Connect with us

Opinii

Minunea plutitoare

Doina Jalea

Publicat

pe

Una din metaforele dragi inimii mele, care se aplică ţărilor şi popoarelor în diverse constructe filosofice, este Corabia. Poate, privind România ca pe o corabie şi poporul său ca pe un echipaj, am putea să ne dăm seama mai clar ce se întâmplă cu patria noastră, care , după definiţia lui Tudor Vladimirescu e poporul şi nu tagma jefuitorilor. „ Cine o mai fi şi ăsta !?” se vor întreba poate mulţi „bacalaureaţi” ai leatului 2015. Aşa-i dacă ai supt istoria românilor nu de la sânul mamei , ci de la ţâţa caprei manualelor alternative ! Dar, să revenim pe corabie, de dragul echipajului.

Deunăzi pe burtiera unei televiziuni văzui ştirea că administraţia nu ne informează despre dezastrele care ne lovesc!?! Păi ea însăşi, administraţia, e cel mai mare dezastru care ne loveşte şi nu ne-o spune, că aflăm noi singuri. Sub presiunea unor tartori internaţionali creşte preţul la gazele naturale, în ţara care stă pe zăcăminte inestimabile şi căreia Dumnezeu i-a dat şi o ditamai rezervă în Marea Neagră, vândută de tăricenii naţiei şi alte specii de aceeaşi factură unor piraţi străini. Tsunami-ul ăsta va lovi în plex românul la iarnă, dar cui îi pasă. E vacanţă, e vară, ne doare în pix. Mai vorbim la iarnă, cînd o fi factura cât salariul mediu pe economie şi o să ne încălzim mâinile la becul de la veioză.

Staţi să vedeţi şi prestaţia „geniilor” care se ocupă pe corabie de politica externă, dacă o putem numi aşa. Ne-au băgat în gura lupului! Numai bunul Dumnezeu, dacă o avea vreun plan secret de mare milă cu România, ne mai poate salva de la pieire. În rest, se conturează două căi pe care hoardele asiatice vor veni peste noi, nepregătiţi, ca de obicei, pentru nicio eventualitate, una pe la nordul Mării Negre şi una pe la sudul ei. Din respect pentru inteligenţa românului, vă las să deduceţi singuri ce şi cum. Şi apoi, când două puteri pun de un „wrestling”mondial la gurile Dunării vă mai întrebaţi cine e carnea de tun ?
Echipajul ! Că „ofiţerii” joacă sub punte şah cu regulile de la table, pun trădători de navă în posturi de comandă, vând tot ce au în cală pe treizeci de arginţi. Mai e pe navă o specie de care să te scuturi, cei ce cu zel şi vervă şi cu burghiu-n mâini, dau găuri în fundul bărcii şi se numesc români !
Stiţi care e minunea? Corabia pluteşte, chiar dacă e-n derivă şi bună de lovit. O ţine pe linia de plutire o parte a naţiei, numită România profundă, pe care, puţini din cei care vor să ne facă felul, o cunosc.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *