Connect with us

Opinii

Ce-i în Schengen, nu-i România

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Rezultat previzibil după întâlnirea miniştrilor de interne de joi, unde România a ratat o nouă şansă de a fi inclusă în spaţiul Schengen. Şi, ca de obicei, niciunul dintre politicieni nu îşi asumă vina pentru acest eşec. Ţapul ispăşitor e pasat între Cotroceni şi Victoriei, fără beneficii sau rezultate pentru români. Nici preşedinte, nici premier, nici ministru de externe şi nici ministru de interne nu vor să-şi recunoască partea de vină.

Veştile proaste legate de aderarea României în Schengen au început să curgă gârlă imediat după declaraţia făcută de ministrul de interne german. Acesta susţinea că Germania îşi va exercita dreptul de veto dacă aderarea ţării noastre va fi supusă la vot. Finlanda a făcut front comun cu Germania la scurt timp, iar Olanda şi-a reafirmat eterna poziţie de refuz a includerii României în Schengen, în lipsa a două MCV-uri pozitive.

Teoretic, aderarea României ar fi trebuit condiţionată de rezolvarea unor condiţii strict tehnice, concretizate în îndeplinirea unor norme de securitate clare la frontiere. Au fost. Însă în cazul neacceptării ţării noastre au primat proasta reputaţie pe care o au românii plecaţi la muncă în străinătate, problemele cu justiţia ale romilor care cerşesc prin oraşele Europei, corupţia infiltrată în toate straturile instituţionale, rapoartele MCV şi interminabilele lupte de putere dintre preşedinte şi premier, culminând cu referendumul de astă-vară pentru suspendarea preşedintelui. Dacă mai punem şi faptul că ţări precum Germania se află ele însele în campanie electorală, avem o explicaţie a măsurilor de tip populist. Cert este că oficialii de la Bucureşti nu au fost în stare să gestioneze aceste probleme de imagine ale României, s-au umflat în pene şi au vrut să aibă intervenţii de forţă şi personalitate, fără a opta pentru negociere şi diplomaţie. 

Din 2011, Comisia Europeană întreţine speranţa unui Schengen ce tinde să devină „fata Morgana”,  motiv pentru care suntem în continuare dizgraţiabilii toleraţi, supuşi la teste. Păcat că acestea tind să devină tot mai neinteresante pentru guvernanţii noştri.

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *