Connect with us

Judeţ

Medieșenii, așteptați la Noaptea Muzeelor

Avatar

Publicat

pe

Municipalitatea medieșeană organizează, sâmbătă, un eveniment deosebit care marchează Ziua Internaţională a Muzeelor.

În acest an, este pentru a șasea oară când municipiul Mediaş se alătură unui program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic, fiind implicate toate instituţiile locale de profil, ceea ce oferă publicului posibilitatea parcurgerii unui veritabil tur cultural al muzeelor și al caselor memoriale medieşene: Muzeul Municipal Mediaş, Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth”, Turnul Pietrarilor, Muzeul Gazelor Naturale, Casa Memorială „Hermann Oberth” și Sinagoga Mediaș.

PUBLICITATE

În cadrul Muzeului Municipal, programul pregătit de către organizatori este extrem de divers, acesta incluzând ateliere interactive de modelare a lutului, dar și ale ordinelor cavalerești, proiecții cu imagini inedite ale Mediașului, expoziții temporare de etno-arheologie, istorie, ocupații tradiționale și port popular, precum și un inedit spectacol cu foc. De asemenea, celelalte instituții de cultură participante la Noaptea Muzeelor își vor aștepta vizitatorii cu diverse expoziții tematice.

Sâmbătă, Muzeul Municipal Mediaș și Casa Memorială „Hermann Oberth” vor fi deschise publicului între orele 16:00 și 24:00, Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth” și Muzeul Gazelor Naturale între orele 17:00 și 22:00, Turnul Pietrarilor între orele 17:00 și 24:00, iar Sinagoga Mediaș va putea fi vizitată între orele 19:00 și 01:00. Pe perioada desfășurării evenimentului, intrarea este gratuită, pentru toți participanții.

Programul complet al evenimentului

PUBLICITATE

Muzeul Municipal Mediaş (Str. Mihai Viteazu, Nr. 46)

Ora 16:00 – Paladinii de Terra Medies – cort medieval și ateliere interactive;
Ora 16:00 – TERACOTA Mediaș – Atelier: Tehnici de modelare a lutului;
Ora 16:00-00:00 – Proiecții: De la analog la digital – imagini inedite ale Mediașului din arhiva Muzeului;
Ora 19:00 – Prezentarea expoziției temporare de etno-arheologie: Între Sacru și Profan. Troițe și Cimitire cu stâlpi funerari din Munții și de pe Valea Sebeșului (colaborare Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, jud. Alba);
Ora 20:00 – Prezentarea expoziției temporare Donații și Donatori – patrimoniu etnografic salvat;
Ora 21:00 – Paladinii de Terra Medies – spectacol cu foc;

Oferta expoziţională:

PUBLICITATE
 1. Istorie – Arheologie: Evoluția comunităților umane din zona Mediașului, din preistorie până în epoca modernă;
 2. Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor;
 3. Colecţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, filiala Mediaş.;
 4. Fluturi autohtoni și exotici din colecțiile Muzeului Municipal Mediaș;
 5. Păsări din Mediaș și împrejurimi;
  Program: 16:00 – 00:00
 6. Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth” (Str. Johannes Honterus, Nr. 10)
  Expoziţia – Viaţa, activitatea şi opera lui Stephan Ludwig Roth
  Program: 17:00 – 22:00
 7. Turnul Pietrarilor (Str. Johannes Honterus, F.N.)
  Expoziția: Pânza de păianjen în artă – In memoriam: Emil Mureșan
  Program: 17:00 – 00:00
 8. Casa Memorială „Hermann Oberth” (Str. Hermann Oberth, Nr. 23)
  Expoziții:
 9. Viața și activitatea savantului Hermann Oberth
 10. 40 de ani de la zborul primului român în spațiul cosmic – Dumitru Dorin Prunariu
  Program: 16:00 – 00:00
 11. Muzeul Gazelor Naturale (Șos. Sibiului, Nr. 5)
  Expoziția: Gazele Naturale – trecut și prezent
  Program: 17:00 – 22:00
 12. Sinagoga Mediaș (Str. M. Kogălniceanu, Nr. 43)
  Expoziția: TRACES
  Program: 19:00 – 01

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fapt Divers

Tot mai multe persoane fără permise de conducere prinse la volan

Avatar

Publicat

pe

Un șofer băut, o femeie fără permis descoperită la volan și alte două dosare penale pentru o tânără de 18 ani prinsă la volan fără permis, dar și pentru vecinul care i-a dat autoturismul. Sunt infracțiunile rutiere descoperite în ultimele ore de polițiștii sibieni.

 Marți seara, în municipiul Mediaș, polițiștii Biroului Rutier din oraș au oprit pentru control un autoturism condus pe strada Brateiului de către un localnic în vârstă de 49 de ani. Testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,80 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Polițiștii rutieri medieșeni au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Tot marți seara, în Apoldu de Jos, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Apoldu de Jos au oprit pentru verificări un autoturism condus pe strada Nouă de către o localnică în vârstă de 30 de ani.În urma controlului efectuat, polițiștii au constatat că femeia nu are permis de conducere, în cauză fiind întocmite actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Miercuri dimineața, pe Drumul Județean 104, între Retiș și Brădeni, polițiștii Secției de Poliție Rurală Agnita au depistat o tânără în vârstă de 18 ani, domiciliată în satul Netuș, în timp ce conducea un autoturism deși nu deține acest drept. După semnalul de oprire adresat tinerei, aceasta a oprit la o distanță de 20 – 25 de metri de echipaj și s-a mutat de pe locul șoferului pe bancheta din spate, însoțită fiind de către proprietarul autoturismului, un vecin în vârstă de 61 de ani, care cunoștea faptul că tânăra nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Polițiștii fac acum cercetări pentru conducere fără permis, respectiv încredințarea unui autoturism unei persoane despre care se știe că nu are permis de conducere.

CITEȘTE MAI MULT

Fapt Divers

Tânără de 14 ani din Brateiu, dispărută de mai multe zile de acasă

Avatar

Publicat

pe

O minoră de 14 ani din Brateiu este căutată de polițiști și familie după ce a plecat de acasă. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.

Marți seara,, polițiștii au fost sesizați de către o femeie despre faptul că, în 13 septembrie, în jurul orei 16, fiica sa, Pușcaș Natașa Adriana, în vârstă de 14 ani, a plecat de acasă, din Brateiu, fără a mai reveni.

Tanara de 14 ani din Brateiu disparuta de mai multe zile de acasa
Tanara de 14 ani din Brateiu disparuta de mai multe zile de acasa

Tânăra are 1,63 metri înălțime, 54 de kilograme, ochi albaștri, față rotundă, păr drept, șaten, ten alb. În momentul plecării, minora purta haine sport de culoare negru și pantofi sport de culoare crem. Nu se cunosc eventuale semne particulare.

Persoanele care pot oferi informaţii despre această minoră sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.

CITEȘTE MAI MULT

Judeţ

FOTO Distracție, voie bună și concurs de gulaș, la a 18-a ediție a Festivalului de Dansuri Populare Vándorcsizma

Avatar

Publicat

pe

După un an de pauză, Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, ajuns la ediția cu numărul 18 a avut loc recent în Parcul Greweln. Evenimentul a debutat cu parada porturilor populare pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu, unde a avut loc un scurt spectacol de dans susținut de toate formațiile prezente.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în Parcul Greweln, unde în jur de 100 de dansatori din diferite localități au urcat pe scenă pentru a prezenta dansuri din zone diferite ale țării. Tradiția a continuat și anul acesta cu partea gastronomică, respectiv concursul de gătit gulaș. Anul acesta s-au înscris șapte echipe, care au preparat aproape 500 de litri de gulaș.

Pe durata festivalului participanții au putut vizita o iurtă ridicată de Asociația Losonczy Istvan din Timișoara. În cadrul festivalului a fost organizat și un târg de produse tradiționale handmade, degustare de pâine cu untură și ceapă, pogăci, kürtős kalács, langoș și multe alte produse. La finalul festivalului au avut loc două concerte susținute de către Homonyik Sandor și formația acestuia, și concertul acapella al celor de la Vivat Bacchus.

Ziua s-a încheiat cu o seară de dans în șura din Parcul Greweln pe muzica formației Ördögszekér. Printre organizatorii evenimentului se numără Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș, Asociația Culturală Gyöngyvirág, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania organizația județeană Sibiu și Uniunea Democrată Maghiară din România organizația județeană Sibiu.

„Ne bucură faptul că am reușit să organizăm acest minunat eveniment în condiții de siguranță pentru toți participanții, mulțumim pe această cale tuturor celor care au participat sâmbătă la festivalul Vándorcsizma, și le mulțumim pentru răbdarea de care au dat dovadă la intrare. Acest proiect este unul care a ajuns la majorat, ajungând la ediția a 18-a, iar scopul acestuia este de a prezenta tradițiile și cultura comunității maghiare, prin cultura dansului popular, a portului popular, a tradițiilor.

Este un eveniment la care participă deja nu doar medieșenii și locuitorii județului Sibiu, ci în fiecare an avem participanți și invitați din alte județe și chiar și din afara țării. Doresc să mulțumesc pe această cale voluntarilor care ne-au fost alături pentru realizarea acestui proiect. Așteptăm medieșenii și la următoarele evenimente și proiecte organizate de noi”, a declarat Balázs Botond, organizator al evenimentului.

Festivalul Vandorcsizma Medias 1
Festivalul Vandorcsizma Medias 2
Festivalul Vandorcsizma Medias 3
Festivalul Vandorcsizma Medias 4

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE