13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Raluca Turcan i-a adresat 13 întrebări ministrului Apelor și Pădurilor

Cele mai citite

Profitând de faptul că ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, se află în Sibiu, deputatul liberal Raluca Turcan i-a solicitat public să le răspundă sibienilor, dar și tuturor românilor, la 13 întrebări.
„Ar trebui să aibă decența să-și facă timp pentru asta și să nu plece din Sibiu până nu va găsi răspunsuri pentru toate cele 13 întrebări. Dacă nu are răspunsuri, poate le vor găsi consilierii săi, înainte de ședința de marți, din plenul Camerei Deputaților, când se va dezbate moțiunea care i se adresează personal. Dacă nici atunci nu va avea răspunsuri, poate ar trebui să răspundă, simplu, pentru că este o întrebare închisă, direct la punctul 13. Să nu uite însă niciodată că aceste întrebări îl vor urmări și după ce va părăsi ministerul.
1. Cum explică următoarea situație: prețul lemnului de foc pornește direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, dar ajunge în curțile oamenilor la 500 – 550 lei/mc, uneori chiar și mai mult, în unele zone și regiuni ale țării ajungând sa fie unul prohibitiv.
2. De ce nu există o decizie guvernamentală prin care să se găsească soluții de sprijin pentru populație în vederea asigurării lemnului de foc?
3. Dacă în 2018 a declarat că în 2017 au fost identificați aproximativ 400.000 mc tăiați ilegal la nivel național din total fond forestier, adică din cei aproximativ 6,5 milioane ha, cum se face că de pe aproximativ 4,1 milioane ha administrate de Romsilva s-au tăiat ilegal 47.000 mc, iar de pe restul suprafeței, adică aproximativ 2,5 milioane ha, aflate în administrarea sau în proprietatea altor deținători, s-a tăiat ilegal diferența de aproximativ 350.000 mc?
4. De ce a scăzut valoarea investițiilor în lucrările de apărare împotriva inundațiilor de la 122 mil. euro în 2006, la 14 milioane în 2017, respectiv 16,6 milioane în 2018?
5. Cum explică faptul că banii atrași din surse externe au scăzut de la 102 milioane în 2010, la 6 milioane în 2018?
6. De ce nu s-a depus în 2017 niciun proiect serios în Programul Operațional Infrastructură Mare?
7. Dacă Ministerul Apelor și Pădurilor are în derulare 49 de proiecte prin POIM, dintre care 17 vor fi aprobate spre finanțare anul acesta, cum e posibil să existe proiecte în derulare, dar neaprobate la finanțare?
8. În 31 decembrie 2018 este termenul final al Directivei Consiliului 91/271/ECE privind epurarea apelor uzate urbane. În ce stadiu suntem azi, cu mai puțin de trei luni înainte de finalizarea termenului?
9. De ce a fost politizată componența Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva?
10. Cum se face că nu are nicio preocupare privind implementarea în România a planurilor de gestionare forestieră sau instrumente echivalente în conformitate cu gestionarea durabilă a pădurilor „Sustainable Forest Management, SFM”? Este vorba despre Strategia Uniunii Europene 2020 privind contribuția silviculturii la menținerea și sporirea biodiversității.
11. Ce se întâmplă cu Sistemul național al perdelelor forestiere de protecție, cu „Radarul Pădurilor”, cu Studiul privind identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate care pot face obiectul împăduririlor?
12. Cum s-a implicat în combaterea pestei porcine africane?
13. Când își înaintează demisia?”, sunt întrebările deputatului Raluca Turcan.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect