fbpx
Acum citesti:
Terorismul, catalizatorul politic de azi
Intreg articolul 3 minute de lectura

Terorismul, catalizatorul politic de azi

Atacul terorist asupra redacției revistei de satiră franceză de la Paris nu are de-a face cu retorica oficială occidentală exprimată de politicieni, așa cum e comunicatul MAE român ce spune că atentatul e „un atac la dresa democrației”! E vorba, de fapt, doar de banala luptă pentru putere, veche de când lumea.
Diverse facțiuni islamiste extremiste și diverși mullahi din Orientul Mijlociu și din Nordul Africii au glorificat acest act sângeros în numele lui Allah și al Profetului Mahomed. Mizeria acestui fapt reprobabil e că un lider islamist ca așa intitulatul “calif” Al Bagdadi, liderul informal al ISIS, e un fost general al lui Saddam Hussein, membru al partidului ateu Ba’ ath, ce nu excela prin pioșenie față de hadith-uri și Coran. Războiul antiterorist, așa cum îl cunoaștem noi, nu e un război între musulmani și creștini! Este un fapt mizerabil, de asemenea, că în realitatea politică franceză, unde Le Pen și Frontul Național au un rol covârșitor astăzi, vor avea o influență și mai mare după acest atentat terorist. Practic, a te numi Abdullah la Paris va fi de acum și mai acut un prilej de stigmat social.
În Siria și în Irak, în Libia și în Egipt, în Yemen și Pakistan, frustrarea grupărilor extremist islamice de la talibani până la Statul Islamic este foarte ridicată. Bombele teleghidate ce lovesc din aer, absența soldaților occidentali ce pot fi atrași în războaie urbane de guerillă sunt în detrimentul anvergurii unor caricaturi politice ca Bagdadi. De aceea vedem decapitări ale ziariștilor occidentali, bombe la posturi și școli de poliție în Turcia și Yemen sau acest atac cutremurător de la Paris.
Atacul de la Paris e construit pentru a radicaliza Occidentul. E o capcană clasică pentru a vedea din nou soldați francezi, britanici și americani în Siria și Irak. Un jurnalist german ce a petrecut 11 zile în Siria pe teritoriul ISIS remarca că fiecare bombă ce cade la Raqqa (capitala ISIS) și ucide femei și copii, aduce noi recruți pentru extremiști. Un desant militar occidental spectaculos ar fi un catalizator nemaipomenit pentru toate facțiunile extremiste și celulele teroriste care îi inspiră și pe alți atentatori sinucigași singuratici chiar aici în Europa. Aceiași Europă care, ca și Israelul, cumpără petrolul ieftin vândut de ISIS!
Contextul acesta fierbinte va naște reacții de furie, însă un răspuns militar e tocmai ținta propusă de astfel de atentatori. Să nu uităm că războiul antiterorist, declanșat după 9.11.2001 nu a adus mai multă securitate pentru civilizația occidentală, ci mai multă putere pentru extremiști ca ISIS și Al Qaeda. Tensiunile sociale, intoleranța și xenofobia occidentală, pe de altă parte, reprezintă sămânța care va hrăni partide și grupuri politice extremiste cum e Frontul Național Francez. Fără a exagera, Gavrilo Princip era și el un descreierat extremist. Să sperăm că decizia politică occidentală e mai calmă și mai rațională decât emoția firească creată de acest atac sângeros. 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.