Connect with us

Administrație

Planul de mobilitate urbană: un oraș pentru oameni fericiți

Monika Tompos

Publicat

pe

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului Sibiu este în lucru și urmează să fie înnoit până în vara acestui an. În perioada 5 – 16 aprilie sibienii sunt invitați să completeze un chestionar online cu privire la modalitatea de transport utilizată pentru deplasările zilnice dar și cu privire la problemele cu care se confruntă atunci când utilizează deplasarea cu autovehiculul personal, cu bicicleta, cu transportul public sau pe jos.

Sibiul își înnoiește Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. În luna ianuarie, autoritățile au anunțat că au semnat un contract cu firma de consultanță SC Foreign Investment Projects Consulting SRL București în vederea realizării noului Plan de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului. “Concret, căutăm soluții pentru îmbunătățirea mobilității locuitorilor, fie că este vorba despre transportul cu mașina, deplasarea pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public. Este important de precizat că vom avea în vedere și îmbunătățirea legăturilor cu localitățile învecinate”, a declarat atunci Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. Acum, între 5 și 16 aprilie, responsabilii de proiect derulează anchete pe teren cu privire la mobilitatea în Sibiu – îi veți vedea așadar în următoarele zile în puncte cheie ale orașului, sau veți fi chiar abordați de aceștia pentru a vă chestiona opinia. Locuitorii sunt de asemenea invitați să completeze chestionarul online cu privire la mobilitatea în orașul Sibiu.

PUBLICITATE
Amsterdam – SURSA: Melissa & Chris Bruntlett (Facebook)

Ce înseamnă un nou Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru orașul Sibiu?

“Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic de planificare a modalității de transport pentru locuitori, navetiști, turiști și mărfuri, precum și de planificare a intervențiilor și investițiilor pe care municipalitatea trebuie să le pună în aplicare, în mod structurat și prioritizat, astfel încât parametrii de calitate a vieții în oraș să fie îmbunătățiți. Termenul durabil se referă la orientarea către moduri nepoluante de transport și mobilitate, cum ar fi susținerea și dezvoltarea sistemelor de transport public, cât și orientarea către moduri de transport alternativ, bazate pe mijloace nemotorizate și nepoluante. Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă ajută la planificarea investițiilor în sistemele de transport și în infrastructura de transport, identifică posibilele alternative pentru rezolvarea situațiilor actuale, marcate de blocaje de trafic, timpi îndelungați de deplasare, poluare generată de emisiile de gaze cu efect de seră din transporturi și propune o viziune de dezvoltare a mobilității bazată pe un scenariu optim de intervenții, pe un portofoliu eficient de intervenții și investiții.”, explică directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Ciprian Rațiu. Departamentul Direcției Tehnice din cadrul municipalității devine la finalul acestui proiect implementatorul acestui nou plan de mobilitate.  

SIBIU – SURSA: Primăria Sibiu

“Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al unui oraș reprezintă un instrument gândit în așa fel încât să echilibreze sistemul de transport, pentru ca orașul să nu fie orientat doar în jurul autoturismului personal” îmi spune Reini Stadler, planificator urban. El este de părere că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă are astfel rolul de a integra mai bine și de a promova mijloacele de transport neglijate în ultimii ani, de la transportul public, la mersul cu bicicleta, trotineta, până la mersul pe jos.

Alina Mureșan -Iuga, arhitect și planificator urban explică cu privire la importanța unui plan de mobilitate urbană durabilă că un oraș sănătos este un oraș in care deplasările sunt realizate cu grijă față de mediu, față de cei ce trăiesc aici și implicit față de vizitatorii săi. “Astfel Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic care identifică clar care sunt  proiectele  ce trebuie implementate pentru a atinge obiectivele privind mobilitatea  durabilă intr-un oraș. Acest plan este valoros prin faptul ca este documentul fundamental al implementării proiectelor de mobilitate urbană durabilă.”, spune ea.

Cu referire la necesitatea conceperii unui astfel de document pentru orașul Sibiu anul acesta Ciprian Rațiu îmi explică: “Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document dinamic, care necesită în mod natural o revizie la o perioadă de 5 ani. Este un demers natural pentru astfel de documente, pentru că orașul este într-o permanentă mișcare, dinamic, care se dezvoltă și automat generează noi nevoi de mobilitate. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă trebuie să vină în permanență cu soluții și propuneri față de tendințele actuale de urbanizare, de expansiune urbană și de creștere continuă a populației atrase în mediul urban,  și să fie permanent conectat cu direcțiile strategice aprobate la nivel european.”

PUBLICITATE
Sibiu – SURSA: Primăria Sibiu

Viața în oraș – în funcție de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

“Vizând reducerea dependenței de autoturism, un plan de mobilitate permite recuperarea spațiului urban, care poate fi folosit în alt scop: spațiu public, scuaruri, piațete, mici parcuri, sau pentru alte moduri de deplasare cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta, trotineta sau transportul public. De asemenea, mai puține deplasări cu autoturismul contribuie la reducerea poluării aerului, zgomotului, a stresului și îmbunătățirea siguranței, ceea ce are desigur un impact pozitiv asupra sănătății comunității. Să nu uităm că un oraș cu mai puține mașini este și un oraș mai activ și sociabil, pentru că mersul pe jos, cu transportul public sau cu bicicleta încurajează socializarea. Cred că ne-am dat seama în ultimul an cât de important este acest aspect pentru noi. ”, argumentează Reini Stadler.

Alina Mureșan -Iuga explică cum în ultimii ani s-a demonstrat prin exemple concrete internaționale  dar și naționale, importanța pe care o are spațiul public în legarea comunității, în creșterea vitalității orașelor și implicit în creșterea nivelului de trai. “Spațiul public este spațiul în care oamenii trăiesc și implicit spațiul în care oamenii se mișcă. Modalitatea de mișcare în oraș are un impact direct asupra spațiului urban – un impact pozitiv sau un impact negativ. Impactul pozitiv se referă la modalități prietenoase de a te mișca prin oraș – mijloace de transport care poluează cât mai puțin, ca de exemplu cele electrice, mijloacele alternative de transport, biciclete, trotinete, dar și modalitatea în care oamenii se deplasează ca individ sau ca grup, ca de exemplu carpooling. Rezultatele vizibile în acest sens au condus la tendințe către mobilitatea blândă, durabilă, care are ca obiectiv minimizarea afectării mediului urban, pentru noi și copiii noștri, dar și pentru generațiile viitoare. Cea mai periculoasă atitudine legată de mobilitatea urbana durabilă, ce are un impact negativ asupra spațiului urban, este atitudinea de indiferență față de expansiunea traficului auto poluant sau acțiuni de creștere a traficului auto cum ar fi lărgirea străzilor fără studii prealabile, pasaje pietonale suspendate sau dezvoltarea de parcări cu prețuri mici.”, spune ea.

Copenhaga – SURSA: Copenhagen Cycling Chic (Facebook)

Orașe pentru oameni fericiți

Enciclopedia Britannica definește calitatea vieții ca fiind: măsura în care o persoană este sănătoasă, se simte confortabil și este capabilă de a participa sau a se bucura de evenimentele vieții. ”Orașul este cadrul vieții noastre, iar modul cum este el construit, gestionat și operat poate facilita sau îngreuna, până la a împiedica o serie de experiențe de care oamenii au nevoie pentru a crește, a trăi și a îmbătrâni frumos. Un oraș centrat pe fericirea populației facilitează accesul la aceste experiențe atât de valoroase, într-un mod adaptat diferitelor situații de viață.  Aceste orașe  au un freamăt și zumzet voios, de vitalitate. Este vizibil respectul pentru toate vârstele și toate condițiile umane: copii, adulți și vârstnici, persoane cu handicap. Este vizibil respectul pentru OM. Omul, pieton sau biciclist, are libertate maximă de mișcare la toate vârstele și în toate situațiile, în siguranță, are prioritate în fața automobilului, are oportunități de a-și petrece în mod agreabil timpul în aer liber în proximitatea casei, are oportunități  de a se întâlni cu alți oameni și de a dezvolta relatii sociale diverse: de vecinătate, de prietenie, de incredere și are posibilitatea de a-și desfășura activitățile curente într-un areal ușor accesibil prin forțe proprii: la băcănie, la școală, în parc. Un astfel de oraș reduce nevoia de trafic motorizat, în special de automobil personal. Aceasta se traduce prin mai mult timp pentru locuitori, mai mult loc pentru natură și pentru activități agreabile împreună, mai multă libertate și independență pentru toți.”, explică arhitect Maria Găvozdea.

PUBLICITATE

În contextul tendințelor dezvoltării viitoarelor orașe,  pentru oameni fericiti, Reini Stadler crede că pe de-o parte ar trebui să ne întoarcem la mijloace de deplasare tradiționale, mersul pe jos și mersul cu bicicleta și să păstrăm pe cât se poate scara umană a orașului. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că orașele evoluează și că trebuie să fim deschiși spre noi modalități de transport, să ne orientăm către noțiunea de mobilitate ca un serviciu și să folosim astfel tehnologia pentru a susține în primul rând o dezvoltare durabilă și inclusivă. ”La baza unui oraș sănătos stă comunitatea. O comunitate care înțelege că nu totul se învârte în jurul autoturismului și care e deschisă să folosească bicicleta, transportul public sau să meargă pe jos va putea genera în timp un oraș sănătos. Pentru a ajunge la acest deziderat este însă nevoie multă de comunicare, de dezbatere și explicare a măsurilor și proiectelor. Să înțelegem de ce parcarea nu este un drept fundamental și de ce e important să dezvoltăm infrastructură sigură și eficientă pentru mersul cu bicicleta. Să nu uităm că schimbarea în orașele olandeze pe care le tot urmărim cu admirație a pornit tot de la comunitate”, spune acesta.

Sibiu – SURSA: Primăria Sibiu

Implicarea sibienilor

„Este vădit faptul că un oraș nu înseamnă doar străzi și clădiri, ci înseamnă și oameni, reprezentând de fapt un ecosistem cu relații între oameni și spațiul construit în care aceștia trăiesc. Orice decizie a administrației publice locale are un efect direct sau indirect asupra cetățenilor, astfel fiind esențial ca societatea civilă, cetățenii municipiului, precum și reprezentanții instituțiilor direct interesate de mobilitatea în municipiul Sibiu, să participe și să se implice activ în tot acest proces și cu precădere în activitățile de consultare publică organizate cu ocazia reactualizarii Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Consultantul, oricâtă experiență teoretică, organizațională și urbanistică ar avea, nu va putea niciodată să surprindă în totalitate specificitatea problematicii de mobilitate cu care se confruntă cetățenii zi de zi în cadrul orașului. ”, spune Ciprian Rațiu.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu anunță că demersul conceperii unui nou plan de mobilitate urbană durbabilă nu se va limita doar la completarea chestionarului online, ci vor fi organizate mai multe întâlniri, atât fizice, cât și on-line, de-a lungul acestui demers, în care vor fi implicați factorii interesați, inclusiv reprezentanții mediului non-guvernamental.

PUBLICITATE

„Accesul la informații de interes public este esențial pentru orice democrație, iar cetățenii au ocazia totodată, să înțeleagă mai bine importanța rolului activ pe care ar trebui să îl aibă în definirea și dezvoltarea propriei comunități. Având informațiile cât mai bine bine documentate, cetățenii pot întelege într-o formă concretă valoarea unora dintre indicatorii cu care se calculează calitatea vieții într-un oraș, indicatori precum: valoarea timpului pierdut în trafic, naveta, valoarea unui loc de parcare, timpul în ore pierdut în trafic la nivelul unei luni sau a unui an, și de ce nu calitatea factorilor de mediu care sunt influențați de condițiile mobilității într-un oraș. Cu astfel de informații, locuitorii pot decide să facă schimbări în propriile mentalități și obiceiuri, cum ar fi decizia de a începe să folosească bicicleta sau transportul public, sau pot lua decizii mai asumate asupra unor investiții, cum ar fi achiziția unei locuințe sau achiziția unui autoturism.”, mai adaugă Ciprian

Chestionarul online poate fi găsit pe site-ul și pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Sibiu, sau pe aplicația orașului, Sibiu City App.

PUBLICITATE

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Mai multe străzi din Sibiu se închid, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a decis să închidă pentru traficul auto mai multe străzi din oraș, în perioada 17 – 19 septembrie, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Față de anii trecuți, lungimea arterelor închise a crescut.

Sibienii nu vor putea circula cu autovehiculele pe o serie de străzi din oraș, în zilele de 17, 18 și 19 septembrie, deoarece Primăria Sibiu a decis să participe activ la Săptămâna Europeană a Mobilității și să încurajeze sibienii să meargă pe jos sau cu bicicleta.

“Schimbările climatice și calitatea aerului pe care îl respirăm în oraș necesită acțiune imediată. Pe lângă măsurile administrative pe care le ia Primăria Sibiu pentru mobilitatea alternativă, este necesară și urgentă o schimbare a mentalității fiecăruia dintre noi. Lăsați mașina acasă! Folosiți bicicleta, trotineta sau transportul public! Dacă distanța e mai scurtă, mergeți pe jos pentru că Sibiul este și frumos! Protejăm mediul în care trăim și prin colectarea selectivă a deșeurilor, dar și alegând modalități alternative de producere a energiei electrice în propriile gospodării. Toate acestea trebuie să intre în noua noastră normalitate. Prin evenimente precum Săptămâna Europeană a Mobilității încurajăm sibienii să facă pasul spre această schimbare”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Pentru a arăta că se poate și fără mașină, zilele de 17, 18 și 19 septembrie au fost declarate de După cum a anunțat primăria, zonele închise pentru traficul auto vor fi Piața Schiller, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, Piața Mică, str. Mitropoliei, str. Al. Odobescu (până la intersecția cu Konrad Haas) și str. Cetății.

Se fac și excepții: pe str. Mitropoliei și pe str. Cetății însă va fi permis accesul riveranilor la și de la proprietăți. De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, doar în data de 18 septembrie, între 08.00 – 18.00.

Sibienii vor putea participa la o serie de activități derulate în cadrul programului:

– Călătorii gratuite cu mijloacele de transport public Tursib în zilele de 18 și 19 septembrie, inclusiv pe noua Linie Verde de transport în centrul istoric al Sibiului;

– Stand Trocathlon. Dacă aveți o bicicletă sau trotinetă defectă pe care nu mai intenționați să o folosiți, aduceți-le la standul Decathlon din Piața Mică, în perioada 16-22 septembrie. Echipa Decathlon o va repara, o va pune la vânzare, iar dumneavoastră veți primi un voucher pentru valoarea respectivă pe care puteți să îl utilizați în magazinele Decathlon pentru a cumpăra un produs similar nou;

– Activități sportive organizate de Decathlon în Piața Mică, în perioada 18-19 septembrie: zone de tir cu arcul, mese de ping pong, badminton, fotbal, baschet și o școală de biciclete pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani – participare gratuită (18-19 septembrie);

– Acces gratuit la Baia Populară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. În baza unei programări prealabile telefonice la 0269/214.445 și a certificatului de handicap, doritorii vor putea să lucreze cu aparatele de fitness puse la dispoziția lor în sala recent renovată.

– Intrare gratuită la Grădina Zoologică și în Muzeul în aer liber ASTRA în zilele de 18 și 19 septembrie pentru cei care sosesc cu bicicleta sau cu trotineta ;

– Momente de dans susținute de balerinii Teatrului de Balet în diverse zone din centru, eliberate de mașini, în zilele de 18 și 19 septembrie;

– Expoziție cu lucrări de arhitectură urbană în Piața Schiller, organizată de Asociația Develop;

– Momente muzicale la chitară și la pianină, în zonele eliberate de mașini și în autobuzele Liniei Verzi, oferite de Asociația Culturală Play;

– Expoziție dedicată mobilității, organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un mijloc de transport ieșit din uz care va fi amplasat în Piața Mică;

Primăria Sibiu va face publice mai multe detalii despre programul acestor zile în data de 16 septembrie, pe sibiu.ro și pagina de Facebook – Primăria Municipiului Sibiu.

Două concursuri vor fi organizate de Primăria Sibiu pentru a încuraja utilizarea mijloacelor de transport alternative:

  1. CONCURS adresat celor peste 15 ani care va presupune o plimbare cu bicicleta/trotineta/pe jos, pe un anumit traseu stabilit de fiecare participant în parte, dar care trebuie să atingă cel puțin 5 obiective din următoarele 7 locații stabilite de Organizator: bustul lui Friedrich Schiller (Piața Schiller), atlanții de la intrarea în Biblioteca Astra, Casa cu Cariatide (str. Mitropoliei, nr. 13), panorama orașului Sibiu din Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor sau Turnul Olarilor de pe str Cetății (exterior), pictura murală “Equilibrium” de pe str. Metalurgiștilor, nr. 1-3, intrarea la Grădina Zoologică Sibiu și cea a Muzeului ASTRA în aer liber.

Trei participanți selectați prin tragere la sorți vor primi ca premiu trotinete electrice.

  1. CONCURS dedicat copiilor cu vârsta de până la 14 ani (inclusiv) în 18 și 19 septembrie. Acesta se va desfășura în incinta Grădinii Zoologice Sibiu și va consta într-o plimbare pe jos pe două trasee, create în scopul de a determina copiii să facă cât mai multă mișcare și totodată de a descoperi rute noi în incinta acestui spațiu. Trei dintre participanți vor primi ca premiu câte o bicicletă.

Regulamentele concursurilor sunt disponibile aici:

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE