fbpx
Connect with us

Educatie

Peste 300 de elevi din judeţ au susţinut proba la Limba şi literatura maternă

Avatar

Published

on

Astăzi, un număr de 312 absolvenți ai clasei a VIII-a, care au studiat într-o limbă a minorităților naționale, au susținut proba scrisă la disciplina Limba și literatura maternă, la nivelul județului Sibiu.

La această probă scrisă au fost prezenți 311 candidați (303 candidați la limba și literatura germană maternă și 8 candidați la limba și literatura maghiară maternă), iar un candidat nu s-a prezentat la examen. La fel ca şi la celelalte probe, nu au existat elevi eliminați pentru tentativă de fraudă.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 29 iunie, în intervalul orar 16-19 și 30 iunie în intervalul orar 8-12. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 4 iulie.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Vouchere culturale de 250 de lei, pentru accesul elevilor la spectacole

Avatar

Published

on

Parlamentul are în dezbatere un proiect legislativ prin care le-ar putea fi asigurate elevilor vouchere culturale în valoare de 250 lei. Proiectul vrea să stimuleze participarea elevilor la acțiunile culturale.

Prezența extrem de scăzută a tinerilor în spațiile culturale este motivul pentru care inițiatorii unui proiect important de susținere funanciară a accesului la cultură al elevilor au demarat acest proiect.

Conform cercetărilor efectuate în rândul tinerilor, mai puţin de un sfert dintre elevi spun că au mers cel puţin o dată la teatru, la muzeu sau la bibliotecă. Proiectul depus în parlament prevede emiterea de vauchere care să poată fi folosite pentru achiziția de cărți sau intrarea la spectacole.

Suma prevăzută de acest proiect prevede minim 250 de lei acordați elevilor din învățământul preuniversitar, pentru o paletă destul de largă de activități sau achiziții. Valoarea nominală a unui bon cultural va fi de 5 lei sau un multiplu de 5, dar nu mai mare de 50 lei.

Voucherele vor putea fi utilizate pentru cărți pe suport de hârtie, în format digital sau cărți audio, bilete și abonamente pentru reprezentații la teatru, operă, operetă, balet, dans sau circ, bilete pentru accesul la expoziții/galerii de artă, în muzee, la târguri/festivaluri de artă, parcuri naturale sau monumente, cursuri de artă (balet, muzică, pictură, sculptură, dans, coregrafie, retorică, actorie, regie, scenografie, canto, grafică, artă fotografică, artă decorativă, meșteșuguri tradiționale, artele circului), ateliere/workshopuri de artă sau abonamente la biblioteci și publicaţii cu caracter literar.

Continue Reading

Educatie

Lecții din dronă: profesorii sunt așteptați să participe la proiectul “Educație la Înălțime”

Avatar

Published

on

Proiectul național Educație la Înălțime, care se bazează pe transmiterea de lecții cu ajutorul dronelor, revine din toamna acestui an. Organizatorii caută în prezent profesori care vor să facă parte din acest proiect.

Profesorii care își doresc să facă parte din proiectul “Educație la Înălțime” își pot depune dosarul pentru a se număra printre cei care vor folosi tehnolgiile moderne în procesul de predare. Cei care vor fi selectați să participe la proiect vor fi co-creatori și gazde pentru lecțiile transmise în direct cu drona. Lecțiile din noul sezon vor fi de cel puțin 10 și se vor desfășura pe parcursul a patru luni, din septembrie până în decembrie 2021.

Pentru a fi acceptați, profesorii trebuie să îndeplinească anumite cerințe. În primul rând trebuie să trimită un video de 3 minute cu prezentarea unei părți dintr-o lecție, indiferent de domeniu. Ceea ce își doresc organizatorii să vadă este modul în care ar putea aceștia să prezinte materia din cadrul proiectului, diferit de perspectiva clasică. De asemenea, aceștia trebuie să trimită un link către un proiect în care s-au implicat până acum sau un link al portofoliului cu activitățile profesionale. Pe lângă acestea, mai trebuie să redacteze un text de 150 de cuvinte în care să răspundă întrebării ,,Ce vă motivează să fiți gazdă pentru o lecție Educație la înălțime?”. Profesorii selectați vor avea parte de un training înaintea filmării celor 10 episoade, pentru a fi cât mai pregătiți.

,,Invit profesorii din toată România să formăm o comunitate de profesori Educație la Înălțime care aduc în clasele elevilor învățarea conectată la viață reală. Vă îndemn să-i motivăm și provocăm pe elevi prin noi experiențe de învățare și reflecție asupra celor învățate. Experiența de lucru cu echipa Educație la Înălțime, de realizare și prezentare a lecțiilor este fabuloasă: aduce provocări legate de lucru în echipă, noi abordări educaționale, tehnice și de public speaking”, a declarat Irina Constantinescu profesoară de geografie la Eco-școala din Cândești Vale, județul Dâmbovița și coordonatoarea profesorilor-creatori din proiectul Educație la Înălțime.

Elevii care își doresc să vizualizeze filmulețele vor avea parte de lecții filmate cu drona într-un mod unic. Acestea vor putea fi urmărite live din diferite regiuni ale României, iar conținutul este gratuit oricărei școli din țară.

Mai multe detalii despre concurs se pot găsi accesând site-ul proiectului.

Continue Reading

Educatie

ULBS începe cursurile cu prezență fizică, din toamnă

Avatar

Published

on

După ce a finalizat înscrierile pentru următorul an universitar, Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu transmite un mesaj viitorilor studenți: din toamnă, cursurile vor reveni la formatul fizic, tradițional, cu studenții în sălile de cursuri.

Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu este decisă să treacă de la cursurile online la cele fizice, cu prezență în săli, chiar dacă profesorii au descoperit utilitatea lecțiilor la distanță. În prezent, reprezentanții facultății iau în calcul toate variantele care să permită începerea cursurilor în format fizic.

Pentru ca întreaga situație să poată reveni la normal, reprezentanții facultății susțin în continuare campania de vaccinare. Astfel, la nivelul universității, 80% dintre angajați sunt deja vaccinați, în timp ce peste 200 de studenți au fost implicați în activități de voluntariat împotriva Covid-19. Cu toate acestea, universitatea nu condiționează accesul în sălile de curs pe baza vaccinului, ci îi îndeamnă pe actualii și viitorii studenți să ia decizia în cunoștință de cauză.

Universitatea transmite că nu renunță la procesul de normalizare a desfășurării cursurilor, decât în condiții speciale. Singurul motiv care îi poate întoarce din acest drum va fi o hotărâre în acest sens a autorităților competente.

,,Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este pregătită pentru a începe anul universitar 2021-2022 în format „față-în-față”, în sălile de curs. Am învățat lecțiile pandemiei și ne-am dezvoltat abilitățile digitale, ceea ce e un lucru foarte bun. Vom folosi aceste competențe și în viitor, în activitățile didactice, iar acest lucru cred că va ajuta procesul educațional. Din toamnă, decizia noastră fermă este ca toate activitățile didactice și evenimentele să se desfășoare în sălile de studiu, în bibliotecă, în amfiteatre și aule, în sălile de laborator. Desigur, toate acestea depind de contextul pandemic și de aceea susținem campania de vaccinare cu toate forțele. Decizia noastră de a reveni în sălile de curs nu poate fi întoarsă decât de o hotărâre a autorităților competente, în contextul creșterii cazurilor de îmbolnăvire, deci doar dacă amenințarea la adresa sănătății noastre și a celor dragi nouă va crește” – a declarat Sorin Radu, rectorul ULBS.

În sesiunea actuală de admitere au fost validate peste 6.000 de dosare. Dintre acestea, aproximativ 5.000 de dosare au fost validate pentru concursurile de admitere la programele de licență și aproximativ 1.000 la programele de master. O parte dintre facultățile ULBS continuă înscrierile la master până în toamnă, conform calendarului de admitere.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Slimnic, judetul Sibiu

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Slimnic, in data de 24 iulie incepand cu ora 2:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 24 iulie, incepand cu ora 12:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. .  

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE