fbpx
Connect with us

Fapt Divers

Poezie murală pe unul dintre zidurile Colegiului Naţional „Octavian Goga” în cadrul Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu

Avatar

Published

on

Astăzi începe ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), ce își propune ca în timpul acestei săptămâni să transforme prin picturi murale 10 locații din Sibiu și să activeze diferite zone ale orașului prin evenimente în spiritul culturii urbane.

Cei 11 artiști și grupuri selectați la festival vor începe de astăzi să-și implementeze propunerile de proiecte cu tema “Re:Think” în locații din diferite puncte ale Sibiului. Toate cele 10 lucrări realizate la această ediție sunt picturi murale permanente, care vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an.

Advertisement

Tradiția picturilor murale realizate pe unități de învățământ continuă cu o locație în premieră – Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, care pune la dispoziția artiștilor două ziduri. Aici, grupul unu unu unu invers unu, un tandem creativ inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, va realiza prima poezie murală din festival, sub forma unui joc Tetris ce invită privitorul să parcurgă și să decripteze mesajul. Pe un zid alăturat, Harcea Pacea prezintă „Copacul planetar”, o reprezentare vizuală a unui mesaj puternic, pe care artistul urmărește să ni-l aducă în atenție.

O nouă premieră marcată în acest an este pictura murală care va prinde viață prin intermediul realității augmentate. Lucrarea propusă de Popescu, o adaptare a identității vizuale a acestei ediții a festivalului, va fi realizată pe un zid al Căminului Studențesc nr. 5. În completarea picturii statice, care va putea fi admirată cu ochiul liber, se va adăuga și o dimensiune dinamică prin intermediul noilor tehnologii digitale, adoptate tot mai mult în artă. La o simplă scanare a codului QR integrat în lucrare, cu ajutorul unui smartphone, privitorul poate vedea prin intermediul ecranului cum desenul va deveni unul dinamic, adăugând un nou strat realității.

“O altă atracție a ediției din acest an este un zid cu o lungime de aproximativ 600 de metri de pe strada Partenie Cosma, care va fi îmbrăcat integral în culoare de către doi dintre artiștii invitați: Adrian Luță și PARA. De asemenea, o pictură murală pe care sibienii o pot vedea des în drumurile lor prin oraș se află pe fațada unei clădiri de pe malul Cibinului, pe strada Metalurgiștilor (nr. 1-3), unde grupul V Light Crew, format din 5 artiști români, și-a propus să ne surprindă prin mesajul lucrării.

Advertisement

În completarea acestor locații, SISAF continuă să depună eforturi pentru a face arta și mai accesibilă localnicilor, aducând-o în proximitatea lor. Numărul fațadelor de blocuri selectate pentru a beneficia de un nou aspect crește și în acest an, astfel vom vedea nu mai puțin de 5 locații revitalizate în diferite cartiere ale orașului: artista ATOMA ne va surprinde cu o lucrare inedită pe strada Ion Neculce (bl. 1A, sc. B), artistul basarabean BTA/Potapov Dmitri va miza pe sensibilizare pe strada Oștirii (bl. 7, sc. C), Cristian Scutaru revine cu un nou mural pe Aleea Haiducului (bl. 1, sc. A), Delia Cîrstea marchează prima participare la festival pe strada Hipodromului 2 (sc. B), iar artistul Nasca One din Germania își va aduce aportul pe strada Hipodromului 3 (sc. F).

La fel ca în fiecare an, o componentă importantă a festivalului este programul de evenimente conexe, dedicat artiștilor, pasionaților de artă, dar și publicului larg care își dorește să se bucure de activitățile organizate. Seria de evenimente începe marți cu sesiunea Street Art Talks, în Piața Habermann, începând cu ora 19:00. Evenimentul își propune să creeze un context potrivit de discuții lejere între artiști și comunitate, despre lumea street art-ului, surse de inspirație și direcții în procesul creativ.

Miercuri, 21 iulie, SISAF propune o seară de proiecții cu lucrări de artă în locații extrem de vizibile, ca o continuare a tradiției ultimilor ani. După Turnul Sfatului și Palatul Copiilor, urmează ca o fațadă a unui bloc din oraș, de pe strada Semaforului nr. 4, să găzduiască proiecții de mari dimensiuni.

Advertisement

Joi, 22 iulie, va avea loc vernisajul expoziției Re:Think în Orașul Artiștilor de lângă Turnul Sfatului, locație în care se vor prezenta schițele propuse de artiști în faza de Open Call. Publicul va putea descoperi astfel direcția pe care lucrările artiștilor o vor lua la festival – din faza de idee, schiță și contur pe zid, până la momentul în care lucrarea este finalizată.

Ziua de vineri începe cu un Workshop de artă susținut de un artist plastic. Acesta va ghida copiii participanți pe toată durata atelierului, pentru a face primii pași în direcția artei. Evenimentul are loc la Habermann Markt, iar participarea este gratuită, pe baza înscrierii.

Ultima zi de festival – duminică, 24 iulie, marchează punctul culminant al ediției – momentul în care publicul, alături de artiști, pornesc la drum pe biciclete, în cadrul Sibiu Street Art Tour. Se vor face opriri în toate cele 10 locații revitalizate în acest an și se vor admira în premieră lucrările finalizate, ce completează turul de artă stradală al Sibiului, cel mai mare de acest gen din România și unul dintre cele mai importante din lume. Până la această ediție, circuitul cuprinde 96 de picturi murale și peste 9.700 metri pătrați de culoare”, au transmis organizatorii Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fapt Divers

Aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris la ”Rabla Clasic”; circa 6.000 au aplicat la ”Rabla Plus”

Avatar

Published

on

Aproape 46.000 de persoane fizice s-au înscris, până în prezent, în programul “Rabla” din acest an, din care 5.995 au aplicat la “Rabla Plus”, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), transmise miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în programul “Rabla Clasic” s-au înscris la producători/dealeri auto 39.659 de persoane fizice şi au fost achiziţionate 25.340 de autovehicule şi 175 de motociclete. În ceea ce priveşte persoanele juridice, AFM a publicat pe propria pagină de Internet o nouă listă conţinând 168 de dosare acceptate pentru 276 de autovehicule. De asemenea, a fost publicată o contestaţie pentru un autovehicul.

Advertisement

Pe acest segment, au fost acceptate 1.290 de dosare pentru 2.129 de autovehicule şi 29 de contestaţii pentru 59 de autovehicule. În total, s-au înscris la producători/dealeri auto 1.073 de persoane juridice, acestea achiziţionând 522 de autovehicule. De asemenea, în programul “Rabla Plus” 2021 s-au înscris la producători/dealeri auto 5.995 de persoane fizice, fiind cumpărate 1.178 de autovehicule noi (707 full electrice şi 471 electrice hibride) şi două motociclete electrice.

Pentru persoanele juridice au fost publicate pe site-ul AFM 112 dosare acceptate pentru 215 autovehicule electrice, dintre care 152 pur electrice şi 63 electrice hibride. Totodată, au fost publicate două contestaţii pentru două autovehicule electrice 100%.

La nivel general, la Rabla Plus au fost avizate favorabil 1.199 de dosare pentru 2.034 de autovehicule, dintre care 1.357 electrice, 674 electrice hibride şi trei motociclete electrice, precum şi 23 contestaţii pentru 49 autovehicule (30 autovehicule full electrice şi 19 electrice hibride). Până la ora actuală, s-au înscris la producători/dealeri auto 921 de persoane juridice şi au fost achiziţionate 492 autovehicule noi, dintre care 294 electrice şi 198 electrice hibride.

Advertisement

Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în cele două programe, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei. (AGERPRES)

Advertisement
Continue Reading

Fapt Divers

Condamnat la închisoare după ce a fost prins de două ori fără permis la volan

Avatar

Published

on

Un tânăr din Sibiu va sta un an şi o lună la închisoare pentru că a fost prins de două ori fără permis la volan.

În cursul zilei de marţi, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sibiu, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, au identificat și prins un sibian în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia Judecătoria Sibiu a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Advertisement

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse de un an și o lună cu închisoarea după ce a fost găsit vinovat de săvârșirea a două infracțiuni de conducere fără permis. Sibianul a fost încarcerat în Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.

Advertisement
Continue Reading

Fapt Divers

Tânăr de 25 de ani din Dârlos, prins drogat şi băut la volan

Avatar

Published

on

Un tânăr din Dârlos apre probleme seriose după ce a fost prins băut şi drogat la volan.

Marţi dimineaţa, în jurul orei 6.45, în Copșa Mică, polițiștii au oprit un autoturism condus pe Drumul Naţional 14 de către un tânăr în vârstă de 25 de ani, din localitatea Dârlos. Testarea șoferului cu aparatul Drugtest a indicat un rezultat pozitiv la metamphetamină, iar testarea alcoolscopică a indicat o valoare de 0,37 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.

Advertisement

Bărbatul a fost însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii prezenței substanței psihoactive în organism, în cauză fiind întocmite actele premergătoare efectuării de cercetări penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE