Connect with us

Opinii

O nouă „marți neagră”

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Săptămâna aceasta am asistat la un nou episod din seria „marțea neagră”. După ce în 10 decembrie, într-o zi de marți, parlamentarii au votat legea amnistiei și grațierii și au modificat Codul Penal ca să scape de pușcărie, tot marți, 16 iunie 2015, parlamentarii români și-au mai votat o lege pentru propriul interes – legea pensiilor speciale.
În urmă cu doi ani, Codul Penal a fost modificat de așa natură încât parlamentarii, pe motiv că nu sunt funcționari publici, să nu mai poată fi anchetați de DNA pentru infracțiuni grave precum abuz în serviciu, conflict de interese, primirea de foloase necuvenite, fals și uz de fals sau trafic de influență.
La acea vreme, reprezentanții justiției din România și Europa au atras atenția că parlamentarii au creat cadrul legal pentru a fi protejați corupții.
Astăzi, parlamentarii noștri și-au reamintit că au pârghiile necesare pentru a crea legi din care să nu aibă beneficii nimeni, cu excepția lor. Și astfel au votat o lege potrivit căreia la pensia de drept, cei care au fost de-a lungul vieții senatori sau deputați să primească lunar sume ce variază între 1 600 și 4 600 de lei, în funcție de câte mandate de parlamentar au avut. Decizia ar urma să se aplice și retroactiv, până în prezent la aceste pensii speciale putând avea dreptul
aproximativ 1.000 de persoane.
Nu este în neregulă faptul că parlamentarii aspiră la pensii mai mari. Problema este că această lege reprezintă un conflict de interese, atât timp cât îi favorizează doar pe ei înșiși. În fapt, toți românii au nevoie de pensii mai mari. Iar a nu-ți păsa de cei care au pensii minime garantate de numai 400 de lei și a-ți motiva gestul prin faptul că este vorba despre un „demnitar, adică mai mult decât un cetățean normal, fie el muncitor, inginer sau medic” este o sfidare la adresa românilor care i-au votat și i-au trimis în Parlament. Mesajul unuia dintre parlamentari pentru cei cu pensii mici „să fie sănătoși” este relevant. Cu alte cuvinte, Dumnezeu cu mila, noi suntem prea preocupați pentru propriile noastre drepturi!

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *