1.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Meridiane

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Federația Rusă e una din cele mai sărace țări din lume. Dincolo de oligarhi și rezervele minerale și de hidrocarburi, rușii sunt printre cei mai săraci oameni și cu speranța de viață cea mai scăzută din Europa. Cu toate acestea, guvernul de la Moscova a decis un boicot împotriva alimentelor pe care le importau din Uniunea Europeană. O idée cât se poate de proastă, agențiile de presă publicând imagini sugestive cu cetățeni ruși scormonind în groapa de gunoi după mere poloneze și portocale grecești. În vămile rusești s-au instalat cuptoare pentru arderea alimentelor de contrabandă. O adevărată distopie alimentară se desfășoară la granița cu Belarusul, unde brânza franțuzească este sublimată în foc, ca un nu hotărât al Kremlinului. Însă, dincolo de declarațiile lui Vladimir Putin, demersul unui boicot comercial la adresa Occidentului e un eșec catastrofic. Cu vameși corupți și lipsiți de scrupule, primplanurile televiziunilor ruse nu pot ascunde bancnotele strecurate subtil în palmele vameșilor.
Statele Unite ale Americii sunt o țară bogată. Atât de bogată încât să își permită o pierdere de o mie de miliarde de dolari. Programul JSF de construire a avionului de generația a cincea F35 e considerat de majoritatea analiștilor militari un eșec colosal. Avionul are prea puțină muniție, erori de software ce fac inutilă casca de 600 000$ și motoarele iau foc aleatoriu. Programul continuă în ciuda acestor deficiențe evidente pentru că oferă slujbe americanilor din patruzeci de state. O mie de miliarde e o investiție ce generează dezvoltare economică profundă în SUA.
România nu e un stat cu un nivel de sărăcie rusesc sau cu o bunăstare nord-americană. Când facem o autostradă la 10 ani nu ne gândim la efecte pe termen lung și nici la calitatea lucrărilor. Suntem un caz curios având un teren agricol generos, dar importăm masiv alimente. Ne-am casat o industrie energofagă depășită pentru a avea milioane de șomeri și muncitori emigrați în Europa. Paradoxul nostru e că dincolo de problemele altora sau ale noastre suntem într-o vacanță continuă, fără dubii și întrebări despre un viitor incert.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect