fbpx
Connect with us

Administrație

Ministrul Dezvoltării a venit la Sibiu să vadă pe ce va cheltui banii. Noutatea: Sala Transilvania, cu extindere și parcare subterană

Gabriel Dogaru

Published

on

O vizită de lucru a ministrului Attila Zoltan Cseke în județul Sibiu a readus în prim plan investițiile pe care CJ le derulează sau vrea să le demareze, cu ajutorul fondurilor guvernamentale. Dintre toate, s-a remarcat proiectul extinderii Sălii Transilvania.

Ministrul Attila Cseke a fost prin Sibiu, în vizită la câteva obiective de investiții care sunt finanțate prin PNDL sau prin alte instrumente ale executivului. A fost o vizită protocolară, înainte de a fi una practică, însă Daniela Cîmpean, președinta CJ, i-a prezentat ministrului cel mai nou proiect al Consiliului Județean: extinderea Sălii Transilvania la 5.000 de locuri, un proiect controversat din cauza spațiului limitat care a rămas în zona respectivă, unde se ridică în acest moment și noul Stadion Municipal. Proiectul este unul îndrăzneț, am putea spune, pentru că terenul pe care îl are la dispoziție cunoscuta sală de sport este mai mult decât limitat. Pentru a-i putea face loc, Daniela Cîmpean spune că a fost gândită o parcare subterană, care se va lega chiar cu parcarea subterană de la stadion. „Proiectul pe care îl gândim împreună cu Primăria Sibiu are în vedere o parcare subterană, atât sub Sala Transilvania, cât și sub Stadionul Municipal, cu posibilitatea de conectare”, spune Daniela Cîmpean. Între cele două structuri sportive este propus un spațiu pietonal, iar circulația pe str. O Goga să fie mutată în subteran.

Ce a declarat ministrul Cseke: că a discutat despre reabilitarea clădirii Prefecturii, s-a întâlnit și a discutat cu primarul Astrid Fodor despre finanțarea construcției de creșe, a vizitat sala de sport din municipiul Sibiu și așteaptă documentația pentru promovarea finanțării, s-a întâlnit cu primarii din județul Sibiu, unde s-au pus întrebări.

Advertisement

„Trei chestiuni” a mai ținut ministrul Cseke să spună: despre programul de construcții de creșe, despre OUG care reglementează problema arhitecților șefi și despre HG aflată în dezbatere publică referitor la redevențele de la exploatările de suprafață. A mai fost și a patra chestiune, totuși: despre proiectul de lege a descentralizării, care prevede, pentru județul Sibiu și infrastructura, și personalul, și finanțările, pentru că vor fi transferate la județ 6 tabere școlare, sediul Direcției Județene de Tineret și Sport și un ștrand municipal.

Ministrul a dat și câteva cifre despre investițiile pe care le derulează prin Compania Națională de Investiții în Sibiu. Sunt șapte obiective, în total, cu o valoare de 42,4 milioane de lei, între care un bazin de înot didactic, la Mediaș, 11 milioane lei, o sală sport la Tălmaciu, 7 milioane de lei, un centru cultural Șura Mare, 7 milioane de lei, la Șelimbăr, o bază sportivă, de 7 milioane de lei. De asemenea, sunt în pregătire alte 5 obiective, în valoare de 24,5 milioane de lei.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Drumul vechi din Păltiniş va fi reabilitat cu aproape 14 milioane de lei

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Luni a fost semnat contractul pentru reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș, după o procedură de achiziție în care au fost depuse și analizate 8 oferte.

Contractul semnat are o valoare de 13,7 milioane de lei și presupune mai multe lucrări care se vor desfășura pe întreaga lungime a drumului, de 2,9 km. Astfel, va fi modernizat sistemul de colectare a apelor pluviale, va fi înlocuită reţeaua de apă, vor fi executate lucrări de reparații ale carosabilului, trotuarelor, aleilor și parcărilor şi vor fi amenajate drumurile laterale.

Advertisement

De asemenea, va fi demolat zidul de sprijin existent realizat din piatră şi va fi construit un zid nou, pe o lungime de 200 de metri. Peste 140 de stâlpi noi vor fi instalați de-a lungul drumului și se va amenaja o nouă rețea de alimentare, în subteran, pentru a elimina cablurile suspendate. Noua rețea va fi prevăzută cu echipamente care permite conectarea la sistemul de telegestiune a iluminatului din municipiu.

“Municipiul Sibiu are în administrare în stațiunea Păltiniș porțiunea dintre drumul vechi și drumul nou – DJ 106 A. Acest proiect pe care îl începem astăzi va asigura o legătură rutieră mai eficientă între drumul județean și zona telescaunului de la baza pârtiei Oncești și un acces îmbunătățit către unitățile de cazare din zonă.

Este vorba de lucrări complexe prin care vom reabilita rețeaua de apă, canalizarea pluvială, drumul și trotuarele, iluminatul public și vom crea un zid de sprijin pentru stabilizarea terenului. Termenul de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni, fără a lua însă în calcul lunile reci de iarnă când nu se poate lucra”, a precizat primarul Astrid Fodor.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Lucrări la Viaductul spre Calea Șurii Mari și giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului

Avatar

Published

on

Primăria Sibiu a anunțat că în perioada 2-8 august vor avea loc lucrări de reparații pe viaductul dintre str. Lungă și Calea Șurii Mari, precum și în giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului.

În perioada 2-8 august, vor avea loc lucrări de reparații pe viaductul dintre str. Lungă și Calea Șurii Mari, precum și în giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului. Primăria Sibiu anunță că în aceste zone se va freza complet asfaltul vechi de pe carosabil și se va turna un nou strat de uzură, care să asigure condiții mai bune pentru circulație.

Advertisement

,,Lucrările se vor executa sub trafic, după ora 19, pe timpul serii și nopții, când volumul de trafic scade. În perioada în care se lucrează, circulația se va închide parțial, traficul urmând să se desfășoare alternativ, pe o bandă. Pe timpul zilei circulația pe viaduct și în girația menționată se va desfășura pe ambele benzi, în condiții de șantier”, a transmis Primăria Sibiu.

Primăria Sibiu roagă conducătorii auto să aleagă rute ocolitoare în timpul lucrărilor, pentru a evita ambuteiajele și întârzierile în trafic. 

Advertisement
Continue Reading

Administrație

Decizie fără sens juridic: Autoritățile din Sibiu „aprobă” OUG 81 împotriva urșilor și își anulează procedurile stabilite anterior. Ce prevede “ordonanța urșilor”

Gabriel Dogaru

Published

on

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care sfidează principiile de drept. Hotărârea stabilește la articolul 1 că se pun în aplicare măsurile stabilite de OUG 81/2021, deși era obligația autorităților să respecte acest act normativ, fără să mai fie nevoie de o aprobare în acest sens. La articolul 2, hotărârea precizează că procedura operațională pe care o aprobase anterior, în 29 aprilie, își încetează aplicabilitatea. Și această prevedere este inutilă, având în vedere puterea juridică superioară a unei ordonanțe de urgență. În cel mai fericit caz, acesta ar fi trebuit să fie singurul punct al hotărârii.

Hotărârea 55 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu are ca scop „aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor,conform OUG nr. 81/2021”. Metodele în sine sunt deja aprobate prin OUG.

Advertisement

Iată ce prevede Hotărârea 55/2021 a CJSU Sibiu:

 ART.1. Începând cu data de 26 iulie 2021 sunt puse în aplicare măsurile stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor.

ART.2. Procedura operaţională comună privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în judeţul Sibiu, adoptată în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu în data de 29.04.2021 îşi încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021.

Advertisement

 ART.3. Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi se va publica pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţul Sibiu şi pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

Toate măsurile și procedurile pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun sunt explicate și prevăzute în OUG 81, iar autoritățile locale nu au altceva de făcut decât să le pună în aplicare.

OUG 81/2021 a fost aprbată pentru a stabili care sunt procedurile în cazurile de atac ale urșilor asupra oamenilor. Potrivit acestei ordonanțe, în cazul atacurilor unor exemplare de urs brun, în interiorul localităților, autoritățile locale trebuie să intervină imediat. Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia.

Advertisement

În mod concret, OUG nr. 81/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 732/2021, stabilește “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:

  • alungarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizarea și relocarea;
  • extragerea prin eutanasiere sau împușcare.

Astfel, în primă fază, se încearcă alungarea ursului din localitate și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în localitate, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o zonă (nu neapărat din același județ) nelocuită sau aflată la mai mare distanță de orice localitate.

Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să intre în localități și să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar în următoarele situații:

1. dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;

Advertisement

2. dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;

3. dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;

4. în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;

Advertisement

5. dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;

6. dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de Echipa de intervenție va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.

Advertisement

Potrivit OUG-ului publicat, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, amenzile se vor putea aplica din 5 august 2021, nu mai devreme.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE