5.8 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Ministrul propus de PSD la Finanțe susținea că moneda națională e în mijlocul unei conspirații globale

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Adrian Câciu, propus de PSD pentru funcția de ministru al Finanțelor, scria că există  “mari presiuni” pe deprecierea leului ca urmare a comenzilor unor speculatori internaționali care urmăreau “echilibrarea parității euro/dolar”, lucru imposibil în practică, cota monedei românești în tranzacțiile internaționale fiind nesemnificativă, scrie Profit.ro. Mai mult, Câciu vede o conspirație a furnizorilor de energie din România, care ar fi aranjat lucrurile în piață încă de anul trecut astfel încât să facă profituri fabuloase în acest an.
Câciu este licențiat în economie, fost consilier în Ministerul Agriculturii, (fost) mason declarat și este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Finanțelor, unul dintre cele mai importante portofolii din guvern. Câciu a fost în ultimii doi ani un critic al guvernării liberale și înainte de această perioadă s-a remarcat ca un susținător al politicilor social-democraților, inclusiv al Ordonanței 114/2019. Profilul său public este unul redus, dar a fost intens promovat de site-uri care gravitează în jurul PSD, mai ales de dcnews.ro, unde sunt circa 360 de articole în ultimii trei ani în care este citat, aproape toate preluări de pe pagina sa de facebook.
Pagină de facebook acum restricționată doar pentru accesul prietenilor și unde Câciu a prezentat mai multe teorii nesusținute de dovezi de-a lungul timpului. Poate teoria cu cele mai mari implicații este aceea că leul s-ar afla în mijlocul unei mișcări globale a speculatorilor financiari care urmăresc să se folosească de moneda românească pentru a echilibra cursul… euro/dolar. “Am fost întrebat, la un eveniment, cât cred eu ca va fi valoarea cursului leu/euro la finalul acestui an. Am spus ca, dacă nu se intervine pe curs, valoarea acestuia nu va depăși 4,8 lei pentru 1 euro, putând fi chiar mai mică (presiunea creata de aprecierea naturala a monedei naționale). În schimb, sunt mari presiuni ca acest curs sa ajungă la 5 lei/euro, presiuni exercitate la comanda unor speculatori financiari internaționali care doresc o echilibrare a paritatii euro/dolar în avantajul dolarului cu folosirea, intermediara, a leului”, scria Câciu în noiembrie 2019 – mai multe aici. Comentariul era făcut la câteva zile după încheierea mandatului guvernului Dăncilă, fără alte explicații privind mecanismele prin care cabala speculatorilor internaționali urma să fie pusă în practică și, mai ales, de ce ținta aleasă pentru această uneltire obscură ar fi chiar leul românesc.
Scenariul lui Câciu prezintă câteva din semnele cele mai importante ale unei conspirații: un plan secret – deprecierea leului pentru aprecierea dolarului față de euro -, un grup de conspiratori – speculatorii financiari internaționali, care sunt și malefici sau cel puțin imorali prin definiție -, o deturnare a evoluției naturale – leul ar fi dus artificial spre depreciere, deși el natural ar fi trebuit să se aprecieze.
Citește care erau argumentele privind conspirația leului, pe Profit.ro
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect