Connect with us

Anchete

Membrii grupării Bocean, care au înșelat mii de români cu locuri de muncă în străinătate, au fost arestați

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Tribunalul Sibiu a admis cererea procurorilor DIICOT în dosarul de arestare a mai multor persoane implicate în acțiuni de înșelăciune a mii de persoane care doreau să obțină un loc de muncă în străinătate. Membrii grupării încasau bani de la păgubiți sub forma unor comisioane sau cheltuieli, după care nu mai răspundeau la telefoanele celor înșelați.

După ce polițiștii și procurorii DIICOT au făcut zeci de descinderi la sedii ale firmelor folosite pentru aceste fapte, fiind audiate 90 de persoane suspecte și 40 de martori, procurorii au solicitat arestarea preventivă a celor implicați.

După cum comunică Tribunalul Sibiu, „admite în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu şi în consecinţă : În baza art. 226, art. 223 alin. 2 C.pr.pen raportat la art.202 alin.1, 3 şi 4 lit. e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 19.06.2020, până la data de 18.07.2020, inclusiv, a fiecăruia dintre inculpații: 1. ARMEANĂ CĂLIN IONUȚ, 2. BĂDICĂ FLORICA, 3. BOCEAN DUMITRU BOGDAN, 4. BOCEAN ELENA ROXANA,5. BROTNEI IONU? – RĂZVAN, 6. CHIRU-DOBRA MIRELA DANIELA, 7. CSISZAR ANDREI, 8. DEAC CRISTINA, 9. ENGELLEITER-KOVACS SEBASTIAN-IOAN, 10. FRUNZĂ ANAMARIA – RAMONA, 11. FĂRCAȘ DUMITRU RAREȘ, 12. FLORIȚĂ ADRIAN SORIN, 13. LASCU GRIGORE, 14. MÂNDUC MONICA – MARIA, 15. MILITARU MARIA VERONICA, 16. MUȘAT ADRIANA –ELENA, 17. PESCARU DOREL FLORIAN, 18. POPA ILIE LUCIAN,19. ROȘCA DALIA MARIA,20. STĂNCIULESCU VALENTINA ROXANA, 21. UNGUREANU BOGDAN CRISTIAN”. De asemenea, Tribunalul Sibiu a decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu pentru o parte din inculpați: N. Adela – Nicoleta, N. Andrei și P. Leabu Alice Ștefania. Aceștia vor fi cercetați sub control judiciar.

PUBLICITATE

Potrivit DIICOT, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, din februarie 2014 și până acum, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință.

Persoanele angrenate în activitatea infracțională ar fi postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care ar fi promis un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ar fi oferit garanția unui loc de muncă.

În realitate – spun polițiștii –  persoanele în cauză nu ar fi întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite.

PUBLICITATE

Prin acest mod de operare, ar fi fost prejudiciate peste 4.000 de victime, valoarea sumelor încasate ilicit depășind două milioane de lei. Sunt indicii, însă, susțin autoritățile, că, în realitate, numărul victimelor este mult mai mare, de peste 10.000 de persoane, și, implicit, prejudiciul cauzat.

Decizia Tribunalului Sibiu poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

https://sibiu100.ro/anchete/159487-ancheta-250-000-de-euro-pe-an-pe-spatele-nefericitilor-care-vor-sa-castige-o-paine-intr-o-tara-straina/

PUBLICITATE

Anchete

VIDEO Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, și-a dat demisia, după publicarea unei anchete Recorder „Lecție de șantaj în Guvernul României”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Secretarul de stat din partea PNL în Ministerul Mediului Gelu Puiu, ce era în funcție din vreme ministrului Coste Alexe, și-a dat demisia astăzi, după ce jurnaliștii de la Recorder au publicat o înregistrare video în care demnitarul șantajează și demite din funcții mai mulți directori de direcții silvice din România.

Demisia secretarului de stat Gelu Puiu a fost anunțată de prim-ministrul Florin Cîțu. „Și-a înaintat demisia, pe care am acceptat-o”, a spus premierul.

Investigația Recorder prezintă o serie de înregistrări video și audio din care reiese că Gdelu Puiu a instrumentat o întreagă campanie de schimbare din funcție a directorilor de direcții silvice pe criterii politice. Directorii erau amenințați cu controale ale organelor de anchetă, dacă nu se retrag de bunăvoie.

PUBLICITATE

„Gelu Puiu îi raporta ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate.

Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni”, scriu jurnaliștii de la Recorder.

Ancheta poate fi urmărită aici (VIDEO)

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Anchete

VIDEO Apele Române și PNL, în mijlocul unui nou scandal de nepotism cu implicații politice. Un angajat a fost concediat pentru că a făcut dezvăluiri

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre instituțiile esențiale din România în situații de urgență, Apele Române, este implicată într-un scandal cu iz de corupție, care îl are în centru pe directorul Petru Avram, de la Adminsitrația Bazinală de Apă Prut- Bârlad, precum și organizația PNL din Iași.

Directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad a fost concediat de vicepreședintele PNL Iași, pentru că a dezvăluit jurnaliștilor faptul că directorul plin, Petru Avram, a angajat fără concurs o tânără care nu avea competențele necesare. Postul pe care femeia a fost angajată este unul cu răspundere, în cadrul serviciului Dispecerat, acolo unde sunt anunțate și coordonate dezastrele care implică Apele Române. Directorul tehnic al instituției a fost șocat de lipsa de cunoștințe a femeii și l-a anunțat pe directorul Petru Avram, care este vicepreședinte al PNL Iași și are relații de rudenie cu celebrul Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, actual președinte CJ Iași.

Avram a insistat în discuțiile cu directorul tehnic să o „pregătească” pe tânăra angajată, însă jurnaliștii de la Recorder au reușit să înregistreze mai mutle discuții cu persoanele implciate din care reiese fără dubiu faptul că femeia nu deține nici cele mai elementare cunoștințe pentru a ocupa postul pe care fusese angajată fără concurs. Ancheta Recorder a scos la iveală și modul în care femeia a fost angajată: prin detașare, de la o primărie, unde a lucrat doar 3 zile, suficient pentru a respecta legislația privind angajările în perioada stării de alertă. Cariera tinerei nu avea, de altfel, nicio legătură cu meseria de hidrolog. Ea lucrase într-un bar, timp de cinci ani, unde fusese ospătăriță.

După apariția reportajului filmat, directorul tehnic care s-a opus angajării a fost concediat, sub pretextul că postul lui s-a desființat. Acesta avertizează că angajările pe pile, pe criterii politice, sunt numeroase în toată țara și pun în pericol sistemul național al apelor.

Recent, un alt caz similar a fost dezvăluit de aceeași jurnaliști de la Recorder. Este vorba despre cazul unui inginer din Mureș, Ovidiu Ianculescu, care a fost detașat într-o altă unitate, la 200 de km de casă, pentru a-i face loc unui membru PNL pe postul lui. Mesajul transmis de acesta a devenit viral: „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”.

 

CITEȘTE MAI MULT

Anchete

Poliția îi cheamă pe sibienii înșelați cu locuri de muncă fictive în străinătate să depună reclamații

Avatar

Publicat

pe

Persoanele care au fost înșelate sub pretextul obținerii de locuri de muncă fictive în străinătate, de gruparea Bocean și care doresc să depună reclamație o pot face direct la IPJ Sibiu, după cum transmite instituția.

Polițiștii sibieni anunță publicul că, pentru ca reclamațiile să ajungă mai repede la polițiștii care se ocupă de caz, orice sesizare privind activitatea persoanelor care ocupau cu înșelarea oamenilor cu locuri de muncă fictive se va transmite în scris și în mod direct Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, prin mail, pe adresele: politia.sibiu@sb.politiaromana.ro și secretariat@sb.politiaromana.ro, precum și prin fax, la numărul 0269/210.591.

Săptămâna trecută, procurorii D.I.I.C.O.T., Biroul Teritorial Sibiu, și polițiștii sibieni de investigare a criminalității economice, au efectuat 39 de percheziții domiciliare în județele Sibiu (37), Teleorman (1) și Hunedoara (1) într-un dosar  care viza infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Este vorba despre un grup de persoane care, sub acoperirea activităților de recrutare de foță de muncă pentru țări din Europa, încasa diverse sume de bani, fără să facă niciuun demers de mediere de locuri de muncă. Despre această grupare, care și-a desfășurat o parte din activități prin firma Focus Invest Recrutiment, am relatat în Sibiu 100%. În acest dosar sunt cercetați în acest moment 98 de suspecți, persoane fizice și juridice. La solicitarea procurorilor D.I.I.C.O.T. judecătorii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 21 de persoane și plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a 6 persoane.

Potrivit anchetei procurorilor, din cercetările efectuate a rezultat faptul că, de la începutul anului 2014 și până în prezent, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință.

Persoanele vizate de ancheta procurorilor și polițiștilor, au fost coordonate de soții Dumitru și Roxana Bocean, după cum a reieșit din ancheta noastră. Aceștia au postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care ar promiteau un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția unui loc de muncă. Procurorii susțin că, în realitate, persoanele cercetate nu au întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite. De altfel, aceasta este și concluzia care se desprinde din relatărilor celor păgubiți.

https://sibiu100.ro/anchete/159487-ancheta-250-000-de-euro-pe-an-pe-spatele-nefericitilor-care-vor-sa-castige-o-paine-intr-o-tara-straina/

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE