Connect with us

Educatie

Partea întunecată a anului şcolar 2013-2014: infracţiuni comise de elevi, abandon şcolar şi absenteism

Loredana Neacsu

Publicat

pe

Problemele care pot apărea în anul şcolar 2014-2015 au fost dezbătute astăzi, 17 septembrie, la Sibiu, în cadrul unei şedinţe organizatăîn cadrul Prefecturii Sibiu şi la care au fost chemati primarii din întreg judeţul şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi cel de Politie ale Judetului Sibiu. Între problemele majore cu care se confrunta sistemul de invatamant, relevate de o analiză a anului şcolar precedent, siguranţa în şcoli şi abandonul şcolar au fost principalele semnale trase de reprezentantii celor doua institutii, care le-au cerut primărilor implicare şi sustinere în combaterea lor.
Siguranţa elevilor pe parcursul orelor de curs şi combaterea fenomenelor infracţionale în randul elevilor trebuie asigurate de primării prin patrule de politişti locali. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Tiberiu Ivancea, le-a cerut primarilor din judeţ să aloce mai multi bani pentru combaterea acestor fenomene, care sunt cel mai frecvent înregistrate în mediul urban.
“Problema este mai încărcată pe cele două municipii, Sibiu şi Mediaş. În total, pe anul şcolar 2013-2014, au fost sesizate 38 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevii. Majoritatea acestora au avut loc în interiorul şcolilor şi ne referim aici la loviri între elevi, mici furtişaguri şi distrugeri. Foarte puţine cazuri (8%) au fost în zona adiacentă a şcolilor. Din cele 38 de infracţiuni, în jur de 10 au fost sesizate în Mediaş, 20 în Sibiu şi restul în câteva comune din judeţ. Fac un apel la dumneavoastră să vă implicaţi, cel puţin în acest an, să rupeţi din bugetele pe care le aveţi şi să vă îndepliniţi aceste sarcini”, le-a spus Tiberiu Ivancea primarilor din judeţ prezenţi la Prefectura Sibiu.

Pe de altă parte, în mediul rural s-a atras atenţia asupra abandonului scolar, care este in opinia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean un fenomen îngrijorător.
“În învăţământul primar am avut 99 de elevi care au abandonat şcoala, adică 0,48%. În învăţământul gimnazial 152 de elevi au abandonat şcoala, iar în cel liceal de zi, casele a IX şi a X-a, 177 de elevi dintr-un total de 6710 elevi. Ca urmare, la nivel liceal procentul este de 2,63% şi, datele pe care noi le avem spun că, în general, acesti elevi provin din mediul rural. De fapt şi în învăţământul primar şi gimnazial ne confruntăm cu abandonul şcolar mai ales în mediul rural” a spus inspectorul şcolar Ioana Danetiu.
Şi absenteismul scolar este o problema, fiind înregistrate în anul scoalar 2013-2014 nu mai puţin de 17 absenţe în medie per elev în clasa pregatitoare, 12 absenţe/elev în învăţămantul primar, 22 absenţe/elev la învăţământul gimnazial şi 30 de absente /elev în învăţământul liceal.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Razvan

    21 septembrie 2014 at 1:05 pm

    Cred ca 38 de infractiuni s-au inregistrat intr-o singura scoala,nicidecum in toate. Numarul lor creste mereu,fiindca legea nu prevede nimic pentru a sanctiona aceste fapte. Ar trebui sa fie cate un politist in scolile cu probleme,adica in majoritatea.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Crește numărul cazurilor de COVID în școli. Încă 323 de elevi intră în online

Andra Marinescu

Publicat

pe

14 elevi și două cadre didactice au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, în județul Sibiu. Printre cazurile confirmate se numără încă un elev de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu – după ce ieri au fost depistați doi școlari – ,precum și elevi de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, școlile gimnaziale “I. L. Caragiale”, “Nicolae Iorga” și “Radu Selejan”.

Potrivit prof. Monica Munteanu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, începând de astăzi, 323 de elevi vor învăța de acasă, din cauza COVID, pentru următoarele 14 zile.
În unitățile de învățământ din județ, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 16 cazuri de coronavirus, după cum urmează: Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a XII-a E – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu, clasa a IX-a I – elev confirmat pozitiv (26 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” Sibiu, clasa a VI-a B – elev confirmat pozitiv (28 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu, clasa a V-a C – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Radu Selejan” Sibiu, clasa a II-a B, elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a V-a A – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a VIII-a B – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit ”Pinocchio” Mediaș, grupa mijlocie germană – preșcolar confirmat pozitiv (24 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Mediaș, clasa a III-a B – elev confirmat pozitiv (20 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth” Mediaș, clasa a XII-a C – elev confirmat pozitiv (17 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul ”Școala Națională de Gaz” Mediaș, clasa a X-a Tehnician în activități economice – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Copșa Mică, grupa limba română – preșcolar confirmat pozitiv (13 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Blăjel, clasa a VIII-a – elev confirmat pozitiv (12 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic ”Independența” Sibiu, clasa a XII-a A Seral – elev confirmat pozitiv (cursurile nu se suspendă); Centrul Școlar de Educație Incluzivă, clasa a VII-a – cadru didactic confirmat pozitiv (11 elevi vor desfășura orele în sistem online); Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu – cadru didactic confirmat pozitiv (orele nu se suspendă);

PUBLICITATE

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunță că, de la începtul noului an școlar, nu mai puțin de 30 de profesori și 66 de elevi au fost depistați cu coronavirus.
De astăzi, în județul Sibiu, sunt 1.593 de elevi (2.35% din totalul acestora) ce vor desfășura ore în sistem online.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Masca de protecție, obligatorie în apropierea școlilor din județul Sibiu

Andra Marinescu

Publicat

pe

Masca de protecție devine, de mâine, obligatorie în zona unităților de învățământ din județul Sibiu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, astăzi, în ședință, având pe ordinea de zi aprobarea unor măsuri suplimentare care se aplică pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în contextul creşterii ratei de incidenţă în judeţul Sibiu.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Sibiu, măsurile aprobate vizează ca, pe o rază de 50 de metri, în preajma unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție să fie obligatorie pentru cei care staționează sau se află în tranzit.
În plus, conducerile unităţilor de învăţământ vor desemna persoane responsabile să gestioneze accesul şi fluxul elevilor, după un program bine stabilit, astfel încât să nu se producă aglomerare în faţa unităţii de învăţământ, inclusiv prin utilizarea curţii interioare a unităţii.
“Toate unităţile administrativ-teritoriale vor informa Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu, privind orice activitate desfăşurată care presupune aglomerări de persoane, pentru a primi avizul epidemiologic în sensul sprijinirii acestor manifestări. Reprezentanţii desemnaţi din fiecare unitate de învăţământ, pentru comunicarea privitor la gestionarea în unitate a măsurilor antiepidemice, vor ţine permanent legătura cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătatea Publică a judeţului Sibiu privitor la asigurarea materialelor de protecţie şi la evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul unităţii”, arată Prefectura Sibiu.
Rata de incidență raportată astăzi la nivelul județului Sibiu este 1.54 la mia de locuitori. La nivelul municipiului Sibiu, aceasta înregistrează 2.46/ mia de locuitori, fiind active 419 cazuri de coronavirus.
Măsurile vor intra în vigoare începând de miercuri, 22 septembrie.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Două clase de la “Goga” și una de la “Brukenthal” intră în online, din cauza COVID

Andra Marinescu

Publicat

pe

Cazurile de coronavirus se măresc pe zi ce trece în unitățile de învățământ din județul Sibiu. Potrivit prof. Monica Munteanu, inspector școlar general al IȘJ Sibiu, printre clasele care se alătură celor ce studiază în mediul online se numără și două de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu și una de la Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” Sibiu, unde câte un elev a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

De astăzi, din cauza cazurilor de îmbolnăvire COVID, încă 275 de elevi vor învăța din fața calculatoarelor.

În ultimele trei zile, 11 preșcolari și elevi și două cadre didactice au fost confirmate pozitic cu virsului SARS-CoV-2, după cum urmează: Grădinița cu program Prelungit Nr.26 Sibiu, grupa mare D – preșcolar confirmat pozitiv (27 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Radu Selejan” Sibiu, clasa a VI-a C – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, clasa a I-a B – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a IX-a A – elev confirmat pozitiv (28 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a II-a E – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” Sibiu, clasa a VIII-a B – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Gustav Gündisch” Cisnădie, clasa a X-a A – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Avrig, clasa a X-a A – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Mediaș, clasa a VI-a B – elev confirmat pozitiv (28 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit ”Pinocchio” Mediaș, grupa mijlocie – preșcolar confirmat pozitiv (cursurile nu s-au suspendat); Liceul Teoretic ”Axente Sever” Mediaș, clasa a XI-a filologie – elev confirmat pozitiv (cursurile nu se suspendă); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 Sibiu, grupa mijlocie A – cadru didactic confirmat pozitiv (22 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Șaroș pe Târnave – cadru didactic confirmat pozitiv (cursurile nu s-au suspendat);
Potrivit IȘJ Sibiu, de la debutul anului școlar 28 de profesori și 52 de elevi au fost conformați cu coronavirus.
De astăzi, 1.241 de preșcolari și elevi, respectiv 1.83% din cei înscriși în unitățile de învățământ, vor învăța de acasă.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE