12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Lucruri importante

Cele mai citite

Cu un Bruxelles asediat de câteva zile și cu un incident fierbinte NATO – Rusia, românii au avut probleme serioase de rezolvat acasă. De la plagiatul ministrului „tehnocrat” de interne Petre Tobă, la problema gravă de credibilitate ISU – Arafat, tema care ne-a activat emoții „colective” a fost legea anti-tutun. Miercuri legea a fost scoasă de pe ordinea de zi a Parlamentului. S-a sugerat că ar fi un lobby masiv al companiilor de țigarete, companii ce varsă prin taxe de 90% din prețul pe pachetul de țigări cam 5 miliarde de euro la buget. Realitatea pare a fi mult mai simplă, pe culoarele Parlamentului se fumează. Se fumează mai peste tot în instituțiile publice, mai ferit, dar se fumează.
Opinia publică susține că localurile ar trebui să fie curate, iar în cârciumi să nu se mai fumeze. Argumentele sunt de bun simț având în vedere ventilația deficitară. Există localuri dotate cu sisteme excelente de condiționare ale aerului, dar care deschid ușa pentru a face economie la curent electric. Totuși, dacă în restaurant e aberant să tai fumul de țigară cu cuțitul, de ce cafenelele, barurile și cârciumile trebuie igienizate atmosferic? Conceptul de cafenea boemă în care se bea, se fumează, se spun povești e un loc al pierzaniei, al vicioșilor și al artiștilor, nu un loc în care vii cu copiii să servești o prăjitură.
De ce să ne limităm la tutun? Alcoolul, alături de viteza excesivă, sunt cauzele principale ale deceselor de pe șoselele României. Alcoolul provoacă toate incidentele antisociale prezentate pe larg la buletinele de știri. Totuși, nimeni nu a propus o prohibiție la alcool. Dacă hainele miros scârbos a țigară, oare damful de alcool e mai rezonabil?
Ideea unei civilizări prin imitație poate părea foarte bună, hai să ne purtăm ca occidentalii. Însă occidentalii sunt șocați să ne descopere ritualul țărănesc de tăiere a porcului. Pomenirea și dezgroparea morților îi oripilează. Să ne amintim că ne-am bătut cu Comisia Europeană pentru bicarbonatul de sodiu din mici. Întoarcerea la arhaisme și pășunisme cu accente legionaroide nu sunt căi pentru propășirea nației. Însă cauza de la Clubul Colectiv și-a găsit un pretext nou și cât se poate de fals, fumatul în spații publice. Nu mai contează oare minciuna secretarul de stat Arafat, falsificările rapoartelor ISU sau plagiatele politicienilor, ce mint și fură și nu numai în spațiul academic. Doamna Kovesi poate să confirme.
Am găsit can-can-uri noi, noi cauze pentru România, deși există probleme serioase cum sunt cele de infrastructură. Președintele gâtuie Valea Oltului când vine acasă la Sibiu cu coloana oficială. Noi dărâmăm autostrăzi, nu le construim. Facem asta în timp ce turcii le distrug rușilor un avion în Siria măcinată de război. Că tot vorbim de avioane, ce mai face flota noastră de avioane de vânătoare? 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect