Acum citesti:
PSD Sibiu – PNL vrea spital lângă groapa de gunoi și Zona Industrială Vest
Intreg articolul 4 minute de lectura

PSD Sibiu – PNL vrea spital lângă groapa de gunoi și Zona Industrială Vest

Reprezentanții PSD Sibiu au transmis, joi, un comunicat de presă în privința subiectului noului spital județean. Vă prezentăm acest comunicat de presă.

În ședința ordinară de miercuri a Consiliului Local Sibiu, consilierii locali ai PSD și cei ai FDGR au ridicat problema amplasării noului spital județean pe Drumul Hoților (Calea Șurii Mici). Aceasta în condițiile în care PNL Sibiu dorește ca acest spital să fie ridicat lângă groapa de gunoi, în imediata vecinătate a autostrăzii, a aeroportului, și mai ales a zonei industriale de vest.

Dr. Liviu Cotârlă, consilier local PSD, a susținut necesitatea efectuării unui studiu de mediu pentru amplasarea noului spital. ”Este nevoie de un studiu de mediu înainte de a alege acel teren. Mă refer la groapa ecologică de la Rusciori, poluarea fonică de la autostradă, poluarea cu noxe provenită din Zona industrială vest, unde sunt cel puțin două companii care produc materiale de construcții și, de asemenea, ceva mai departe, e adevărat, poluarea fonică de la aeroportul internațional Sibiu…”, a solicitat Liviu Cotârlă.

FDGR, prin vocea medicului Lorandt Kiss, a ridicat de asemenea problema amplasării spitalului langă groapa de gunoi a orașului “Anul trecut, vara, o bună cunoștință de la Continental (fabrica din Zona industrială vest) îmi spunea că erau zile când trebuia să închidă geamurile din cauza mirosului pestilențial din zonă. Ceea ce îmi ridica convingerea ca și medic, că nicio instituție de mediu nu cred că va aproba deschiderea unei astfel de instituții în acea zonă. Rămâne o problemă de discutat înainte de a trece faptic, la lucruri. Mai rămâne și securitatea psihică a pacienților, după cum spunea colegul dr. Liviu Cotârlă, poluarea fonică este una majoră mai ales într-o instituție cu profil de urgență unde sunt bolnavi grav”, a explicat medicul Lorandt Kiss, consilier local al FDGR. Tot Kiss a vorbit și despre structura solului din zona unde se dorește ridicarea noului spital, sol plin de sare, care nu permite construirea unui spital cu cel puțin două etaje subterane, așa cum prevăd normele europene în vigoare.

În ciuda acestor probleme ridicate de către consilierii PSD și FDGR, consilierii locali PNL, prin vocea Gabrielei Brunchea, au continuat să susțină ideea construirii noului spital pe Calea Șurii Mici, argumentând faptul că groapa de gunoi se va umple în decursul a aproximativ trei ani.

FALS! Groapa de gunoi de la Cristian este prevăzută a avea 8 celule. La ora actuală două sunt pline, iar cea de-a treia este doar la jumătate. Fiecare celulă trebuie monitorizată pe parcursul a 30 de ani, iar procesul de fermentație a deșeurilor depozitate aici durează o perioadă lungă de timp. Hidrogenul sulfurat, gazul care generează mirosul pestilențial, este degajat în cantități importante mai ales după închiderea celulelor, în timpul procesului de fermentație. În această situație, afirmațiile doamnei Brunchea se înscriu în șirul minciunilor marca PDL, partid din care Brunchea a făcut parte foarte mult timp.

Nu știm ce interes ascuns au președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean și consilierii locali și județeni ai PNL Sibiu atunci când susțin cu atâta înverșunare amplasarea noului spital într-o zonă industrială, lângă groapa de gunoi, lângă două stații de betoane, în vecinătatea autostrăzii și a aeroportului, toate generatoare de poluare fonică dar mai ales a aerului.
S

perăm totuși ca în spatele acestei încăpățânării a PNL-ului să nu se afle o mafie imobiliară prin care se urmărește obținerea unor beneficii pentru anumite grupuri de interese, ci doar pura incompetență a aleșilor PNL. Și ne exprimăm convingerea că această decizie nefericită va fi corectată, chiar și în ultimul moment.
Să nu uităm că există posibilitatea amplasării noului spital pe Calea Poplăcii, unde MApN și-a manifestat disponibilitatea de a trece în proprietatea Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean Sibiu o suprafață de teren suficientă pentru construirea spitalului.

Precizăm faptul că Primăria Municipiului Sibiu, în timpul mandatelor lui Iohannis, a avut un proiect pentru amplasarea spitalului județean pe Calea Poplăcii, proiect aflat în stadiu avansat. Această zonă, spre deosebire de cea de pe Drumul Hoților, are în vecinătate o pădurea, deci se pretează pentru construirea unei unități spitaliceşti.
Speram ca aleșii locali și județeni ai PNL să țină cont de părerea consilierilor locali PSD și FDGR, medici de profesie, și să voteze amplasarea noului spital pe Calea Poplăcii, lângă pădure, și nu lângă groapa de gunoi.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.