Connect with us

Opinii

Încremenire

Titus Cernăut

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

După scandalul provocat de tragedia din clubul bucureștean Colectiv, agenda publică a acestei săptămâni a fost capturată de desemnarea noului prim-ministru de către președinte. În vâltoarea negocierii pentru membrii cabinetului și discuțiile interminabile despre competența sau incompetența viitorului guvern, lucruri importante au fost băgate strategic sub preș.
Avem o lege nouă a defăimării „simbolurilor naționale”. De acum un m-am săturat de România poate fi pedepsit aspru cu amenzi consistente sau chiar închisoare. În țara în care disperarea a împins milioane de români la emigrare economică, lipsa de patriotism de salon e sancționată sever. În aceiași Românie unde se indexează ura, xenofobia și proaspăta luptă cu rockerii sataniști din cercurile ultraortodoxe se fură constant și metodic. De la inspectorul de poliție prins că lua șpagă 15 fripturi, până la membrii Parlamentului care își fură singuri bilele, hoția plivită de DNA și condamnată de judecători e adânc înrădăcinată în fibra noastră.
Dincolo de zona noastră de confort se află realitatea neplăcută. Nouă ne plac drumurile scurte. Dăm o șpagă să nu mai așteptăm o autorizație, să scăpâm de un control fiscal sau pentru a scăpa de o amendă de circulație. Avem totuși nevoie de o gândire mai profundă și mai cinstită în fața propriei conștiințe. Învățându-ne copii o dogmă religioasă în școli nu am deschis calea spre un caracter moral, ci spre întuneric.
Însă civilizația umană nu se impiedică de societatea românească. Se petrec lucruri fără acordul sau cunoașterea noastră. Uniunea Europeană are un mic scandal comercial cu Israelul după un boicot instituit asupra produselor din coloniile israeliene. În Israel campania de înjunghieri pe stradă a evreilor de către palestinieni nu s-a oprit. La Viena se desfășoară o conferință pe tema războiului civil sirian care nu implică nici un actor din Siria. Iar Putin se desfată în continuare prin campaniile sale de PR și militarism exacerbat.
Vom avea un guvern condus de un fost comisar european cu multe figuri ce și-au construit cariera departe de politică sau ca birocrați la Bruxelles. Speranțele sunt mari, dar ignoră cramponarea politicii românești în universul de acum un deceniu. Se măresc salariile din populism sau din prostie, se schimbă legi și toți susțin că „strada” le-a schimbat percepția despre așteptările cetățenilor. De fapt trăim în sintagma lui Lucian Blaga „veșnicia s-a născut la sat”. Satul românesc transmutat în orașele noastre postindustriale își încleștează amarnic energia pe încremenire.
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *