7.5 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Sfântul versus Tangalaki

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Sfântul cuvios Paisie Aghioritul are o „reţetă” de mântuire în 12 puncte, simplă şi clară şi care mai are o calitate: îl exasperează pe Tangalaki (numele „de scenă” dat de părintele Paisie necuratului, ca să ne menajeze urechile)

Ce zice Sfântul? „Căutaţi cu tot sufletul colacul de salvare al mântuirii lângă Dumnezeu”. Ce face Tangalaki? Zgârie, scuipă, defăimează, batjocoreşte, umple de lăturile minciunii limbile detractorilor Bisericii lui Hristos şi pune în mişcare o legiune de „idioţi utili” care să semene în inimile slabe de înger germenele îndoielii, deşi ştie „a priori” că „ … porţile iadului nu o vor birui”,(Matei 16,18)

Sfântul: „Îngrădiţi-vă nevoile materiale pentru că ele aduc o mare greutate şi nelinişte”. Ei, aici Tangalaki dispune de un arsenal întreg de mijloace de persuasiune ca să-ţi bagi singur gătul în laţul băncilor, să-ţi legi ghiuleaua datoriilor de glezne şi să-ţi rupi spatele sub proprietăţi inutile. Eşti gata, prins şi priponit. Pas de mai zburdă liber pe câmpiile vieţii! Fii mândru că munceşti ca vita pe la vreo multinaţională ca să ai ce spulbera la mall.

Sfântul: „Nu-i invidiaţi pe oamenii care au bani, comodităţi, slavă şi putere, ci pe aceia care trăiesc în virtute, în cumpătare şi credinţă”. Păi tocmai asta a reuşit Tangalache, să-i transforme – cel puţin pe români – într-o masă de furioşi, roşi de invidie până şi pe legătura de pătrunjel din plasa vecinului, darămite dacă află că „şi-a tras” vilă cu piscină. Cât despre ăilalţi, cei cu virtuţile şi cumpătarea, ăia – pentru toate canalele media – „este proşti”.

Sfântul: „Nu cereţi de la Dumnezeu lucruri care susţin doar viaţa trupească, ci, mai ales, ceea ce este bun şi de folos pentru sufletul vostru”. Dar credeţi că te lasă Tangalaki să ceri măcar mintea românului cea de pe urmă? Nicidecum! Ba chiar lucreză „ca la Carte”, adică după Scriptură. Îndată-ţi aduce aminte de „cere şi ţi se va da”. Aşa că pune matale doi lei la pomelnic (că tot vrea statul pe unul să-l găjbească prin impozitare, că prea ţi-au rămas din pensie) şi cere să câştigi la loto, nu fii fraier.

Sfântul: „Schimbaţi-vă viaţa, descoperiţi adevăratul sens al ei, răscumpăraţi vremea pe care aţi irosit-o pe drumul ce l-aţi parcurs până în prezent”. Aici Tangalaki devine turbat. Fără duhovnici, n-ai cum să-ţi schimbi viaţa, aşa că-i rupe în bucăţi pe unde-i prinde. Adevăratul ei sens nu-l poţi descoperi decât în Biserică, aşa că o atacă pe unde apucă. Iar la vreme de răscumpărare nici să nu te gândeşti când „toată ţara” e pe litoral, şi se bâţâie-n cluburi. TREBUIE!!! să te distrezi, că de nu, nu exişti!

Va urma

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Egal pentru FC Hermannstadt cu Botoșani. Gol fenomenal marcat de Neguț

FC Hermannstadt a terminat la egalitate, scor 1-1, partida de vineri după amiaza cu FC Botoșani. Sibienii au evoluat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect