fbpx
Acum citesti:
Străinul de la volan
Intreg articolul 3 minute de lectura

Străinul de la volan

Era seară, cozile la semafor începuseră să se formeze tot mai lungi. Culoarea verde a apărut ca o minune pentru toți șoferii nerăbdători să ajungă acasă. Pe banda pe care așteptam să pornesc, lucrurile se încăpățânau să se schimbe. Câteva claxoane n-au schimbat situația, astfel că șoferii au început, unul câte unul, să se mute pe cealaltă bandă. Am făcut același lucru și am descoperit repede ce se întâmplase. Pe banda blocată se afla o mașină, destul de veche, care abia se mișca. La volan, stătea un tânăr speriat care se ținea de volan ca și cum ar fi fost ultima lui scăpare. Era agitat și părea să țipe la ceilalți 3-4 tineri din mașină care râdeau. Gesturile lui nervoase, cu mâna, trădau evidența. Era pentru prima dată la volan și, cel mai probabil, nu avea permis. Pentru că nici măcar în școala de șoferi nu ai în priviri acea panică pe care am putut să o citesc în ochii lui.

Statisticile poliției rutiere pentru 2018 sunt terifiante: 34 de persoane au murit pe șoselele din Sibiu, anul trecut, dintre care 15 au plecat pe lumea cealaltă din cauza vitezei. Vă puteți imagina suferința unui om care își pierde viața într-un impact, în timp ce se află într-o mașină, o cutie de metal din care nu poți evada? Vă puteți imagina suferința celor care sunt acasă și îl așteaptă să vină viu și nevătămat? Dar nu sunt doar ei. Alte aproape 200 de persoane au fost rănite în tot atâtea accidente rutiere, unii ajungând în stare gravă la spital. Asta înseamnă o viață dată peste cap, suferință, tratament, bani cheltuiți.

De ce se întâmplă toate astea? De exemplu, pentru că mai mult de 300 de persoane au fost descoperite de polițiști, în 2018, la volan, pe stradă, după ce consumaseră alcool. Sunt oameni care nu-și mai controlează reacțiile, care nu mai apreciază distanțele. De cele mai multe ori depășesc viteza. Dar sunt și cei care se urcă la volan fără să aibă permis. Fără să știe ce înseamnă o mașină, fără să anticipeze cât de mare este forța cu care un monstru de metal, de 1 – 2 tone, lovește corpul unui copil nevinovat.

Am asistat cândva, la un test de impact cu o mașină, în uzina Dacia. Zgomotul produs de fiarele care izbesc zidul din sala de teste este cumplit, pare că vine sfârșitul lumii. Într-o secundă, se așterne liniștea și nimeni din cei care asistă nu îndrăznește nici măcar să respire. Apoi vine primul gând: mai trăiește oare, cineva?

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.