Connect with us

Politica

Iohannis: Le recomand domnilor Cindrea şi Ariton să îşi clarifice repede situaţia proprie

Odeta Veştemean

Publicat

pe

colaj ariton cindrea iohannis

Primarul Sibiului s-a arătat îngrijorat de prejudiciile de imagine pe care le aduc judeţului nostru problemele cu justiţia în care sunt implicaţi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea şi senatorul Ion Ariton.

 

“Sunt foarte nemulţumit de această chestiuneşi le recomand domnilor Cindrea şi Ariton, cu căldură şi cu insistenţă să îşi clarifice repede situaţia proprie. Dacă în cazul domnului Cindrea lucrurile par a fi destul de departe, deoarece chiar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un comunicat, în cazul domnului Ariton există această declaraţie de intenţie, dar deja această bănuială exprimată de primul ministru este un lucru care ne ştirbeşte imaginea, pur şi simplu”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parchetul Înaltei Curţi de Casație și Justiție a început săptămâna aceasta urmărirea penală față de Ioan Cindrea, actualul președinte al Consiliului Județean Sibiu, pentru conflict de interese, deoarece între 2009 şi 2011, în calitate de deputat, a angajat-o pe soţia sa la biroului său parlamentar. Cindrea are pe rol un proces tot pentru angajarea soției sale la cabinetul parlamentar cu Agenția Națională de Integritate. Inițial, Cindrea a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a câștigat, însă ANI a făcut recurs, procesul fiind pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.  Ioan Cindrea nu a putut fi contactat personal, însă a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt al Consiliului judeţean Sibiu, Ioana Nica, faptul că ”dosarul a avut o soluţie în 24 iulie 2012 de neîncepere a urmăririi penale iar noul procuror Daniel Morar a dispus infirmarea soluţiei date de neîncepere a urmăririi penale. Din respect pentru justiţie domnul Ioan Cindrea nu doreşte să facă niciun fel de declaraţie până la finalizare”. 

Tot săptămâna aceasta, premierul Victor Ponta a anunţat că Ion Ariton va fi cercetat de DNA pentru pierderile înregistrate de Hidroelectrica. Potrivit acestuia, corpul de control va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală pentru foştii miniştri ai  Economiei, Adriean Videanu şi Ion Ariton. Motivul este un posibil abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată pentru pagubele constatate în urma verificărilor efectuate la Hidroelectrica de Corpul de control al premierului, potrivit  Agerpres.

În raportul referitor la verificările efectuate la Hidroelectrica se arată că, în urma intervenţiei ilegale a ministrului Ion Ariton în aprobarea preţurilor şi prevederilor contractelor de vânzare cumpărare energie electrică, Hidroelectrica a înregistrat pagube de aproape 170 de milioane de lei.

Contactat telefonic, senatorul Ion Ariton a declarat că nu este nicio problemă în acel raport care să îl vizeze direct, deoarece a avut o implicare redusă în conducerea companiilor în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Economiei.

“Atât timp cât am fost la minister mi-am făcut treaba cu profesionalism şi nu cred în acele acuzaţii, mai ales că eu nu m-am implicat direct în conducerea companiilor, pentru că aveam 150 şi ceva de companii în subordine. Eu le-am cerut directorilor să respecte legea şi să îşi facă datoria. Nu cred că va fi nicio problemă în acel material care să mă vizeze direct”, a spus Ion Ariton.

De asemenea, raportul detaliază pagubele înregistrate în urma intervenţiei ilegale a ministrului Economiei Adriean Videanu în aprobarea preţurilor şi prevederilor contractelor de vânzare-cumpărare energie electrică ale Hidroelectrica, acesta fiind acuzat că ar fi produs pierderi de peste 320 de milioane de lei. 

Pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantităţi de energie electrică ce a fost achiziţionată în perioada 2009 – 2011 de pe toate pieţele de energie s-a ridicat la 444,21 milioane lei,potrivit acelui raport.

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *