fbpx
Acum citesti:
A fost adoptat bugetul, cu majorarea alocațiilor pentru copii, și va fi trimis președintelui Iohannis pentru promulgare
Intreg articolul 2 minute de lectura

A fost adoptat bugetul, cu majorarea alocațiilor pentru copii, și va fi trimis președintelui Iohannis pentru promulgare

Parlamentul României a adoptat, vineri, proiectul bugetului de stat pentru 2019, după ce acesta fusese aprobat de Guvern în urmă cu numai o săptămână. Față de proiectul inițial, cea mai importantă modificare este creșterea alocației pentru copii, amendament introdus de PNL și votat inclusiv de câțiva parlamentari ai PSD.

România ar putea avea buget pentru a putea funcționa normal, după ce camerele reunite ale Parlamentului au votat proiectul de lege în formă finală, după adoptarea mai multor amendamente. Printre acestea se numără deja celebra creștere a alocației lunare de stat pentru copii. Calculele arată că în urma măririi acesteia, va fi majorat deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76%.

Proiectul de buget adoptat de Parlament are la bază un PIB prognozat de 1.022.500 milioane lei, o creștere economică de 5,5% și o rată a inflației de 2,8%. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost proiectate la 368.79 miliarde lei (36,1% din PIB), veniturile bugetului general consolidat sunt de 342,67 miliarde lei (33,5% din PIB), iar deficitul bugetar a fost estimat la 26,12 miliarde lei, reprezentând 2,55% din PIB, ceea ce ar fi corespuns unui deficit ESA de 2,57% din PIB și unui deficit structural de 2,76% din PIB. La nivelul bugetului de stat, veniturile au fost stabilite la suma de 164.54 miliarde Iei, cheltuielile în sumă de 200,7 miliarde lei, iar deficitul bugetar la 36,16 miliarde lei.

Pentru anul 2019 este estimat un nivel  al datoriei guvernamentale brute de 35,3%.

Proiectele de lege pentru adoptarea bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale vor fi transmise pentru promulgare președintelui Iohannis. Este posibil ca, din cauza modificărilor făcute la bugetele serviciilor secrete, față de valorile avizate de CSAT anterior, Iohannis să retrimită în Parlament bugetul.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.