Connect with us

Sănătate

Ministerul Sănătăţii face apel către cetăţeni să doneze sânge. Grupele cu RH negativ, cele mai solicitate la Sibiu

Loredana Neacsu

Publicat

pe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că, în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, la centrele de transfuzii se prezintă cu 20-25 % mai puţini donatori.
În plus, acesta a mai menţionat că în aceeaşi perioadă, există o creştere a nevoii de sânge din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate şi le-a cerut, deasemenea, reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie prelungirea programului de lucru la centrele de transfuzii şi creşterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare, în condiţiile în care, în România, cantitatea de sânge recoltată acoperă doar 65% din cerințele spitalelor.

La Sibiu, la Centrul de Tranfuzii Sanguine cele mai solicitate sunt grupele de sânge cu RH negativ (O neg, A neg, B neg și AB neg), care sunt grupe rare de sânge în populația generală, dar și A pozitiv.
“Oricând noi avem nevoie de donatori, mai ales de cei cu RH negativ şi, au mai fost ceva probleme în luna iulie cu Grupa A pozitiv, care, sigur, se perpetuează, în continuare. Aşteptăm toţi oamenii să doneze, pe cei care poate au cunoştiinţe, rude internate în spital şi care poate au nevoie de sânge, să vină a Centrul de Tansfuzie Sanguină între orele 8,00-11,00 ca să doneze, să putem reface stocurile de sânge. Având în vedere că este şi perioadă de concedii, de vacanţe, studenţii sut plecaţi, este normal, pe undeva, să scadă numărul donatorilor. Noi am făcut oricum mobilizare, pentru că, în funcţie de cererile pe care le avem, îi solicităm telefonic pe donatori. Deocamdată, la Sibiu, nu sunt foarte mari probleme”, a declarat biologul Livia Mareş, purtător de cuvânt al Centrului de Trasfuzii Sanguine Sibiu.
Datele statistice arată că în România donează sânge 1.8% din populație (sub media U.E., care este de 6%) . În lume, 38% din cantitatea de sânge donat provine din țările în curs de dezvoltare, în care trăiește 82% din populația globului.
Sângele este o resursă terapeutică care nu are înlocuitor, dar cel mai des oamenii conștientizează acest fapt în situațiile de urgență – nevoie urgentă de sânge pentru salvarea unei rude/coleg/prieten. Donarea de sânge reduce riscul de atac vascular cerebral și infarct miocardic, crește imunitatea organismului și crește rezistența organismului în fața traumatismelor cu sângerare. Imediat după donare este necesar un repaus de 10-15 minute la sediul CTS. Toată ziua donatorul va consuma lichide nonalcoolice pentru restabilirea volumului sanguin, va mânca normal și nu va depune efort fizic.
Condițiile minime pentru a se prezenta la CTS un potențial donator de sânge sunt:vârsta între 18-65 ani, greutatea minim 50kg, să considere că are o stare bună de sănătate, să nu sufere de afecțiuni cronice, fapt dovedit prin prezentarea unui aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie, act de identitate valabil, cu domiciliul sau reședința în județul Sibiu, pentru femei, să nu fie în perioada menstruațieiși încă 5 zile după aceasta, să nu fi născut în ultimul an și să nu alăpteze, să nu consume băuturi alcoolice cu 72 ore înaintea donării, să se prezinte la sediul CTS din curtea Spitalului Județean, de luni până vineri, între orele 8-11. Recomandarea este de a nu se consuma bauturi alcoolice și mâncăruri grase în zilele dinaintea donării. În dimineața donării nu se fumează și se poate consuma un mic dejun ușor (corn, fructe, iaurt) sau un sandviș la pachet, care se poate consuma imediat după donare. Se recomandă hidratarea cu apă sau lichide ușor îndulcite.
Legislatia in vigoare prevede că donatorii de sânge pot solicita adeverință pentru o zi liberă plătită în ziua donării, adeverință pentru reducere 50% abonament pe o lună pentru transportul în comun, decontarea transportului din localitatea de domiciliu înscrisă în actul de identitate până la CTS (cu mijloace de transport în comun, prin prezentarea biletelor), 7 tichete de masă, eliberarea rezultatelor analizelor efectuate pentru validarea sângelui donat.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Valul patru a încetinit în ultima zi, dar cresc apelurile la 112 și internările în spitale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

România a raportat astăzi un număr aproape egal cu cel de ieri, fiind o stagnare specifică zilelor de vineri. Și numărul de decese este apropiat de cel de ieri, însă internările au crescut și, din păcate, au crescut și cele ale copiilor infectați cu COVID.

Potrivit datelor transmise la ora 13.00 de guvern, în ultima zi au fost înregistrate 4.478 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În același timp, în intervalul 16.09.2021 (10:00) – 17.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 73 de decese (36 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș,  Bihor, Brașov, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș,  Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

PUBLICITATE

Dintre cele 73 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 la categoria de vârstă peste 80 ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În spitale, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.727. Dintre acestea, 762 sunt internate la ATI.

PUBLICITATE

Din totalul pacienților internați, 180 sunt minori, 166 fiind internați în secții și 14 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.354.630 de teste RT-PCR și 2.816.721 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.108 teste RT-PCR (7.782 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.326 la cerere) și 26.950 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 24.358 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.038 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.869 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 326 de persoane.

PUBLICITATE

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.497 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 537 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Sănătate

Sibiul înregistrează primul deces al unei persoane vaccinate

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

În ultimele 24 de ore numărul celor care s-au infectat cu COVID a crescut, fiind raportate nu mai puțin de 84 de cazuri depistate pe baza testelor. Din păcate, a fost anunțat și un deces, care s-a produs la o persoană vaccinată.

Potrivit datelor transmise de Prefectura Sibiu, în județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2 27.546 de persoane, din care 84 persoane au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID care au decedat a crescut la 1.101 după ce un pacient aflat în secția ATI a murit în ultima zi. Potrivit datelor oficiale, este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 de ani, vaccinat.

În această dimineață, în spitalele COVID erau spitalizate un număr de 144 persoane, dintre care pe ATI 18 persoane. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 623 de teste.

PUBLICITATE

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției are în monitorizare un număr de 1063 persoane aflate în carantină și un număr de 376 persoane în izolare.

Incidența COVID din județul Sibiu a urcat peste 1 la mie, ca urmare a creșterii numărului de cazuri. Astăzi, numărul de pacienți activi la 1000 de locuitori era de 1,1. În municipiul Sibiu, incidența a crescut la 1,68, cu 286 de cazuri înregistrate în ultimele 14 zile.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Info utile

Bulgaria, Franța și Republica Moldova au intrat în zona galbenă. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de joi seara, hotărârea privind actualizarea listei ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba şi Liechtenstein au intrat în zona roşie de COVID-19.

PUBLICITATE

În zona roşie în funcţie de rata de incidenţă COVID la mia de locuitori se află următoarele state/ zone/ teritorii: Grenada, Israel, Guam, Polinezia Franceză, Muntenegru, Dominica, Mongolia, Bermuda, Georgia, Serbia, Cuba, Saint Lucia, Suriname, Malaezia, Saint Kitts şi Nevis, Kosovo, Sint Maarten, Marea Britanie, Seychelles, Anguilla, Palestina, Antigua şi Barbuda, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Aruba, Slovenia, Insula Man, Elveţia, Albania, Bahamas, Azerbaidjan, Botswana, Iran, Irlanda, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Estonia, Macedonia de Nord, Lituania, Belize, Brunei Darussalam, Maldive, Turcia, Jersey, Norvegia, Barbados, Guyana, Fiji, Grecia, Cipru, Jamaica, Liechtenstein, Sri Lanka, Kazahstan, Africa de Sud, Brazilia, Nepal, India.

Conform documentului, în zona galbenă au intrat:

* din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Bulgaria, Franţa, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini şi Guernsey;

PUBLICITATE

* din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent şi Grenadine şi Gibraltar.

În zona galbenă se află: Curacao, Thailanda, Noua Caledonie, Bulgaria, Austria, Insulele Turks şi Caicos, Guernsey, Gibraltar, Croaţia, Letonia, Guatemala, Armenia, Filipine, Mauritius, Belarus, Franţa, Libia, Belgia, Insulele Virgine Britanice, Capul Verde, Monaco, Puerto Rico, Bosnia şi Herţegovina, Olanda, Tunisia, San Marino, Portugalia, Irak, Trinidad şi Tobago, Republica Moldova, Vietnam, Liban, Federaţia Rusă, Germania, Eswatini, Japonia, Saint Vincent şi Grenadine, Timorul de Est, Islanda şi Honduras.

CNSU precizează că în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc şi Montserrat.

PUBLICITATE

Tot în zona verde se află şi: Suedia, Canada, Finlanda, Malta, România, Italia, Emiratele Arabe Unite, Groenlanda, Slovacia, Australia, Ucraina, Cehia, Republica Dominicană, Ungaria, Noua Zeelandă, Polonia, Vatican. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE