fbpx
Connect with us

Sănătate

Medicii sunt îngrijorați de tulpina Delta: “Ne luptăm cu o bestie diferită”

Avatar

Published

on

Varianta Delta a virusului Sars-COV-2 a devenit deja cea mai celebră dintre toate mutațiile virusului care a provocat pandemia din ultimul an. Acum medicii sunt mai îngrijorați ca niciodată de capacitatea agresivă a acestei tulpini.

Specialiștii în boli infecțioase din SUA sunt de părere că versiunile Alpha, Beta sau Gamma ale coronaviruslui au fost mult mai slabe decât noua mutație Delta și au și argumente pentru afirmația lor.

Advertisement

Medicii au explicat de ce este mai ușor să fim infectați cu această variantă. Acum un an, dacă o persoană se infecta cu COVID-19, era predispusă să retransmită virusul la două sau trei persoane. Astăzi, dacă o persoană este infectată cu tulpina Delta, virusul poate ajunge mai departe până la șase persoane. Testele realizate celor infectați cu această tulpină au arătat că exista o încărcătură vitală de peste 1.000 de ori mai mare în corpul lor. Altfel spus, varianta Delta are o rată de creștere în interiorul organismului mult mai mare decât virusul original. Chiar și timpul în care devenim pozitivi este diferit, coborând de la șase zile la patru.

Doctorii devin îngrijorați în legătură cu noua mutație

Catherine O’Neal, specialist în boli infecțioase din Louisiana, vorbește despre cum decurg lucrurile în spitalul unde lucrează. Din cauza ratei scăzute de persoane vaccinate din Louisiana, mai exact 36%, O’Neal a observat că spitalul este asaltat de oameni infectați cu tulpina Delta. Vorbește și despre colegi în vârstă de 30-40 de ani, care au fost afectați sever de acest virus.

Advertisement

,,Vreau să fiu clară după ce am văzut ceea ce am văzut în ultimele două săptămâni. Avem doar două opțiuni: fie ne vom vaccina și vom pune capăt pandemiei, fie vom accepta moartea, iar aceasta va fi într-un număr foarte mare”, a spus medicul, într-o conferință de presă.

Conform cercetărilor efectuate în Marea Britanie, țara din UE care a înregistrat cele mai multe infecții cu această tulpină, este fără dubiu că Delta este mult mai contagioasă. O singură doză din vaccin este eficientă să țină virusul la o parte cu o eficiență de doar 31%, șansele de a evita spitalizarea ajungând până la 75%. În schimb, odată cu administrarea celei de-a doua doze, șansele ca virusul să nu te afecteze sunt de 80%, iar spitalizarea poate să fie evitată în 94% din cazuri. Fiecare om infectat cu tulpina Delta va transmite virusul în 60% din cazuri unei alte persoane.

Analizele statisticilor de infectare din SUA arată că în statele cu cea mai mică rată de vaccinare (Arkansas, 35% populație vaccinată cu ambele doze) prezența tulpinii Delta este de 90% din totalul cazurilor noi, iar incidența este de 16 ori mai mare decât în statele cu rată mare de vaccinare (Vermont, 67% populație vaccinată cu ambele doze).

Advertisement

Cercetătorii susțin că, față de virusul inițial, COVID-19 a suferit 15 mutații importante. Prin acestea, virusul a devenit din în ce în ce mai rezistent la tratament și are abilitatea de a evita sistemul nostru imunitar pentru a supraviețui și va deveni astfel mai dăunător organismului nostru. Ca și până acum, persoanele în vârstă tind să fie mai afectate de această tulpină, fiind în același timp cei care răspund și la vaccin într-o măsură mai mică.

Advertisement

Sănătate

Aproape 60 de pacienţi COVID, internaţi în ATI-urile din ţară. În Sibiu nu a fost raportat niciun caz nou şi niciun deces cauzat de coronavirus

Avatar

Published

on

152 de noi cazuri de COVID au fost raportate în România, de sâmbătă până duminică, dintr-un total de aproape 22.000 de teste. În secţiile ATI numărul persoanelor este în uşoară creştere.

De la începutul pandemiei şi până astăzi, în ţara noastră au fost confirmate 1.083.341 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus . 1.047.767 de pacienți au fost declarați vindecați. iar 34.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Advertisement

De sâmbătă până duminică au fost raportate 5 decese. Cele 5 persoane, 3 bărbaţi şi două femei, erau internate în spitale din judeţul Mureş. Toate cele 5 decese sunt anterioare intervalului menționat, respectiv de sâmbătă până duminică, și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate. Acestea s-au produs 3 în luna aprilie 2021 și 2 în luna iunie 2021. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 411. Dintre acestea, 59 sunt internate la ATI, cu trei mai multe decât sâmbătă. Pe teritoriul României, 1.049 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 526 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.575 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 76 de persoane.

În judeţul Sibiu nu a fost înregistrat niciun deces şi niciun caz noi de coronavirus de sâmbătă până duminică dintr-un total de 411 teste efectuate.

Advertisement

Continue Reading

Sănătate

CNCAV: Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie – extrem de rar, după vaccinarea cu a doua doză de AstraZeneca

Avatar

Published

on

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, joi, că, potrivit evaluărilor, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este o reacţie adversă extrem de rară după vaccinarea cu a doua doză de AstraZeneca şi recomandarea este efectuarea rapelului cu acelaşi tip de vaccin, cu excepţia cazurilor de contraindicaţie.

“În urma raportărilor privind reacţia adversă extrem de rară – sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) – după vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca), compania producătoare a continuat colectarea şi analizarea datelor din sistemele de farmacovigilenţă, conform cerinţelor organismelor de reglementare.

În baza de date deţinută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45 – 85 ani”, precizează un comunicat al CNCAV.

Conform sursei citate, simptomele includ adesea dificultăţi de respiraţie, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală puternică şi persistentă, dureri de cap persistente, vedere înceţoşată, pete mici de sânge sub piele, la distanţă de locul administrării vaccinului.

Compania a calculat frecvenţa acestor reacţii pe baza datelor puse la dispoziţie de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Departamentul Afacerilor, Energiei şi a Strategiei Industriale din Marea Britanie, iar rezultatele au arătat că incidenţa STT până în 14 zile de la administrarea dozei 1 este 8,1/1.000.000, iar la 14 zile de la doza a doua 2,3/1.000.000, mai precizează CNCAV.

“Folosind date disponibile pentru anul 2019, compania a calculat incidenţa bazală de STT din populaţia generală, nevaccinată, folosind două metode: 3,75 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 7 zile anterior sau 7 zile după evenimentul trombotic); 7,16 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 1 zi anterior sau 14 zile după evenimentul trombotic)”, mai arată sursa citată.

De asemenea, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a elaborat un ghid referitor la vaccinarea cu a doua doză de Vaxzevria (AstraZeneca), la sfârşitul lunii iunie, care evidenţiază incidenţa STT la persoanele cu vârstă peste 50 de ani, astfel: un caz de STT la 50.000 (20 cazuri/1.000.000) după prima doză de vaccin şi pentru doza a doua – sub un caz la 1.000.000, niciunul din aceste cazuri nefiind confirmat, a mai transmis CNCAV.

“Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea celei de-a doua doze, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicaţie pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranţă.

Advertisement

Reamintim faptul că organismul european de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului, care a evaluat toate datele necesare autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19, a agreat modalitatea de administrare pentru acest tip de vaccin ca fiind de două doze, administrate în interval de 4-12 săptămâni. Această recomandare de administrare se regăseşte în prospect”, mai explică sursa citată.

Eficienţa vaccinului este confirmată în prevenţia infecţiilor simptomatice şi severe cauzate atât de varianta Alpha ( B.1.1.7), cât şi de varianta Delta (B.1.617.2), conform calculelor realizate de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie.

CNCAV mai transmite că “sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse”.

“Solicitaţi asistenţă medicală dacă aveţi următoarele simptome după vaccinare: dificultăţi de respiraţie; durere în piept; umflarea picioarelor; durere abdominală puternică şi persistentă; dureri de cap persistente; vedere înceţoşată; pete mici de sânge sub piele la distanţă de locul administrării vaccinului. Reacţiile adverse sunt continuu monitorizate şi analizate. Se recomandă raportarea lor pe site-ul ANDMR (https://covid19.anm.ro/) şi la medicul de familie sau medicul curant.

De asemenea, persoanele vaccinate vor putea transmite fişa completată şi prin poştă, fax sau e-mail către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la adresa: Str. Mr. Ştefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, Bucureşti, România; Fax: +40 21 316 34 97; E-mail: RA.vaccinare.covid@anm.ro)”, indică sursa citată.

EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depăşească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală şi complicaţiile asociate acesteia, precum şi dovezile ştiinţifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele şi spitalizările cauzate de COVID-19.

Pentru toate vaccinurile, EMA va continua să monitorizeze datele de siguranţă şi eficacitate şi să ofere publicului cele mai recente informaţii. Agenţia va lua măsurile necesare, dacă vor fi identificate probleme de siguranţă, mai arată CNCAV. (AGERPRES)

Advertisement

Continue Reading

Info utile

Avertisment împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

Avatar

Published

on

Insulele greceşti din sudul Mării Egee au fost marcate, joi, cu culoarea roşu închis pe harta răspândirii COVID-19 a Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), după o creştere a numărului de infecţii, descurajând orice călătorie care nu este esenţială în aceste insule, transmite Reuters.

Grupul de 13 insule include şi unele dintre cele mai populare destinaţii turistice, precum Mykonos, Santorini sau Rhodos – care împreună atrag milioane de turişti în fiecare vară.

Advertisement

Grecia s-a bazat pe promovarea insulelor drept locuri în care nu există cazuri de COVID (“COVID-free”) pentru a atrage vizitatori în acest sezon estival. În pofida unei luni iunie care a început puternic pentru turism, incertitudinile au început să se adune cu privire la modul în care va continua şi se va încheia acest sezon turistic.

“Aşteptăm să vedem cum va reacţiona piaţa turistică”, a declarat Manolis Markopoulos, preşedintele Asociaţiei hotelierilor din Rhodos, despre decizia ECDC.

Zonele colorate în roşu închis de pe harta ECDC identifică regiunile cu risc ridicat pentru infectarea cu noul coronavirus. Aceste hărţi ajută statele membre ale UE să decidă regulile sanitare de călătorie.

Advertisement

Săptămâna trecută ECDC a inclus Creta, cea mai mare insulă grecească şi o altă extrem de populară destinaţie turistică, în zona de culoare roşu închis, mai notează Reuters. (AGERPRES)

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE