fbpx
Acum citesti:
Utopia tolerantei la romani
Intreg articolul 3 minute de lectura

Utopia tolerantei la romani

Digi 24 publică știrea  saptamana trecuta a actului scandalos al poliției franceze la Nisa, ce a dezbrăcat o femeie pentru că purta burkini pe plajă.

Șocante sunt comentariile cetățenilor români pe pagina Digi 24 la acestă relatare de presă. Tonul majoritar favorabil poliției franceze e sintetizat de propoziția „ești în Europa, atunci te îmbraci ca europenii”.

Mi-am pierdut de mult încrederea în spiritul critic și toleranța populației majoritare a acestei țări, însă xenofobia față de musulmani e un simptom al mai vechiului discurs împotriva maghiarilor: „ești în România, atunci vorbește românește”.

În mintea românului verde, faptul că statul român nu are două secole și maghiarii sunt în Transilvania de mai bine de un mileniu nu provoacă deloc nedumerire.

O replică aruncată de francezii suporteri ai unei legi absurde la Nisa a fost cunoscutul „pleacă la tine acasă”, spus adesea și de români când își zburlesc patriotic antipatia față de „arabii ăștia”. Francezilor le pare irelevant că marea majoritate a francezilor de religie musulmană sunt de generații în Republica Franceză. Marocanii, tunisienii sau algerienii au murit cu miile la Verdun în Primul Război Mondial. Dar de ce ne-ar șoca reacția franceză când am auzit deseori cetățeni români spunându-le ungurilor să „plece în Ungaria aia a lor dacă nu le convine în România”.

Nu sunt musulman, disprețuiesc religia islamică ca orice poveste de adormit copii bazată pe zei invizibili. Dar când tu spui că e normal să dezbraci o femeie, tot discursul acela despre burka, niqab și chador ca instrumente ale oprimării femeii în cadrul familiei islamice se duce naibii. Să pui o femeie, orice femeie, într-o astfel de situație, e de-a dreptul scandalos.

Nu uit că trăiesc în România unde cetățenii acestei țări consideră că e un act educațional bătaia copiilor. Violența familială e un fenomen larg răspândit în societatea noastră, așa că oprimarea femeii musulmane ar trebui să fie poate printre ultimele noastre preocupări.

Tuturor naționaliștilor de cafenea merită să le atragem cu toții atenția asupra unei statistici despre emigrarea în spațiul mioritic. Doar 1% din rezidenți sunt emigranți. Dintre aceștia, 9 indivizi din 10 sunt originari din Republica Moldova. Balaurul islamizării Europei e agitat de la Charles Martel încoace și în ciuda eficienței armatei otomane de ieniceri și a piraților berberi, nu s-a produs.

Lumea naționalismelor de secol XIX ar trebui trimisă la coș. Succesul economic, social, tehnologic și militar al Occidentului e incontestabil. În mod ciudat, „marii apărători” ai Europei sunt cei care deplâng decăderea Occidentului.

Europa e puternică și are parte de prosperitate datorită diversității sale. Societatea modernă se întărește prin contact, dialog și simbioză. Din păcate, mai avem multă pâine de mâncat pe drumul ăsta.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.