Connect with us

Opinii

Cât să mai răbdăm?

Odeta Veştemean

Publicat

pe

„Doamnă, mă deranjează câte ceva la fiecare 5 minute în țara asta. Și credeți-mă că nu sunt genul care să mă apuc să caut nod în papură”, mi-a spus un domn care ne-a vizitat redacția zilele trecute, după ce o bună parte din viață a trăit în Germania.
Afirmația sa amară m-a făcut să-i dau dreptate. Am văzut verde în fața ochilor când inspectoratul școlar a confirmat în această săptămână că elevii de clasa a III-a vor începe din nou anul școlar fără manuale. La fel ca în clasa pregătitoare, în clasa I sau in clasa a II-a. Acești copii au fost o generație de sacrificiu, mutată obligatoriu de la grădiniță la școală la 6 ani, la clasa zero, dar pentru care nimeni nu a putut gândi dinainte un set de manuale și de proceduri. În anii trecuți, acești elevi fie n-au primit deloc manuale, fie le-au primit abia din al doilea semestru, pentru că ministerul a organizat an de an licitațiile mult prea târziu. Iar incompetența ministerului se vrea acoperită de praful în ochi care se va arunca părinților în prima zi de școală, prin scoaterea la înaintare a unor vechi manuale de clasa a treia, total neadaptate actualei programe după care vor fi obligate învățătoarele să lucreze.
În plus, marcăm dureroasa premieră de a închide total un tronson de autostradă pentru reparații la numai 9 luni de la inaugurare, dincolo de faptul că după nici două luni pe acest drum apăruseră deja primele crăpături. Și uite-așa, pierdem sute de milioane de euro pe lucrări făcute de mântuială, gurile de scurgere la ordinea zilei fiind șpăgile și comisioanele grase.
Și totuși, capul de afiș al seriei halucinante a enormităților care continuă să se întâmple în Româna îl ține situația de la vârful guvernului. Periplul prim-ministrului Victor Ponta la audierile DNA, acuzat de numeroase acte de corupție, sfidează și chiar hărțuiește zilnic orice aspirație spre bun-simț, respect, profesionalism și responsabilitate a cetățenilor acestei țări. De altfel, pe lângă propriile probleme personale pe care le are cu justiția, 3 instanțe de judecată au decis că guvernul pe care îl conduce Ponta a blocat intenționat, în mod ilegal, organizarea de alegeri parțiale locale și parlamentare, făcând „exces de putere”. Și totuși, procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală. Deși demisia premierului a fost vehiculată zilnic în ultimele luni, acesta continuă să fie titularul fotoliului de la Palatul Victoria. Dacă nu ne trezim cât mai rapid, dacă justiția încă rămâne la mâna aranjamentelor politice, putreziciunea morală a celor care ne conduc stigmatizează întreaga țară și ucide speranța într-un viitor decent.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *