fbpx
Connect with us

Legislație

Menajerele, grădinarii, bonele și meșterii care lucrează la negru, luați în vizor de guvern. „Vor plăti contribuţii de asigurări sociale”

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Cele peste 1 milion de persoane care lucrează în gospodării, cele mai multe la negru, sunt preocuparea din acest moment a Ministerului Muncii, condus de Raluca Turcan. Reglementările pregătite de guvern au două obiective: să colecteze asigurări de la ei și să le ofere dreptul la pensie și sănătate.

Românii care desfășoară activități casnice la negru vor putea beneficia de asigurări de sănătăate și de pensie, odată cu reglementarea acestor activități, după cum a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie.   Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a transmis Raluca Turcan.

Activitățile vizate cuprind, printre altele, grădinari, bone, menajere, zugravi sau persoane care îngrijesc animale.   Proiectul pregătit urmărește reducerea muncii nedeclarate, prin introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii. Odată cu aceeastă nouă reglementare va creşte numărul celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.   „Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a mai spus Turcan.

Proiectul prevede introducerea unor tichete securizate, tipărite de ANOFM, cu o valoare nominală de 15 lei, pe care angajatorii persoane fizice le vor putea cumpăra pentru a-i plăti pe cei care lucrează în gospodării. Aceștia le vor deconta contra lei, astfel primind dreptul de a fi asigurat de sănătate și de pensie.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Legea a fost promulgată: cine se vaccinează primește zile libere

Avatar

Published

on

Legea potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zile libere a fost promulgată de președinte. Zilele libere nu se includ în durata concediului de odihnă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care îi încurajează pe cetățeni să se vaccineze. Este vorba despre acordarea unor zile libere la cerere, aferente dozelor de vaccin. Astfel, pentru fiecare doză de vaccin pe care o face o persoană va primi câte o zi liberă la cerere. Aceste zile acordate nu vor fi incluse în perioada concediului de odihnă.

Zilele libere pentru vaccinare nu sunt valabile doar pentru angajați, ci și pentru studenți și elevi. Aceștia, la rândul lor, pot beneficia de zile libere la cerere după efectuarea vaccinului. Important este și faptul că aceste dispoziții nu se aplică dacă angajații se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului. Dreptul la zile libere se acordă pe baza adeverinței de vaccinare.

,,Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti” scrie în noua lege.

Legea adaugă prevederi și în ceea ce privește părinții sau reprezentantul legal al persoanelor cu dizabilități. Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Continue Reading

Info utile

Guvernul abrogă prevederile care interzic debranșarea pentru neplată în perioada stării de alertă

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Facturile neplătite la utilități nu vor mai putea fi amânate la nesfârșit, în baza legislației COVID-19. Guvernul a decis să abroge articolele din legislația privind starea de alertă, care interzic furnizorilor de servicii de utilități să debranșeze rău-platnicii.

Prevederile OUG nr. 70/2020, care interzic deconectarea sau debranșarea celor care nu-și plătesc facturile, pe perioada stării de alertă, vor fi abrogate prin ordonanță de urgență, deoarece operatorii de servicii de utilități au sesizat guvernul că datoriile s-au acumulat la o valoare ce se apropie de un miliard de lei, potrivit Profit.ro.

OUG 70/2020 prevede ca „Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Aceste prevederi au generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, care afectează “în mod evident” activitățile tuturor participanților din piețele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuție și de transport, precum și ale producătorilor de energie electrică și de gaze naturale, potrivit unui document guvernamental.

Datele culese de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), arată că numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

În total, există aproape 9 milioane de consumatori casnici și peste 330.000 de consumatori noncasnici de curent electric. În conformitate cu legislația în vigoare, deconectarea/debranșarea de la alimentarea cu energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă nu poate fi realizată indiferent de motivul pentru care s-ar fi realizat deconectarea/debranșarea, de momentul la care s-a născut motivul debranșării/deconectării, de situația patrimonială concretă a clienților finali protejați de consecințele măsurii de deconectare/debranșare și de măsurile adoptate, complementar, pentru protecția și sprijinirea populației prin prisma necesității de acces la utilități publice. De asemenea, nu pot fi deconectați nici măcar clienții finali care au solicitat expres acest lucru.

Proiectul de OUG pe care guvernul îl va vota prevede abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare și includerea unei perioade de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanței de Urgență nr. 70/2020 nu pot fi deconectați pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate a respectivelor prevederi.

SURSA: Profit.ro

Continue Reading

Administrație

Proiect pentru unificarea municipiilor cu localitățile limitrofe

Gabriel Dogaru

Published

on

Emil Boc și Asociația Municipiilor din România, pe care o conduce, au lansat o inițiativă extrem de importantă pentru organizarea adminsitrativă a României. Proiectul de lege cu care vin urmărește facilitarea unificării administrative dintre orașele mari și comunele sau localitățile limitrofe.

​„Astăzi avem pe ordinea de zi, un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu muncipiul resedință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca.

Prim-ministrul Florin Cîțu a fost prezent la întâlnirea membrilor Asociației Municipiilor din România și a declarat că susține acest proiect, atâta timp cât unificarea se face volunar de UAT-uri.

„Tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau investiții. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie (…) Atâta timp cât e voluntar nu prea am cum să mă opun”, a spus șeful Guvernului.

Nu este însă foarte clar în acest moment ce presupune această unficare. În prezent, potrivit legislației, municipiile reședință de județ au posibilitatea creării de zone metropolitane împreună cu localitățile limitrofe. De asemenea, două localități pot fuziona, în cazul în care sunt îndeplinite mai multe condiții de legalitate, inclusiv un referendum local în fiecare din cele două localități. O astfel de unificare pe baza unui referendum se derulează în Buzău, unde municipiul reședință de județ a început procedurile de unificare cu comuna Țintești. Proiectul propus de AMR pleacă exact de la acest caz, propunând soluții pentru structurile de conducere ale localității rezultate. Astfel, primarul comunei ar urma să devină viceprimar al municipiului, iar cele două consilii să funcționeze în paralel, până la primele alegeri. De asemenea, și pentru taxe și impozite se propune o soluție intermediară, până în 2024.

Emil Boc are mai multe inițiative de reorganizare administrativ-teritorială a României, între care s-a remarcat cel care urmărește comasarea județelor în regiuni, astfel încât să se reducă personalul administrativ și să permită atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare.

Și în cazul acestei idei, Florin Cîțu a spus că este interesantă și „arată progres”.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Slimnic, judetul Sibiu

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Slimnic, in data de 24 iulie incepand cu ora 2:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 24 iulie, incepand cu ora 12:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. .  

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE