15.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Ski vs. Raliu, fraţii Barbu sunt de senzaţie

Cele mai citite

Sebastian şi Alexandru Barbu sunt doi tineri iubitori ai sportului extrem. Campioni şi multicampioni naţionali în sportul pe care-l practică, sportivii sunt prezenţi şi în competiţiile internaţionale. Sebastian dă tot ce are mai bun ca pilot, în campionatele de raliu, iar Alexandru este un skior de înaltă clasă. Pentru cei doi, performanţa a fost doar începutul. Acum sporturile pe care le practică sunt pasiune, meserie şi sunt parte din ei înşişi. Pentru că Alex este la antrenamente în Italia, Sebi ne-a ajutat să-i cunoaştem.

 

Sebi şi Alex s-au născut practic cu sporturile extreme sub nas. Părinţii lor au lucrat în Păltiniş şi astfel skiurile au fost puse în picioarele lor încă din fragedă pruncie. De asemenea, tatăl lor este pasionat de maşini, fiind multă vreme copilot la raliuri, aşa că Sebi a avut de unde alege. „Eram copii atunci când am fost selectaţi la ski, în lotul celor de la Club Sportiv Şoimii Sibiu. Acolo am fost copii, juniori, iar apoi am fost legitimaţi la Dinamo Braşov. Alex este şi astăzi legitimat la acel club, doar că s-a transformat în Dinamo Bucureşti”, povesteşte Sebastian Barbu. Atunci când Sebi a ajuns la 15 ani de practicare a skiului, carierele sportive ale celor doi fraţi s-au separat. Sebi se îndreaptă către raliu, o altă pasiune de a sa, la care a participat deja la cinci sezoane, pe când Alex rămâne la performanţa din ski. „Alex este foarte bun în ceea ce face, iar rezultatele obţinute de el, în ultimul timp, îi demonstrează experienţa şi dedicarea, fiind martore ale randamentului său maxim”, spune Sebi. Rezultatele ambilor fraţi în cariera lor sportivă de până acum, sunt grăitoare, însă nu sunt definitive. Atât Sebi, cât şi Alex sunt puşi pe fapte mari.  În ceea ce priveşte evoluţia lui Sebastian pe skiuri, acesta a fost campion naţional atât la copii, cât şi la juniori şi a avut participări în Cupa Americii de Sud, cea mai bună clasare la această competiţie fiind locul 5 la slalom special. Ca pilot de raliu a început tare, fiind campion naţional la debutanţi, în primul sezon al competiţiei Cupa Dacia. În ultimul sezon, în 2012, a obţinut locul III, la categoria două roţi motrice. Alexandru Barbu este multiplu campion naţional la ski, la copii, juniori şi seniori. Sezonul acesta a fost unul de esenţă tare pentru Alex. A reuşit clasări în primele 3 poziţii la concursurile internaţionale din Italia, Austria, Slovacia şi Cehia. La Campionatul Mondial de la Schladming, Austria, abia încheiat, Alex  are o clasare pe locul 53 la slalom uriaş, din cei 100 cei mai buni skiori ai lumii. Acum se află la antrenamente în Italia, urmând apoi o săptămână de concursuri în Balcani, în Serbia şi Muntenegru. 

 

Totul pentru sport

Cei doi fraţi depun foarte multă muncă în sporturile pe care le practică, sunt dedicaţi şi mulţumiţi în acelaşi timp, că fac parte din categoria oamenilor care muncesc cu pasiune şi se regăsesc în ceea ce fac. Sebi îşi dedică 3 săptămâni pe lună, în întregime raliului, iar Alex, aunci când sezonul rece şi competiţiile se încheie, merge 3 luni pe an, o dată pe lună, câte 10 zile, în cantonament, pe gheţar, acolo unde îi permite vremea, în Austria, Italia sau Elveţia. De asemenea, dacă se găsesc resurse financiare participă şi la Cupa Americii de Sud, apoi zilnic, câte 4, 5 ore sunt pentru antrenament fizic. Pauză are doar în luna aprilie, 2 săptămâni. În rest, ambii fraţi au aceleaşi preferinţe: „Pe lângă ski şi raliu, una dintre cele mai plăcute activităţi ale noasre este mountain bike-ul. În timpul liber, eu alerg pe pârtie la ski, pentru că prima dragoste nu se uită niciodată. Alex în timpul liber vine după mine să mă mai ajute la raliu”. Cei doi se susţin, se înţeleg şi se încurajează reciproc fără probleme, însă atunci când vor să se facă utili prin sfaturi, începe războiul orgoliilor. „Niciodată nu ne înţelegem atunci când încercăm să ne dăm sfaturi fiecare în sportul celuilalt. Dar de cele mai multe ori, găsim calea de mijloc, astfel încât lucrurile să se rezolve bine”. În viitorul apropiat, Sebastian se pregăteşte intens pentru Campionatul Naţional de Raliu, a cărui primă etapă are loc în 22 martie la Braşov, după care se va axa pe participarea la începutul Raliului Sibiului şi pe cele 5 etape care anul acesta fac parte din Campionatul European. Alex va continua să lupte pentru confirmarea la Olimpiadă, pentru care mai are de acumulat puncte în clasamentul internaţional. În momentul de faţă este pe locul 662 la slalom şi pe locul 672 la supercombinată. Pentru confirmare trebuie să se claseze în pimii 500 skiori ai lumii.

 

Casetă

„Suntem norocoşi că am făcut parte dintr-o generaţie în care atât profesorii cât şi antrenorii noştri ne-au atras către sport. Ar fi foarte bine dacă tinerii nu ar renunţa la mişcare, indiferent unde şi cum o fac, pentru că este acelaşi lucru cu mersul la bar cu prietenii sau mersul la meditaţii. Adică o activitate, ce ar fi bine şi sănătos să nu lipsească din programul nostru zilnic”, Sebastian Barbu

 

Biografie

Data naşterii: 

Sebi – 29.06.1984

Alex – 08.03.1987

Studii: 

Sebi – ULBS, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea ski şi baschet

Alex – ULBS, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea ski şi baschet, masterand

Familie: 

Sebi – necăsătorit

Alex – necăsătorit    

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect