Connect with us

Opinii

Mărţişor

Titus Cernăut

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Luna martie e coşmarul fiecărui bărbat. Un episod anticipat de Valentine’s Day şi celebrat prin relansarea vânzărilor româneşti, clişeu inepuizabil şi transformat, ca şi Crăciunul, în prilej de panică, cheltuieli, înghesuială în magazine. 

 

Vechiul obicei al mărţişorului a devenit un fenomen de marketing, o refulare feministă sau doar aventura de a mulţumi femeia odată cu asteniile de primăvară.

8 martie în socialism era ziua femeii dedicate cratiţei şi tovărăşiei în muncă. Conservatorii aleg să îşi aducă omagiile mamelor, bunicilor şi fetelor cuminţi, fără a uita să înfiereze arderea sutienului, petrecută acum 50 de ani în occidentul european şi nord-american. 

Mărţişorul îşi are originea în vremuri imemoriale, la fel ca şi parastasul sau colindele de Crăciun, ce preced naţiunea, poporul şi dacii. Celebrarea renaşterii naturii şi legarea fenomenului de feminitate ţine de vremurile timpurii ale agriculturii, în plin matriarhat al neoliticului. 

Astăzi e posibil ca şnurul alb-roşu să aibă o valenţă de chef nocturn şi râuri de alcool în petreceri exclusiviste, ca o bacchanală modernă a jumătăţilor noastre mai bune, mai blânde şi mai îngăduitoare. Timpurile se schimbă, toleranţa noastră creşte şi poate că e bine că se întâmplă acest lucru.

Mărţişorul e până la urmă un prilej de a înţelege nu numai mama iubitoare, ci şi tinerele puternice ce nu se conformează rolului exclusiv de soţie născătoare şi gospodină expertă, doamnelor şi domnişoarelor ce îşi asumă roluri până mai ieri apreciate drept exclusiv masculine. Femeile din viaţa noastră aduc nu numai frumuseţe şi beţie olfactivă, ci şi moderaţie, calm şi acel ceva care ne menţine echilibrul de robi ai testosteronului.

Felicit orice bărbat dacă în acestă lună e poate mai atent cu femeile care joacă un rol în viaţa lor, dacă un buchet de flori însoţeşte dragostea pentru femeia de lângă noi, şi nu distragerea atenţiei printr-un cont substanţial pentru „shopping”. Să nu uităm un amănunt estenţial: nu avem nevoie de Mărţişor ca să repetăm gestul de fi mai atenţi cu partenerele noastre de viaţă, colege, prietene, soţii sau fiice. În fiecare an e potrivit să le arătăm aprecierea, prietenia şi dragostea noastră.

Doamnelor şi domnişoarelor, vă urez zile însorite şi Mărţişor fericit!

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *