de la acestea și de dorința de a ajuta la îndeplinirea proiectului. Chiar am fost emoționată de multe ori citind mesajele lor.

Campania continuă până în luna august. Prin diferite acțiuni se adună donații și se centralizează rezultatele, iar doritorii pot dona pentru proiect într-un cont pus la dispoziție de Asociația LaPrimulBebe. 

Legătura dintre mamă și copil, esențială

Nevoia unei stații de monitoare și a monitoarelor în sine vine din lipsa de personal care din păcate reprezintă încă actualitatea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu.

„Monitoarele ne pot ajuta să fim acolo tot timpul, să vedem exact care dintre copii are nevoie de ajutor și care are nevoie de ajutor imediat. Ba, mai mult decât atât, sistemul de monitorizare va permite ca și medicii care funcționează pe patru etaje – pentru că practic noi în timpul gărzii avem de mers peste tot, nu doar în secția de terapie intensivă –  să poată vedea de la distanță ce se întâmplă în secția de terapie intensivă și să poată interveni mai repede”, explică dr. Livia Ognean.

„O altă parte din proiect se adresează legăturii dintre mamă și copil, respectiv este vorba de un roboțel care poate prelua imagini video și le poate transmite părinților care nu pot să stea în spital cu copilul și atunci au nevoie doar de un telefon pentru a-i vedea. Este o dotare utilă mai ales în perioade ca acestea în care vizitele înspital sunt limitate. De asemenea este un proiect care se adresează și mamelor care nu pot sta mereu în Terapie Intensivă și care vor putea înregistra povești sau cântecele cu ajutorul unor reportofoane care pot fi puse apoi în incubatoare copiilor care cunosc vocea mamelor. Sunt niște reportofoane mai performante, speciale pentru astfel de acțiuni, care nu distorsionează vocea. Iar cea de-a treia parte a  proiectului este un vis mare pe care ni-l dorim de mult, și anume o ambulanță specială neonatală dotată cu tot ceea ce e nevoie pentru nou născuți. Este un proiect pe care l-am gândit cu speranța că vom reuși într-o zi să ne aducem noi copiii de la spitalele din subordine în condiții mult mai bune decât acum, pentru că, din păcate, de multe ori starea copiilor se deteriorează destul de rău pe durata transportului, și din cauza echipamentelor care nu sunt speciale pentru ei, și din cauza asistenței care nu este specializată”, mai spune aceasta.

Despre Maternitatea Sibiu

PUBLICITATE

Maternitatea din Sibiu este o maternitate de grad 3, adică o maternitate unde sunt direcționate nașterile premature. Aici se nasc peste 3000 de copii anual, atât la termen cât și prematuri. Peste 350 dintre ei ajung in secția de terapie intensivă și peste 450 în secția de prematuri.

Asociația LaPrimulBebe a fost fondată în urmă cu 8 ani de Atena Boca și este deja o mișcare amplă în România, una menită să pună reflectorul pe importanța rolului mamelor în viața copiilor lor, dar mai ales în societatea care va fi condusă nu peste mulți ani de acești copii. LaPrimulBebe este singura comunitate online din România numită de comania Facebook una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume. Are peste 200.000 de membri activi, 300 de evenimente de educație parentală și 2.000.000 de Euro strânși în campaniile umanitare. Astfel LaPrimulBebe a devenit o voce a mamelor din România

Mai multe detalii despre campania #Mamaeaici pot fi găsite pe pagina de Facebook La Primul Bebe și în comunitățile online La Primul Bebe dedicate fiecărui județ din țară, sau pe pagina web: www.laprimulbebe.ro.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Peste 5.000 de șoferi, lăsați fără permis de conducere. Aproape 2.000, din cauza vitezei, dintre care doar șapte în Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Acțiunile Poliției Rutiere au scos de pe șosele, cel puțin teoretic, mai bine de 5.000 de șoferi, după ce polițiștii i-au surprins, în ultimele șapte zile, cu aparatele radar depășind viteza legală, dar și pentru că au fost găsiți sub influența alcoolului. Multe alte contravenții la legea rutieră au stat la baza ridicării permiselor. Datele din Sibiu arată că aici nu prea există încălcări ale legii sau, poate, nu există suficienți polițiști care să le descopere.

Poliţiştii rutieri au reușit să „ridice”, în doar o săptămână, 5.138 de permise de conducere, cele mai multe fiind suspendate pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km la oră.

„Au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 5.138 de permise de conducere, dintre care 1.938 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 628 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, 816 pentru depăşire neregulamentară, 307 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi 537 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor”, potrivit unui comunicat al IGPR.

Au fost aplicate, ca măsură principală, 47.110 de amenzi, dintre care 42.445 pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

„Astfel, au fost aplicate 13.597 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 537 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 307 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 2.205 pentru abateri săvârşite de pietoni, 3.549 pentru abateri săvârşite de biciclişti, 1.055 pentru abateri ale căruţaşilor, 816 pentru depăşiri neregulamentare şi 585 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, se arată în comunicat.

Pentru conducerea unor autovehicule având defecţiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligaţii legale, poliţiştii rutieri au retras 1.681 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii au constata și 431 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, dar şi 253 de infracţiuni de altă natură.

În Sibiu, doar 57 de permise reținute

Dacă la nivel național rezultatele sunt impresionante, în județul Sibiu „capturile” polițiștilor de la rutieră au fost rezervate în ultima săptămână. Potrivit informațiilor transmise de Poliția Sibiu, în perioada 6 – 12 septembrie, au fost reținute 57 de permise de conducere. 11 dintre permise au fost suspendate pentru depăşiri neregulamentare, 9 pentru consum de alcool la volan, 7 pentru depăşirea limitei legale de viteză, iar alte 9 pentru neacordarea de prioritate pietonilor. De asemenea, 5 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea de prioritate autoturismelor, evenimente din care au rezultat tamponări, 3 pentru depăşiri neregulamentare din care au rezultat tamponări, alte 9 permise pentru neprezentarea în termenul legal de 24 de ore la sediul poliţiei după implicarea într-un eveniment rutier din care au rezultat pagube materiale, 2 pentru nerespectarea semnalelor poliţiştilor şi câte un permis pentru circulaţie pe sens opus, respectiv unul pentru trecere pe culoarea roşie a semaforului.

De asemenea, la nivelul judeţului Sibiu au fost constatate 12 infracţiuni rutiere, au fost retrase 41 de certificate de înmatriculare şi au fost aplicate 522 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 182.000 de lei.

 

CITEȘTE MAI MULT

Comunicate de presa

Astra Film Festival 2021 și-a desemnat câștigătorii

Publicitate

Publicat

pe

Noi împotriva noastră (Andra Tarara, România), Creșa de noapte (Moumouni Sanou, Burkina Faso), Năvala lupilor (Martin Páv, Cehia)

și Senza Latte (Lidia Ilie, România), marii câștigători ai AFF2021.

Cei mai buni regizori: Olga Lucovnicova („Nanu Tudor”) – Secțiunea România

și Maja Novaković („Și apoi se lasă seara”) – Secțiunea DocSchool

Zece premii au fost acordate la Astra Film Festival la capătul a opt zile în care spectatorii au avut prilejul să participe la 200 de evenimente culturale. Juriul, alcătuit din personalități culturale din România și din străinătate, a avut de evaluat 41 de filme înscrise în cele patru secțiuni competiționale – majoritatea prezentate la Sibiu în premieră mondială sau națională. Cel mai bun film al Secțiunii România a fost considerat „Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – România, 2021). Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secțiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova autoarea filmului „Nanu Tudor(Belgia, Ungaria, Portugalia – 2021). Cel mai bun documentar al Secțiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producții din Burkina Faso, „Creșa de noapte” (regia Moumouni Sanou, 2021). Cel mai bun documentar al Secțiunii Europa Centrală și de Est fost considerat „Năvala lupilor” (regia Martin Páv – Republica Cehia, 2021). Producția „Senza Latte (regia Lidia Ilie – România, 2021) a fost considerată cel mai bun documentar al Secțiunii DocSchool.

Cea de a 28-a ediție a festivalului Astra Film Sibiu va rămâne în memoria participanților datorită calității filmelor și a discuțiilor generate de acestea, datorită temelor abordate, de cea mai mare importanță pentru vremurile pe care le trăim și datorită mesajelor transmise prin proiecțiile din cadrul programului special Bărcile de salvare și a campaniilor Ride-in @AFF, respectiv Oameni și Urși.

Am ajuns la capătul unui șir de proiecții pe ecranele Astra, proiecții printre mori de vânt, dezbateri, concerte și evenimente speciale. Le suntem recunoscători membrilor juriului, care s-au alăturat eforturilor noastre de a evalua filmele acestei ediții, una în care sclipește măiestria meseriei de documentarist, și le mulțumesc tuturor invitaților din industria filmului, care au contribuit esențial la succesul programul DokTank, ajutând tinerii documentariști să dezvolte proiecte noi de filme non-ficțiune, și transmițând tainele meseriei către noi generații de documentariști”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului Astra Film Sibiu.

Secțiunea România, două premii și o mențiune specială

Cel mai bun film al Secțiunii România a fost considerat „Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – România, 2021). Juriul a apreciat „colaborarea dintre doi cineaști aparținând unor generații diferite și modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic” precum și „autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat viețile amândurora”.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secțiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova autoarea filmului “Nanu Tudor(Belgia, Ungaria, Portugalia – 2021), „pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie și relația traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparență, înțelegem semnificația șocantă a dialogului dintre autoare și cel care i-a marcat copilăria”.

Juriul a acordat de asemenea o Mențiune specială filmului “Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – România, 2021), „pentru originalitatea cu care regizoarea reconstituie un capitol necunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial, împletind poveștile personale cu contextul istoric la scară largă”. „Prin dezvăluirea faptelor unui grup de voluntari, regizoarea vorbește despre curajul și idealismul fără de care actele de eroism nu s-ar întâmpla”, mai spun cei trei membri ai juriului (Dimitris Kerkones – programator la Thessaloniki International Film Festival; Cecilia Felméri – regizoare și profesoară la la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj; Costi Rogozanu – scriitor și  jurnalist).

Secțiunea Voci emergente ale documentarului. Marele premiu merge în Burkina Faso

Cel mai bun documentar al Secțiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producții din Burkina Faso, „Creșa de noapte” (regia Moumouni Sanou, 2021).

Motivația juriului: „Un documentar extrem de bine realizat de către un regizor african aflat la început de carieră, ce ne permite să privim la o realitate foarte îndepărtată și, în același timp, apropiată nouă, aceea a post-colonialismului; o realitate portretizată cu multă onestitate, sensibilitate și compasiune – fără intervenții perceptibile din partea regizorului sau a camerei. Profilul secțiunii, care e dedicată cineaștilor aflați la început de drum, este un argument în plus pentru acordarea acestui premiu unui film de debut, încurajându-l pe autorul lui să aducă în continuare pe ecran povești unice și convingătoare”.

A fost acordată și o Mențiune specială filmului „Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Franța, 2021), datorită subiectului original „care nu a mai fost abordat până acum și pentru modul în care filmul a reușit să dea glas fețelor nevăzute care ne păzesc muzeele. Nu în ultimul rând, am apreciat contrastul dintre obiectele de artă contemporană și poveștile semnificative ale oamenilor care le păzesc pe ele și pe noi”, au transmis membrii juriului (Laura Mușat –producător de film, redactor șef Films in Frame, fondatoarea ADFR; Ana Grgic – cercetătoare specializată în cinematografia balcanică și est-europeană; Mihai Andrei Leaha – cercetător audio-vizual, antropolog, cineast și educator, care trăiește în Brazilia).

Două premii la Secțiunea Europa Centrală și de Est

Cel mai bun documentar al Secțiunii Europa Centrală și de Est fost considerat „Năvala lupilor” (regia Martin Páv – Republica Cehia, 2021).  Motivația juriului: „Martin Pav crează cu abilitate o poveste care explorează temele schimbărilor ecologice și de mediu, neîncrederea față de cei din afară și modul în care opiniile polarizate și punctele de vedere fixiste subminează șansele de înțelegere și colaborare (…) Filmul este o piesă reușită de cinema documentar realizat de un talentat pe teme relevante pentru lumea contemporană din Europa Centrală și de Est și de pretutindeni”.

Filmul „Fac ce vreau în mănăstirea mea (regia Ivana Marinić Kragić – Serbia, Croația, 2021) a primit Mențiune specială deoarece „trunde într-o lume ascunsă în spatele unei așa-zise normalități și scoate la lumină o realitate despre care nu se vorbește: poveștile de dragoste dintre călugărițe. Autoarea îmbină cu creativitate elemente proprii filmului de ficțiune și de animație în firul narativ documentar”.

Juriul secțiunii Europa Centrală și de Est a fost alcătuit din Joan Gonzàlez – Director DocsBarcelona, producător executiv, cineast și editor; Smith Shane – Director de programe la festivalul Hot Docs; Constantin Pârvulescu – cercetător principal în studii de film și media la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Filme promițătoare la Secțiunea DocSchool. Trei dintre ele au fost premiate

Producția „Senza Latte (regia Lidia Ilie – România, 2021) a fost considerată cel mai bun documentar al Secțiunii DocSchool. „Am apreciat simplitatea, sentimentul de intimitate și creativitatea narațiunii unei povești cu multe straturi și generații. Povestea surprinde costul emoțional al migrației în Uniunea Europeană și se construiește în jurul inevitabilității schimbării”, se arată în motivația juriului.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secțiunii DocSchool i-a fost acordat regizoarei  Maja Novaković – „Și apoi se lasă seara (Serbia, Bosnia, 2021). „Juriul acordă premiul de regie unui film observațional ce surprinde într-un stil cinematografic remarcabil o relație plină de tandrețe care există undeva în afara timpului. Juriul a apreciat modul în care autoarea folosește mici detalii și gesturi pentru a spune o poveste despre singurătate și despre conectarea la natură”, au transmis membrii juriului.

La Secțiunea DocSchool a fost acordată și o Mențiune specială filmului „Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Germania, 2021). „Filmul pătrunde în lumea nevăzătorilor într-o formă vizuală imaginativă, deschizând calea către un nou mod de a explora lumea”, este motivația celor trei membri ai juriului (Monica Sebestyen –  producătoare, directoare Cinema ARTA Cluj, cofondatoare și co-directoare a UrbanEye Film Festival; Letenyei László – producător de film și profesor de antropologie culturală și vizuală la Budapest Business School; Liviu Tipuriță – regizor și producător de film in Marea Britanie).

Mesaj puternic pentru responsabilitate

La eveniment a fost prezentă și Alexandra-Maria Bocșe, Consilier se Stat-Departamentul Climă și Sustenabilitate, care a înmânat diploma de Înalt Patronaj acordată Astra Film Festival. Diploma a fost ridicată de Csilla Kato, Directorul artistic al Festivalului.

Cel mai importanta eveniment cinematografic al toamnei s-a încheiat cu un mesaj puternic pentru responsabilitate față de planeta Pământ, idee care s-a reflectat într-una dintre temele principale ale festivalului – Alerta de Colaps Climatic. Mesajul a fost transmis prin programul special Bărcile de salvare și prin campaniile Oameni și Urși, respectiv Ride-in @AFF (500 de persoane au răspuns invitației organizatorilor și au venit cu bicicleta la proiecțiile de film).

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecția oficială. Program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

4
3
2

CITEȘTE MAI MULT

Comunicate de presa

500 de oameni au venit pe bicicletă la Astra Film Festival

Publicitate

Publicat

pe

Acțiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală AFF2021 a fost Alerta de Colaps Climatic

Premieră pentru un festival de film: 492 de persoane au venit la Astra Film Festival cu bicicleta, cel mai sustenabil mijloc de deplasare în spațiul urban, pentru a participa la proiecțiile de film și la evenimentele culturale din cadrul festivalului. Acțiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală a celei de a 28-a ediții a festivalului Astra Film Sibiu a fost Alerta de Colaps Climatic. Astfel, spectatorii care au pedalat spre film au fost răsplătiți pe întreaga durată a festivalului cu reduceri la bilete și abonamente. Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu ONG-ul Urban Bike Revolution.

„Ne-am bucurat să vedem că sute de oameni de toate vârstele au răspuns invitației noastre și au venit la film pe biciclete. Este un mesaj puternic pe care îl transmitem de la Sibiu: trebuie să avem grijă de planeta noastră și contează orice gest pe care îl facem fiecare dintre noi. Bicicleta este un mijloc sustenabil de deplasare în spațiul urban, iar Sibiul și împrejurimile sale te îmbie să pedalezi. Încurajăm în continuare publicul nostru să se deplaseze cu bicicleta, oriunde se va afla și indiferent de activitățile la care participă, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra film Festival.

2

Aproximativ o sută de bicicliștii din Sibiu au venit la Astra Film Festival încă de la evenimentul de deschidere, care a avut loc pe Scena Lac din cadrul Muzeului Astra. Ei au vizionat un film documentar șoc despre schimbările climatice, „Once You know”/”Acum știi”, realizat de Emmanuel Cappelin (Franța, 2021), proiectat în premieră națională.

În grupuri mari sau mai mici, alături de prieteni sau de familie, uneori în echipe copii-părinți-bunici, publicul a dat curs invitației organizatorilor și a venit la film pe bicicletă, timp de o săptămână, atât la proiecțiile care din centrul Sibiului, cât și la cele organizate la Muzeul Astra.

Sâmbătă, 11 septembrie, aproape 70 de cinefili au pornit pe bicicletă din Piața Mică, într-un tur care a străbătut cartiere și străzi, și au ajuns la Muzeul Astra unde, de la ora 19:00, au vizionat un film emoționant: „Cântecul stupului” (premieră mondială), de Jacopo Marzi, despre sașii din Transilvania și dorul lor de locurile natale.

La turul organizat în colaborare cu Urban Bike Revolution s-au alăturat reprezentanți ai inițiativei „Românii Pedalează”, din cadrul proiectului „Climate Heores: Youth voices for sustainable living”, organizat de WWF Romania. Această inițiativă susține dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă și promovează utilizarea acesteia în rândul elevilor și studenților, contribuind astfel la încetinirea și prevenirea schimbărilor climatice. De asemenea, acțiunea Ride-in @AFF, a avut loc în aceeași zi în care mii de bicicliști din România și alte nouă țări europene au participat la Pedaliada, eveniment internațional care încurajează mișcarea în aer liber.

Astra Film Festival a prezentat pentru al doilea an consecutiv, timp de trei zile, un program special de cinema ecologic, cu proiecții de film văzute din bărci care pluteau pe lac. De asemenea, organizatorii au lansat cu ocazia #AFF2021 campania „Oameni și Urși”, care militează pentru responsabilitatea individuală și a comunităților pentru a proteja planeta, locul în care locuim cu toții.

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18:00, la Muzeul Astra, prilej cu care vor fi anunțați câștigătorii celor patru Secțiuni competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecția oficială. Program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE