Connect with us

Opinii

Un răspuns pierdut

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Pe la jumătatea lunii octombrie, trecând pe Valea Oltului, am constatat că pe kilometri întregi șoseaua a fost lărgită pe teritoriul județului Sibiu. Asfaltul este deja turnat, carosabilul fiind în unele zone dublat cu încă o bandă sau chiar două. Pe acele benzi șoferii nu pot circula încă, deoarece există jaloane care interzic circulația, iar marcajele nu au fost încă trasate. Imediat după ce am făcut această călătorie, am sunat la vestita companie ce se ocupă de administrarea drumurilor naționale și autostrăzilor, CNADNR, pentru a-i întreba când va fi deschisă circulația în zonele respective, din moment ce sunt deja finalizate și pe câți kilometri șoseaua va avea fie 4 benzi, fie 3 benzi. Responsabilii cu presa mi-au cerut să le fac solicitarea în scris. Le-am trimis-o în data de 19 octombrie. Sunt obișnuită cu termenele mult întârziate cu care CNADNR răspunde solicitărilor, dar după o perioadă de așteptare, am început să îi sun. Trebuie sunat insistent de câteva ori pe zi, pentru ca la numărul de fix special pus pentru presă să răspundă cineva. Prin urmare, am sunat zile la rând, impulsionându-i să îmi dea informațiile. În cele din urmă, printr-un răspuns oficial halucinant mi se transmite că asfaltul de pe Valea Oltului, azi îl vedem, dar nu e: „pe Valea Oltului contractul prevede doar lucrări de consolidare, nu presupune lucrări de lărgire a carosabilului”. Pun din nou mâna pe telefon: „de la fața locului vă anunț că proiectul nu numai că presupune lărgirea carosabilului, ci acest lucru a fost pus în practică și pe unele porțiuni a fost chiar și turnat asfaltul. Mă interesează să îi anunț pe șoferii din zonă când pot circula pe el”.
Păi, atunci, zice vocea de la capătul firului, vă rog să ne scrieți asta și eu voi anunța mai departe, la colegii care ne-au dat informațiile. Retrimit mailul, în care precizez că fiind om al locului, îi înștiințez că lucrurile în teren nu bat cu ceea ce știu ei în birourile din capitală.
Solicitarea le-am retrimis-o în 29 octombrie. Așa că a trecut mai bine de o lună în care am dat zeci de telefoane, dar nici până acum n-am primit răspuns la cele câteva întrebări adresate. Printre scuzele telefonice mi s-au comunicat frânturi desprinse din capodoperele absurdului scrise de Kafka: „aici e degringoladă doamnă”, „n-am pe cine să întreb”, „un singur om știe despre proiect și e plecat”, „nu știu ce să vă răspund”, „am fost în delegație” etc. Ba, la un moment dat, respectiva doamnă Claudia, în custodia căreia se află solicitarea redacției noastre, mi-a dat să vorbesc cu însuși directorul ei, domnul Bogdan, căruia i-am explicat din nou că doream un simplu răspuns, de bun-simț, de aproape două luni. M-a asigurat că face tot posibilul să ne răspundă… Când voi primi răspunsul, o să vă pot anunța și eu pe dumneavoastră. Așa stând lucrurile în CNADNR, să nu ne mai mire că șefii ei defilează pe la DNA, o autostradă a fost demolată la 9 luni de la inaugurare, iar anul acesta kilometrii de autostradă finalizați în România sunt mai puțini decât cei 22 închiși circulației între Săliște și Cunța.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *