Connect with us

Politica

Turcan: Elevii români ar trebui să studieze Educaţia Politică şi Comunicarea

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

turcan

PDL cere trecerea clasei a noua la învăţământul gimnazial. Partidul sugerează de asemenea ca elevii să înveţe Comunicarea, dar şi noţiuni de cultură politică. Declaraţiile au fost făcute la Radio France Internationale (RFI) de vicepreşedintele partidului, Raluca Turcan.

 

Parlamentarul democrat-liberal propune evaluarea transdisciplinară: “Am văzut recent un studiu, care mie mi-a născut serioase semne de îngrijorare. Există un clasament internaţional care arată gradul de alfabetizare a unei populaţii, în funcţie de nivelul de învăţare şi prelucrare a limbii române. Pe acest studiu internaţional, care se face o dată la cinci ani, unul din doi copii absolvenţi de gimnaziu este analfabet funcţional, adică ştie să citească, dar nu poate prelucra informaţiile citite. În timp ce la finalul clasei a patra unul din patru copii este analfabet funcţional, ceea ce înseamnă că între clasa a patra şi clasa a opta se produce o fractură de acumulare de cunoştinţe. O soluţie este evaluarea transdisciplinară. Actuala guvernare a eliminat din evaluările la finalul clasei a opta evaluările transdisciplinare, adică din mai multe materii, astfel încât să se vadă capacitatea copilului de a jongla cu informaţii, de a folosi informaţii din diferite domenii, de a le conecta, astfel încât să fie pregătit pentru învăţământul liceal, să poată acumula noi cunoştinţe”.

Raluca Turcan vrea “din nou trecerea clasei a noua la învăţământul gimnazial, lucru prevăzut în legea educaţiei şi lăsat la o parte de către USL, tocmai pentru a garanta în mod real accesul copiilor la un învăţământ obligatoriu de zece clase, pentru că învăţământul din România nu se opreşte doar la copiii din Bucureşti şi eventual din familii cu venituri importante. Învăţământul ajunge şi la ţară, acolo unde copiii abandonează şcoala, pentru a-şi ajuta părinţii. Aşadar, învăţământ obligatoriu de zece clase, pentru a servi şi copiii din familii cu venituri modeste”.

Renunţarea la două ore de limba română este “dăunătoare”

Vicepreşedintele PDL propune ca elevii să studieze Comunicarea: “Urmează să purtăm o serie de dezbateri, cu specialişti în domeniu, profesionişti, parteneri din societatea civilă, să gândim o soluţie pentru modificarea curricumului. Eu cred că renunţarea la două ore de limba română în învăţământul primar este dăunătoare. În plus, trebuie discutat dacă nu ar trebui să studieze şi Comunicarea copiii din România, atât în învăţământul gimnazial, cât şi liceal. Copiilor din ziua de azi le lipsesc abilităţi de comunicare, din acestea uzuale. Nu pot să poarte un dialog, nu pot să interacţioneze cu cei din jurul lor, în special copiii care nu provin dintr-un mediu în care familia se ocupă temeinic de educaţia lor”.

Educaţia politică în şcoli

Raluca Turcan mai deschide un subiect de dezbatere: “Educaţia politică în învăţământul liceal, pentru că avem copii care termină liceul şi nu au nici cea mai mică informaţie despre ceea ce înseamnă politică şi cultură politică în societatea în care ei se manifestă şi sunt chemaţi la vot. Aici vom lansa o dezbatere, pentru a găsi formula cea mai bună pentru informare cu privire la cultura politică, dar eliminare şi preîntâmpinarea politizării de orice fel. Am lansat o platformă de dezbatere, se numeşte educaţianoastră.ro, unde orice persoană interesată temeinic de subiecte legate de educaţie poate să intervină şi să ne ofere soluţii”. 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *