Connect with us

Administrație

Pista de biciclete Ștrand – Sub Arini, încă un proiect întârziat și amânat

Avatar

Publicat

pe

Pista de biciclete dintre Ștrand și Sub Arini este unul dintre proiectele prioritare pentru actuala administrație. Finanțat din bani europeni, proiectul a început în urmă cu un an, dar are întârzieri mari. Am fost pe teren să vedem care este stadiul lucrărilor, însă este dificil să facem o estimare a datei de finalizare. Primăria ne-a trimis punctul ei de vedere, privind situația acestui proiect.

Despre pista de biciclete dintre Ștrand și Sub Arini se vorbește deja în oraș și în presă de mai bine de doi ani. Este un proiect ambițios, important, și care a început destul de bine. În 2019 a fost demarată licitația pentru proiectare plus execuție, iar la finalul anului a fost desemnat și câștigătorul. Primăria a reușit să demareze procedurile de licitație înainte de aprobarea finanțării europene, iar în urmă cu un an, totul părea că merge ca pe roate, spre deosebire de alte proiecte din oraș. A trecut însă un an și pista de biciclete bate pasul pe loc. Lucrările, conform contractului pe care Primăria Sibiu l-a încheiat cu asocierea condusă de COMTRAM, ar fi trebuit să se încheie luna aceasta. Potrivit clauzelor, timpul prevăzut pentru lucrări era de 12 luni, iar ordinul de începere a fost semnat în luna mai 2020. Lucrările au bătut pasul pe loc pe multe segmente ale pistei, astfel că pe 28 aprilie 2021 primăria a fost nevoită să prelungească acest contract.

hdr

Oficial, contractul de execuție a fost prelungit cu 60 de zile, până pe 15 iunie 2021. Din teren ni s-a spus însă că abia la sfârșitul lui septembrie va fi gata toată pista. Am cerut Primăriei Sibiu un punct de vedere și ni s-a transmis că, dacă firma executantă va depăși noul termen de 15 iunie, va plăti despăgubiri.

“Până în prezent constructorul a finalizat lucrările la pistă în zona pasajului Spitalului și pe străzile Coșbuc și Th. Neculuță. Aici s-a turnat asfaltul și urmează ca, la final, să se realizeze marcajele și semnalizarea rutieră. De asemenea, pista s-a finalizat în proporție de 90% pe tronsonul de pe str. Maramureșului. Aceste lucrări finalizate reprezintă aproximativ 80% din totalul lucrărilor.

Pe străzile Bihorului, Doljului și Gorjului lucrările la pistă au trebuit corelate cu cele de modernizare a infrastructurii cartierului, iar constructorul se concentrează în această perioadă să finalizeze și aceste tronsoane după ce lucrările de modernizare a infrastructurii au avansat. De asemenea, lucrează în paralel în zona scărilor de pe str. Moldovei și Munteniei și urmează să înceapă lucrul și pe str. Ștrandului. 

PUBLICITATE

Contractul de lucrări a fost încheiat cu firma SC Comtram SA, care nu a declarat nici un subantreprenor pe această lucrare. Termenul de realizare a lucrărilor a fost prelungit până în 15 iunie, având în vedere motive obiective ce țin de corelarea cu lucrările de modernizare a cartierului Ștrand care s-au suprapus în anumite zone pe această investiție. În ceea ce privește întârzierile din cauza lipsei de mobilizare a constructorului, Primăria Sibiu a notificat în repetate rânduri această firmă, monitorizând îndeaproape evoluția proiectului. În cazul în care lucrările nu se vor finaliza până în 15 iunie, constructorul va plăti penalități de întârziere”.Primăria Sibiu

În ce stadiu este pista de biciclete, pe teren

Pista are în prezent mai multe porțiuni terminate, dar și o serie de segmente pe care se lucrează, precum și unele pe care lucrurl este întrerupt. Cei 750 de metri ai pistei construită pe strada Maramureșului, între zona podului C.F.R Alba Iulia şi strada Aurel Popa,au fost amenajați pe partea dreaptă (între trotuar și calea ferată). Betonul a fost turnat pe această porțiune iar asfaltul a fost turnat pe o porțiune de 500 de metri, între strada Oașului și strada Bârsei. Pe str. Aurel Popa,  pista are o lungime de 145 de metri și se oprește undeva în dreptul spațiului verde rămas lângă biserica ridicată aici.

PUBLICITATE

Pe strada Doljului, pista este construită cu un singur sens de circulație, înspre strada Bihorului. Lățimea sa este de un metru și a fost amenajată  la o distanță de un metru de stradă și la 0,5 m de țeava de gaz. Pe străzile Bihorului și Gorjului (pe direcția de mers dinspre strada Maramureșului către strada Ștrandului), pista continuă cu un singur sens și este amplasată în cadrul lățimii trotuarului stâng al străzii. Pe toate aceste tronsoane pământul a fost tasat, urmând ca în curând să se toarne și betonul.

hdr

În zona străzii Ștrandului, pista de biciclete are 150 de metri și este prevăzută în cuprinsul lățimii trotuarului stâng  al parcării existente, la o distanță de 2,50 – 3,50 m față de blocuri. Pe acest tronson betonul este gata turnat. Toate aceste tronsoane vor fi amenajate în corelare cu lucrările de modernizare a cartierului Ștrand.

 Pe strada George Coșbuc, pentru a face loc pistei de biciclete, care va avea dublu sens de circulație, se vor desființa locurile de parcare amenajate  momentan pe stradă. Lățimea sa va fi de doi metri, iar delimitarea față de stradă va fi făcută cu ajutorul separatorilor fizici.

Străzile Theodor Neculuță, Munteniei și Pasajul Spitalului sunt cele care vor asigura conectarea cartierului Ștrand cu Parcul Subarini. Intrucât aceste străzi sunt înguste, ele vor fi schimbate în ‘’shared space ‘’( spațiu utilizat de toți participanții la trafic). Prioritatea pe aceste străzi va reveni pietonilor iar limita de viteză a mașinilor va fi de 5 km/h.

PUBLICITATE

Intersecțiile dintre Strada Moldovei cu strada Ștrandului,  strada Munteniei cu Pasajul Spitalului și strada Moldovei cu Theodor Neculuță sunt prevăzute cu scări. Aceste scări vor fi modificate ”pentru facilitarea ghidării bicicletelor la coborârea sau urcarea pe trepte a bicicliștilor”, după cum este scris în caietul de sarcini al proiectului.

Finanțare europeană

Finanțarea pentru acest proiect a fost asigurată printr-un contract prin care sunt asigurate fonduri europene atât pentru această pistă, cât și pentru cea de pe malurile Cibinului. Suma acestui proiect, așa cum a fost licitată, este de

PUBLICITATE

“Am demarat achiziţia pentru proiectare şi execuţia lucrărilor anul trecut şi am încheiat contractul în noiembrie 2019. Ordinul de începere a lucrărilor l-am emis astăzi, iar constructorul are termen 12 luni să realizeze proiectul în teren’’ spunea Astrid Fodor în urmă cu un an, la momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Ce prevede contractul:

     1.Amenajarea terenului

PUBLICITATE

     2.Terasamente carosabil

     3.Suprastructura carosabil

     4.Terasamente trotuare

PUBLICITATE

     5.Suprastructură trotuare

     6.Terasamente piste pentru biciclete

     7.Suprastructură piste pentru biciclete

PUBLICITATE

     8.Lucrari edilitare

     9.Marcaje și semnalizare

     10.Amenajari spații verzi

PUBLICITATE

     11.Scări

Traseul pistei de biciclete

Traseul asigură conectarea cu pistele de biciclete existente precum și conectivitatea integrată cu pista de biciclete propusă în cadrul proiectului de amenajare a malurilor râului Cibin și va cuprinde următoarele străzi:

PUBLICITATE

• Str. Maramureșului, între zona podului CFR Alba Iulia și str. Aurel Popa

• Str. Profesor Aurel Popa, între str. Maramureșului și zona str. Profesor Ioan Moga

• Str. Doljului, între str. Maramureșului și str. Bihorului

PUBLICITATE

• Str. Bihorului, între străzile Doljului și Gorjului

• St. Gorjului, între străzile Maramureșului și Bihorului și tronsonul cuprins între străzile Bihorului și Ștrandului

• Str. Ștrandului, între strada Gorjului și scările de acces către strada Moldovei

PUBLICITATE

• Str. George Coșbuc, tronsonul cuprins între străzile Transilvaniei și Dobrogei

• Str. Theodor Neculuță

• Str. Munteniei, între strada Theodor Neculuță și strada Pasajul Spitalului

PUBLICITATE

• Str. Pasajul Spitalului.

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Mai multe străzi din Sibiu se închid, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a decis să închidă pentru traficul auto mai multe străzi din oraș, în perioada 17 – 19 septembrie, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Față de anii trecuți, lungimea arterelor închise a crescut.

Sibienii nu vor putea circula cu autovehiculele pe o serie de străzi din oraș, în zilele de 17, 18 și 19 septembrie, deoarece Primăria Sibiu a decis să participe activ la Săptămâna Europeană a Mobilității și să încurajeze sibienii să meargă pe jos sau cu bicicleta.

“Schimbările climatice și calitatea aerului pe care îl respirăm în oraș necesită acțiune imediată. Pe lângă măsurile administrative pe care le ia Primăria Sibiu pentru mobilitatea alternativă, este necesară și urgentă o schimbare a mentalității fiecăruia dintre noi. Lăsați mașina acasă! Folosiți bicicleta, trotineta sau transportul public! Dacă distanța e mai scurtă, mergeți pe jos pentru că Sibiul este și frumos! Protejăm mediul în care trăim și prin colectarea selectivă a deșeurilor, dar și alegând modalități alternative de producere a energiei electrice în propriile gospodării. Toate acestea trebuie să intre în noua noastră normalitate. Prin evenimente precum Săptămâna Europeană a Mobilității încurajăm sibienii să facă pasul spre această schimbare”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Pentru a arăta că se poate și fără mașină, zilele de 17, 18 și 19 septembrie au fost declarate de După cum a anunțat primăria, zonele închise pentru traficul auto vor fi Piața Schiller, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, Piața Mică, str. Mitropoliei, str. Al. Odobescu (până la intersecția cu Konrad Haas) și str. Cetății.

Se fac și excepții: pe str. Mitropoliei și pe str. Cetății însă va fi permis accesul riveranilor la și de la proprietăți. De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, doar în data de 18 septembrie, între 08.00 – 18.00.

Sibienii vor putea participa la o serie de activități derulate în cadrul programului:

– Călătorii gratuite cu mijloacele de transport public Tursib în zilele de 18 și 19 septembrie, inclusiv pe noua Linie Verde de transport în centrul istoric al Sibiului;

– Stand Trocathlon. Dacă aveți o bicicletă sau trotinetă defectă pe care nu mai intenționați să o folosiți, aduceți-le la standul Decathlon din Piața Mică, în perioada 16-22 septembrie. Echipa Decathlon o va repara, o va pune la vânzare, iar dumneavoastră veți primi un voucher pentru valoarea respectivă pe care puteți să îl utilizați în magazinele Decathlon pentru a cumpăra un produs similar nou;

– Activități sportive organizate de Decathlon în Piața Mică, în perioada 18-19 septembrie: zone de tir cu arcul, mese de ping pong, badminton, fotbal, baschet și o școală de biciclete pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani – participare gratuită (18-19 septembrie);

– Acces gratuit la Baia Populară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. În baza unei programări prealabile telefonice la 0269/214.445 și a certificatului de handicap, doritorii vor putea să lucreze cu aparatele de fitness puse la dispoziția lor în sala recent renovată.

– Intrare gratuită la Grădina Zoologică și în Muzeul în aer liber ASTRA în zilele de 18 și 19 septembrie pentru cei care sosesc cu bicicleta sau cu trotineta ;

– Momente de dans susținute de balerinii Teatrului de Balet în diverse zone din centru, eliberate de mașini, în zilele de 18 și 19 septembrie;

– Expoziție cu lucrări de arhitectură urbană în Piața Schiller, organizată de Asociația Develop;

– Momente muzicale la chitară și la pianină, în zonele eliberate de mașini și în autobuzele Liniei Verzi, oferite de Asociația Culturală Play;

– Expoziție dedicată mobilității, organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un mijloc de transport ieșit din uz care va fi amplasat în Piața Mică;

Primăria Sibiu va face publice mai multe detalii despre programul acestor zile în data de 16 septembrie, pe sibiu.ro și pagina de Facebook – Primăria Municipiului Sibiu.

Două concursuri vor fi organizate de Primăria Sibiu pentru a încuraja utilizarea mijloacelor de transport alternative:

  1. CONCURS adresat celor peste 15 ani care va presupune o plimbare cu bicicleta/trotineta/pe jos, pe un anumit traseu stabilit de fiecare participant în parte, dar care trebuie să atingă cel puțin 5 obiective din următoarele 7 locații stabilite de Organizator: bustul lui Friedrich Schiller (Piața Schiller), atlanții de la intrarea în Biblioteca Astra, Casa cu Cariatide (str. Mitropoliei, nr. 13), panorama orașului Sibiu din Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor sau Turnul Olarilor de pe str Cetății (exterior), pictura murală “Equilibrium” de pe str. Metalurgiștilor, nr. 1-3, intrarea la Grădina Zoologică Sibiu și cea a Muzeului ASTRA în aer liber.

Trei participanți selectați prin tragere la sorți vor primi ca premiu trotinete electrice.

  1. CONCURS dedicat copiilor cu vârsta de până la 14 ani (inclusiv) în 18 și 19 septembrie. Acesta se va desfășura în incinta Grădinii Zoologice Sibiu și va consta într-o plimbare pe jos pe două trasee, create în scopul de a determina copiii să facă cât mai multă mișcare și totodată de a descoperi rute noi în incinta acestui spațiu. Trei dintre participanți vor primi ca premiu câte o bicicletă.

Regulamentele concursurilor sunt disponibile aici:

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE