Connect with us

Educatie

Peste 140 de cazuri de suspiciune de gripă, în școlile din Sibiu

Avatar

Publicat

pe

Inspectoratul Şcolar Judeţean a centralizat numărul îmbolnăvirilor în rândul elevilor din judeţul Sibiu. Cazurile de suspiciune de gripă sunt în număr de 143, iar infecţiile respiratorii, aproape 3000.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu au făcut publice noi date referitoare la numărul de îmbolnăviri din unităţile de învăţământ din judeţ, luni, 10 februarie.

PUBLICITATE

Astfel, în şcolile din județul Sibiu s-au înregistrat, în rândul elevilor, 143 de cazuri cu suspiciune de gripă, cu nivel pozitiv la testarea rapidă. Pe lângă aceştia au fost raportate și 2958 de cazuri de viroză.

Cursurile au  fost reluate în toate unitățile de învățământ din județ, după ce săptămâna trecută mai multe școli suspendaseră parțial activitatea din cauza îmbolnăvirilor.

Îmbolnăvirile au dus la sistarea cursurilor la mai multe clase din judeţ. În perioada 6-7 februarie activitatea a fost suspendată la clasele a II-a F, a III-a E și a III-a G de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu și la clasele a II-a B, a III-a și a IV-a A de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Mediaș. Decizia a fost motivată de faptul că peste 20% din numărul de elevi din fiecare clasă au absentat din cauza virozei. În aceste clase sunt înscriși 150 de elevi.

PUBLICITATE

Centralizarea DSP Sibiu, emisă miercuri, 5 februarie, a scos la iveală o dublare a numărului de viroze respiratorii, comparativ cu săptămâna precedentă. În perioada 27 ianuarie – 3 februarie au fost înregistrate 4512 cazuri de infecţii respiratorii acute, faţă de 2255. Numărul este mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a sezonului trecut, când s-au raportat 4199 de cazuri.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Sunt esențiale măsurile de igienă personală pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă. Sunt importante spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare.

PUBLICITATE

Persoanele din grupe de risc pentru forme severe (bolnavi cronici, vârstnici, persoane imunodeprimate, gravide, copii mici) sunt sfătuite să anunțe medicul de familie cât mai curând după debutul bolii pentru diagnosticare și instituirea precoce a tratamentului antiviral, de preferat în primele două-trei zile de evoluție a bolii.

Reprezentanții DSP Sibiu recomandă populației care prezintă semne de boală să rămână la domiciliu și să contacteze medicul de familie pentru recomandări. Potrivit declarației recente a profesorului Adrian Streinu-Cercel „gripa se tratează cu medicamente antivirale unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore.”

PUBLICITATE

Educatie

8 burse de studiu pentru elevii claselor a VIII-a și liceeni din partea bisericii din Cimitirul Ortodox Mediaș

Avatar

Publicat

pe

Cinci liceeni din municipiul Mediaș și trei elevi ai claselor a VIII-a din municipiul de pe Târnava Mare care au avut rezultate bune la învățătură în anul școlar 2020-2021 vor primi burse de merit și acest an școlar.

Bursele vor fi oferite de către Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfinții Mărturisitori Transilvăneni”, din Cimitirul Ortodox al Municipiului Mediaș tinerilor care au media generală mai mare de 9 și media 10 la purtare. Bursele vor fi oferite lunar și sunt în valoare de câte 200 de lei fiecare. Pentru a primi aceste burse, tinerii liceeni trebuie să fie implicați în acțiuni de voluntariat și să fi participat la diferite concursuri organizate de către Ministerul Educației Naționale.

PUBLICITATE

De asemenea, elevii care vor aceste burse trebuie să participe la ora de religie ortodoxă. Nu în ultimul rând, elevii claselor a XIII-a și liceenii trebuie să redacteze o compunere, respectiv eseu pe tema iubirii aproapelui. Cererile se pot depune la secretariatul fiecărei unități de învățământ sau la adresa de email bursebsapp@gmail.com până în data de 8 octombrie.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Studenții sibieni au început noul an universitar în Piața Mare: “Aici se află cele mai brave inimi și cele mai harnice suflete!”

Andra Marinescu

Publicat

pe

Noul an universitar a pus emoțiile pe ritmuri de rock simfonic, la Sibiu. Proiectul “Rock the Symphony”, al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijate de Remus Grama, a răsunat în centrul orașului, în prima zi a anului academic. Ceremonia de deschidere a noului an universitar s-a bucurat de o prezență numeroasă a cadrelor didactice de la Universitatea “Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a oficialităților, dar mai ales a studenților nerăbdători fie să își cunoască colegii, fie să își revadă prietenii din anii studenției.

Așa cum este tradiția de câțiva ani, studenții sibieni își dau întâlnire în prima zi a anului universitar în centrul orașului, unde sună primul clopoțel al “Toamnei studențești”.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național “Deșteaptă-te, române!” și a imnului studențesc “Gaudeamus, Igitur!”, continuând cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.
Evenimentul a cuprins și scurte îndemnuri adresate de conducerile celor două instituții academice.
“Toamna studențească începe plină de soare, bucurie și speranță, deși e umbrită în acest an de contextul pandemic. “Cu toate acestea, în mod responsabil, conștienți că actul cunoașterii, educația, învățarea trebuie să se producă prin colaborarea directă între oameni, Universitatea își deschide porțile pentru predarea față în față. predarea obline constituind în această fază o excepție Pare că pandemia devine parte din viața noastră cotidiană și tindem să uităm ce înseamnă normalul și normalitatea”, a spus Sorin Radu, rectorul Universității “Lucin Blaga” din Sibiu.
Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a continuat că, “de-a lungul timpului, învățământul superior militar sibian a dat Armatei oameni cu înaltă calificare morală și profesională, a dat țării adevărați ambasadori ai Sibiului. Pentru acest lucru, mulțumesc autorităților publice locale pentru întregul sprijin acordat Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Rezultatele obținute de studenții noștri demonstrează faptul că suntem un corp profesional și de instructori performant”.
Alături de studenți, în prima zi a anului academic, au fost și reprezentanți ai conducerilor locale și județene, printre care Mircea Crețu, prefectul Sibiului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, și Astrid Fodor, primarul Sibiului.
“Cred că știți foarte bine exigențele de pe piața muncii și de aceea nu voi vorbi despre cât de important este să vă pregătiți. Vreau să vă vorbesc, în schimb, despre o altă latură a anilor studenției, și anume ocazia pe care o aveți de a vă implica în comunitatea sibiană, nu doar din spirit civic sau că așa se poartă, ci și din dorința de a câștiga o experiență utilă pentru viitoarea voastră carieră. Primăria Sibiu s-a deschis tot mai mult către mediul academic. În acest sens, am semnat anul acesta un acord de colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga”, concentrat mai ales pe inovare și cercetare. Aveți deci ocazia și cadrul legal, de a vă implica în proiectele orașului și aceasta nu doar în beneficiul Sibiului, ci și al vostru. Este esențial să asimilați materia și informația predată la cursuri, dar experiența practică nu poate fi înlocuită”, a spus primarul Sibiului.

PUBLICITATE

“ULBS inspiră”

Tinerii studenți au fost ochi și urechi la gândurile transmise de autorități, iar spre finalul ceremoniei bobocii au fost cei care au luat cuvântul.
“ULBS inspiră pentru viitorii studenți încrederea necesară spre a face pasul spre învățământul superior. Studiul a fost și trebuie să rămână în continuare preocuparea cea mai importantă pentru noi”, a spus Radu Cepoiu, de la ULBS.
Rareș Păuna, de la Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a amintit, în discursul său, despre emoția noului început, dorul de cei dragi și dorința de a reuși în carieră.
“Dragi colegi, am văzut și văd în mine și în voi dorința arzătoare a tânărului care vrea să schimbe lumea, care crede cu adevărat în puterea acestei generații. Aici, în Piața Mare, se află cele mai brave inimi și cele mai harnice suflete. Depinde de noi și de cei care ne vor ghida pe drumul cunoașterii să împlinim această nobilă misiune, aceea de a fi oamenii de mâine care să ducă mai departe destinul țării noastre”, a spus bobocul de la AFT.

“Rock the Symphony” a revenit acasă 

PUBLICITATE

Ceremonia s-a încheiat cu proiectul “Rock The Symphony”, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de maestrul Remus Grama.
“Mă bucur să mă aflu aici pentru a doua oară în două săptămâni. Le mulțumesc colegilor din Filarmonica de Stat Sibiu, pentru că am cutreierat toată țara cu «Rock the Symphony». Am fost la Piatra Neamț, Făgăraș, Alba Iulia și acum încununăm proiectul cu succes în orașul de baștină, în acest minunat Sibiu. Despre ce este vorba? Este o orchestră simfonică și în spate avem o trupă, deci concertul acesta este, de fapt, o fuziune între muzica simfonică și muzica rock și pop. În afară de voce, care este suplinită de instrumente, nu-i lipsește absolut nimic!”, a explicat dirijorul jovial și carismatic Remus Grama, alături de care orchestra sibiană a fost în turneu, în luna septembrie, cu proiectul “Rock the Symphony”.
Filarmonica Sibiu ș-a surprins spectatorii cu un program muzical care a început cu imnul academic “Gaudeamus igitur” și a continuat în forță cu melodii ale unor artiști precum Deep Purple, Adele,Guns N’Roses, Coldplay, Nirvana, Jimi Hendrix, Ed Sheeran, Michael Jackson sau Freddie Mercury, grupate sub genericul “Rock the Symphony”.

deschdiere an studenti (24)
deschdiere an studenti (23)
deschdiere an studenti (22)
deschdiere an studenti (21)
deschdiere an studenti (20)
deschdiere an studenti (19)
deschdiere an studenti (18)
deschdiere an studenti (17)
deschdiere an studenti (16)
deschdiere an studenti (15)
deschdiere an studenti (14)
deschdiere an studenti (13)
deschdiere an studenti (12)
deschdiere an studenti (11)
deschdiere an studenti (10)
deschdiere an studenti (9)
deschdiere an studenti (8)
deschdiere an studenti (7)
deschdiere an studenti (6)
deschdiere an studenti (5)
deschdiere an studenti (4)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Numărul cazurilor COVID în școli, în creștere. 74 de elevi și profesori, depistați pozitiv în ultimele trei zile

Andra Marinescu

Publicat

pe

Clase de la șapte mari colegii din județul Sibiu și-au mutat cursurile în mediul online, după ce în ultimele 72 de ore au fost confirmate 74 de cazuri noi de coronavirus. Dintre acestea, 55 au fost la preșcolari și elevi, iar 19 la cadre didactice.

Numărul cazurilor de COVID-19 în unitățile de învățământ din județul Sibiu a atins un nou record. Clase de la mari colegii din județ s-au alăturat sistemului online, fiind vorba despre patru de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu, două de la Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” Sibiu, una de la Colegiul Național Pedagogic “Andrei Șaguna” Sibiu, trei de la Colegiul Economic “George Barițiu” Sibiu, una de la Colegiul Agricol “D. P. Barcianu”, două de la ‘Cibinium” și una de la Colegiul “Școala Națională de Gaz” Mediaș.

PUBLICITATE

Unde au fost depistate ultimele cazuri COVID

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în ultimele trei zile 55 de preșcolari și elevi și 19 profesori au fost depistați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, după cum urmează: Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” Sibiu, clasa a II-a B – elev confirmat pozitiv (elevii clasei desfășoară orele în sistem online din 23.09.2021); Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu, clasa a IX-a I – elev confirmat pozitiv (elevii clasei desfășoară online din 23.09.2021); Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu, clasa a III-a B – elev confirmat pozitiv (elevii clasei desfășoară orele în sistem online din 23.09.2021); Grădinița cu Program Prelungit ”Căsuța Poveștilor” Sibiu, grupa mare ”Fluturașii” – 2 preșcolari confirmați pozitiv (preșcolarii grupei desfășoară orele online din 23.09.2021); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 Sibiu, grupa mare limba română – preșcolar confirmat pozitiv (28 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 22 Sibiu, grupa mare limba germană – preșcolar confirmat pozitiv (29 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit nr. 26 Sibiu, grupele mici A și B – preșcolar confirmat pozitiv (46 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29 Sibiu, grupa mică A – preșcolar confirmat pozitiv (23 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit ”Pinocchio” Sibiu, grupa mare – preșcolar confirmat pozitiv (15 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a I-a B – elev confirmat pozitiv (23 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a VII-a A – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, clasa a VII-a B – 2 elevi confirmați pozitiv (33 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu, clasa a VII- A – elev confirmat pozitiv (24 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu, clasa a VII-a E – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand” Sibiu, clasa a V-a B – elev confirmat pozitiv (25 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand” Sibiu, clasa a VIII- A – elev confirmat pozitiv (15 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu, clasa a I-a D – elev confirmat pozitiv (22 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a XII-a I – 4 elevi confirmați pozitiv (25 elevi vor desfășura orele în istem online); Colegiul Națiuonal ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a XI-a B – 3 elevi confirmați pozitiv (31 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a IX-a E – 2 elevi cnfirmați pozitiv (26 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a VII-a B – elev confirmat pozitiv (32 elevi vor defășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” Sibiu, clasa a VII-a B – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” Sibiu, clasa a VII-a C – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu, clasa a X-a R – elev confirmat pozitiv (31 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, clasa a X-a B – elev confirmat pozitiv (32 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, clasa a VII-a A – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, clasa a VII-a B – elev confirmat pozitiv (28 elevi vor defășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, clasa a VIII-a B – elev confirmat pozitiv (26 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul de Artă Sibiu, clasa a I-a – elev confirmat pozitiv (24 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu, clasa a IX-a B învățământ liceal – elev confirmat pozitiv (25 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu, clasa a IX –a G – elev confirmat pozitiv (25 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu, clasa a IX-a A – elev confirmat pozitiv (24 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Agricol ”Daniil Popovici Barcianu” Sibiu, clasa a IX- a – elev confirmat pozitiv (24 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Tehnic ”Cibinium” Sibiu, clasa a XI-a A învățământ liceal – elev confirmat pozitiv (36 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul Tehnic ”Cibinium” Sibiu, clasa a X-a B învățământ profesional – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, clasa a X-a B învățământ liceal – elev confirmat pozitiv (24 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic ”Independența” Sibiu, clasa a X-a B – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 Mediaș, grupa mică limba română – preșcolar confirmat pozitiv (28 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth” Mediaș, clasa a X-a A – elev confirmat pozitiv (17 elevi vor desfășura oele în sistem online); Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth” Mediaș, clasa a X-a C – elev confirmat pozitiv (26 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul ”Școala Națională de Gaz” Mediaș, clasa a XII-a tehnician în turism – elev confirmat pozitiv (20 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cisnădie, grupa mijlocie – preșcolar confirmat pozitiv (18 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 3 Cisnădie, clasa a VIII-a B – elev confirmat pozitiv (25 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic Mârșa, clasa a X-a A învățământ profesional – elev confirmat pozitiv (21 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița Porumbacu de Jos, grupă mixtă – preșcolar confirmat pozitiv (14 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29 Sibiu, grupa mică C – preșcolar confirmat pozitiv (cursurile nu se suspendă); Liceul Teoretic ”Axente Sever” Mediaș, clasa a X-a Științe Sociale – elev confirmat pozitiv (cursurile nu se suspendă); Grădinița cu Program Normal Bazna, grupa mică – cadru didactic confirmat pozitiv (12 preșcolari vor defășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Bazna, clasa a IV-a – cadru didactic confirmat pozitiv (13 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Poplaca, clasa a I-a – cadru didactic confirmat pozitiv (12 elevi vor defășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Regina Maria” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Grădinița cu Program Prelungit ”Rază de Soare” Mediaș – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială Nr. 3 Cisnădie – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială Avrig – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul Tehnologic ”Johannes Lebel” Tălmaciu – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul Tehnologic ”Nicolae Teclu” Copșa Mică – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul ”Timotei Cipariu” Dumbrăveni – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială ”Aurel Decei” Gura Râului – 3 cadre didactice confirmate pozitiv; Școala Gimnazială ”Samuil Micu” Sadu – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială Râu Sadului – 2 cadre didactice confirmate pozitiv.

De la începutul acestui nou an școlar, 61 de cadre didactice și 149 de preșcolari și elevi au fost depistați pozitivi la virusul SARS-CoV-2.
De astăzi, în județul Sibiu, un număr de 3 357 preșcolari și elevi (4,95%, din cei existenți în unitățile de învățământ), vor desfășura orele în sistem online.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE