Connect with us

Politica

Cioloș premier? Iată ce cred parlamentarii sibieni

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru al României este văzută diferit de parlamentarii sibieni contactați de Sibiu 100%. Dacă reprezentanții PNL în Parlament susțin că un guvern condus de Cioloș este cea mai bună soluție pentru România momentului actual, cei ai PSD spun că așteaptă mai întâi să vadă dacă programul de guvernare pe care îl va propune va duce mai departe obiectivele guvernului Ponta. Potrivit Constituției, Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile pentru întocmirea programului și formarea echipei de miniștri cu care se va prezenta în fața Parlamentului, pentru vot.

Deputatul PNL Mircea Cazan susține că soluția propusă de Iohannis, cu un guvern tehnocrat, este „pansamentul de care România are nevoie”.
„Am încredere în propunerea domnului Iohannis, cred că în această perioadă scurtă sau lungă de un an de zile să încercăm resetarea României și sper ca peste un an de zile să putem avea alegeri corecte locale, parlamentare și un nou început pentru România. Poate că alegerile anticipate erau o soluție pentru resetarea clasei politice, dar soluția unui guvern tehnocrat pentru un an de zile cred că este o soluție și pansamentul real de care România are nevoie”, a declarat Mircea Cazan.

Și colegul său de partid, deputatul PNL Ioan Tămâian susține că Cioloș este un profesionist, însă depinde foarte mult ce echipă de miniștri își va forma, susținând că „avem nevoie de un Guvern deasupra intereselor de grup”.
„Domnul Cioloș este un profesionist în tot ce-a făcut și cred că este o variantă agreată de toată lumea. Acum, totul poate fi văzut în momentul în care începe să lucreze. Dacă dânsul știe să își facă o echipă bună, atunci într-adevăr va fi un prim-ministru bun, iar dacă domnul Cioloș știe să își aleagă oamenii, atunci poate să facă o echipă bună. Dacă nu, orice persoană care ar veni, cu o echipă slabă, devine și ea slabă prin reprezentanți. Trebuie să ai o echipă bună și faci treabă bună. Avem nevoie de un guvern foarte echilibrat și bine gândit, deasupra partidelor și intereselor de grup. Fiecare să lase interesul personal acasă și acolo să meargă pentru ceea ce este desemnat. Numai în felul acesta reușim , doar atunci când primează interesul țării”, a declarat Ioan Tămâian.

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan consideră că desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României reprezintă “un semnal de predictibilitate dat în exterior şi o şansă pentru apropierea administraţiei publice româneşti de cea europeană”. 
“Desemnarea lui Dacian Cioloş reprezintă un semnal de predictibilitate dat în exterior şi o şansă pentru apropierea administraţiei publice româneşti de cea europeană. Românii aşteaptă mult mai multă eficienţă din partea instituţiilor. Dacian Cioloş cunoaşte eficienţa administraţiei europene şi este unul din cei mai calificaţi să implementeze un program de reformare a celei româneşti”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Deputatul PSD Gheorghe Frăticiu susține că așteaptă să vadă componența noului guvern și abia apoi va lua o decizie în privința votului.
„Întâi să vedem componența guvernului, să vedem programul și dacă în programul guvernului sunt incluse acele legi, acele propuneri pe care PSD-ul le-a avut și pe care Victor Ponta le-a promis oamenilor, atunci vom vota, dacă nu, vom vedea ce vom face, deci nu știm în acest moment, nu s-a luat o decizie și nici eu nu am luat o decizie dacă voi vota sau nu următorul guvern”, a declarat Gheorghe Frăticiu.

Aceeași opinie o are și senatorul PSD Viorel Arcaș, care spune că va vota un guvern condus de Dacian Cioloș, cu condiția ca acesta să vină cu „o echipă de miniștri care să continue lucrurile bune începute de guvernul Ponta.”
„O să vedem programul, echipa, este dorința președintelui, nu știu încă dacă este bună sau rea. Dacă vine cu un program bun și o echipă de miniștri care să continue lucrurile bune începute de guvernul Ponta, eu o să-l votez. Interesul e să meargă bine țara, nu să ne luptăm între noi”, spune Viorel Arcaș.

Deputatul PSD Ioan Axente susține că ar prefera „un guvern împestrițat”, compus atât din tehnocrați, cât și din politicieni.

„În primul rând trebuie să vedem cu ce formulă mergem, ce echipă, care-i componența. Dacă este și cu reprezentanți de la noi, de la PSD, nu putem să nu votăm trecerea guvernului. Ar fi bine o formulă de guvern de uniune națională. Cu tehnocrați, da, este și asta o variantă, dar e bine să fie un guvern și cu tehnocrați și cu politicieni, pentru că trebuie să își asume niște responsabilități. Un guvern împestrițat, cum s-ar zice, ar fi mai corect. Deci, depinde de cine intră în componența acestui guvern, nu pot să mă pronunț înainte de a vedea formula respectivă”.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *