Connect with us

Politica

Președintele Iohannis își prezintă strategia: „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Klaus Iohannis a făcut noi declarații, înainte de plecarea în Slovenia, unde va participa la summitul Consiliului European. Principalul mesaj este cel legat de viitorul prim-ministru, el precizând că va menține un guvern interimar, „dacă partidele nu se înțeleg”.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a revenit cu explicații pentru amânarea începerii consultărilor pentru formarea unui nou guvern. El a spus că e nevoie de timp pentru ca politicienii să se liniștească.

„Cred că este nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de altă criză. Politicienii au ajuns să aibă declarații anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia. Așa nu se poate”, a declarat președintele.

„Dacă vrem să analizăm fapte, nu poveștile politice, vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu AUR și PSD pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, a mai spus Iohannis.

„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Au dărâmat un guvern și habar n-au ce se întâmplă după. Alții au țopăit și au zis că vor să suspende președintele. Vor doar circ. Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția. (…) Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.

PUBLICITATE

Președintele a subliniat că „e nevoie de zile”. „Cineva trebuie să guverneze țara. Cineva trebuie să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Lumea ajunge să își pune problema acum ce urmează și să începem discuții serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni mai îngrijorătoare”, a spus Klaus Iohannis.

„Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Avem peste 300 de decese astăzi este o catastrofă. Avem nevoie de un guvern, avem nevoie de abordări mature nu cinice. Și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”, a mai spus Iohannis.

Marți, după votarea moțiunii de cenzură, Iohannis a precizat că va începe consultările pentru formarea unui nou guvern săptămâna viitoare. Guvernul Florin Cîțu a fost demis de parlament cu ajutorul voturilor PSD, AUR și USR PLUS.

PUBLICITATE
Ad
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

Subiecte

ULTIMA ORĂ