Connect with us

Cultura

Portretul artistului atipic: Alin Trif, între golf, pensulă și proiecte sociale

Ana Bersan

Publicat

pe

Într-una dintre puținele zile însorite ale acestei primăveri, am fost invitată să descopăr atelierul unui artist plastic. Mă așteptam să găsesc vopsele pe jos, pe pereți, pe uși, pensule revărsate. În schimb, am găsit un spațiu ordonat, luminos, presărat cu crose și mingi de golf. Mi-am dat seama că artistul modern are o altă viziune. Artistul pe care l-am vizitat se numește Alin Trif. Îl știam de când am aflat că se implicase în proiectul Street Art din Sibiu. Am vrut să aflu mai multe despre el și mare mi-a fost bucuria când am descoperit un om pasionat, care vrea să își lase amprenta asupra comunității din care face parte, să-și înmulțească talantul și să ofere și altora. Alături de logodnica sa, Claudia Jinariu, pune la cale proiecte interesante, sincretice, ea fiind o talentată violonistă și cântăreață.

Artistul peste hotare: „el rumano andalus” și încărcătura culturală a Spaniei

Atât Alin, cât și logodnica sa, au absolvit cursurile Liceului de Artă din Sibiu în 2005, respectiv 2006. Apoi, ca atâția alți tineri români talentați au ales drumul străinătății. Alin a urmat cursurile Facultății de Artă din Timișoara, iar de acolo, mai în vest, pașii l-au dus până în Spania. Înainte să obțină toate actele necesare pentru a studia, a lucrat într-un bar pe care a început să îl decoreze. În același timp, picta foarte mult și a reușit să aibă destul de repede prima sa expoziție din Spania. A început colaborarea cu primăria din Huelva și a devenit în scurt timp pictorul comunității. Era apreciat și respectat, și reprezenta comunitatea în alte expoziții sau în alte orașe. „Spania are o moștenire culturală mare. M-am bucurat să pot merge pe unde au mers Dali, Cervantes, Picasso, oameni care acolo au locuit. Aveam acolo și o poreclă, eram «el rumano andalus». Eram în Andalusia ca într-un fel de Transilvania.” Încărcătura culturală a Spaniei l-a inspirat permanent, a pășit pe unde au mers Dali, Cervantes, Picasso. A avut mai mult de 20 de expoziții și vernisaje în Spania, simțindu-se acolo ca acasă.

PUBLICITATE

Expoziții în țară, dar și pe social-media

Cât a fost plecat a avut tot felul de joburi. Dar în tot acest timp și-a dezvoltat tehnica și a studiat. Dorul de casă l-a făcut să se întoarcă în România, iar de atunci s-a ocupat în principal doar de artă. A avut prima sa expoziție la București, iar în Sibiu la Noaptea Albă a Galeriilor. „De 12 ani fac pictură, pictură murală, design interior, exterior, tablouri, trofee de golf. Am un proiect în paralel Pasiune pentru Artă și golf. Tot ce vezi aici sunt lucrări care urmează a fi expuse sau oferite. Pot să spun că mă mândresc că domnul Klaus Iohannis are două lucrări dintre ale mele,” spune cu modestie Alin. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, și la acest lucru contribuie și social media, unde își expune munca. Recent el a trimis un tablou în Ohio, asta pentru că un domn îi văzuse lucrarea pe Instagram.

 

„În ziua de azi să fii boem e foarte scump”

După ce mi-au povestit despre pasiunile lor, inevitabil am ajuns la problema financiară. Știam că terminase de curând pictura murală pe un restaurant din Sibiu, însă voiam să aflu cum reușește un artist să îmbine utilul cu plăcutul. Astfel, Alin a făcut anul trecut un curs de antreprenoriat și a conceput ideea de antreprenor artistic pentru a-și plăti taxele și impozitele. Ca oricare dintre noi, se gândește și la bani, și crede că prin multă muncă poți avea o carieră de artist. Mai mult, proiectele sale viitoare presupun investirea în tineri, în formarea artiștilor.

„Pentru viitorul meu proiect vreau să formez o echipă: vreau să organizez un concurs pentru tineri artiști, liceeni. Banii pe care i-aș câștiga i-aș investi în oameni. Îmi doresc ca tinerii să își dea seama la un moment dat că asta vrea să facă. Creionul stă la baza multor meserii. Un inginer, un designer, un tehnician dentar, toți trebuie să știe să mânuiască creionul și să se folosească de culori. Se poate câștiga din artă atâta vreme cât te focusezi pe ceea ce vrei. E foarte greu, sunt multe nopți nedormite. În ziua de azi să fii boem e foarte scump. Poți să te plimbi, dar trebuie și să trăiești și să te bucuri de viață. La urma urmei realizăm că toată viața e o luptă pentru un job, dar apoi ne dăm seama că nu am investit în pasiuni, în ceea ce ne face fericiți,” declară Alin.

PUBLICITATE

          

Proiect social pentru comunitatea sibiană: decorarea centrului UCOS

Între pensulă și crosa de golf, Alin își cultivă pasiunile în Sibiu. Dar își dorește să își lase amprenta concepând proiecte pentru comunitatea sibiană prin implicarea generației tinere de artiști. Recent, a înființat alături de Claudia Asociația Recrearte Sibiu, prin care cei doi vor să își valorizeze ideile și să implice mai mulți oameni. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel de la Fundația Un Copil O Speranță, prin care își propune să redecoreze spațiul.

„Lucrând cu copii cu dizabilități, cei de la UCOS nu se pot folosi de prea mult mobilier, pe holuri, în sala de mese. Și noi ne dorim ca acel loc să nu mai aibă doar niște pereți albi, să fie mai primitoare încăperile”, spune Alin. Acesta ar fi un proiect pilot după care ar putea decora mai multe instituții. Prin experiența ei cu vioara, voce, jocuri muzicale, educație muzicală, Claudia va anima evenimentele, singură sau cu formația. El speră că și alți artiști din Sibiu vor reacționa la acest proiect, cei de la Orașul Artiștilor sau Asociația Înfrumusețarea Orașului, de exemplu. De asemenea, și-ar dori ca alte asociații, companii și corporații să se implice în a duce la bun sfârșit acest proiect social.

„Ne punem sufletul pe tavă”

Cei doi nu se vor opri aici. Își doresc să investească în cultură, în educație artistică, în copii. Își doresc ca prin artă și golf să creeze o alternativă a tinerilor pentru internet. Ar vrea să fie niște „aplicații vii” pe care să le folosească tinerii, să-i ia din fața telefonului: „dacă vrei să te bucuri de vioară, apelezi la Claudia, iar la mine pentru artă și golf,” îmi spune Alin zâmbind.

PUBLICITATE

Prin concursul prin care ar vrea să îl organizeze, Alin își va alcătui „o formație de pictori” cu care să pună în practică proiectele sale. În același timp, deși o fire sensibilă, Claudia vrea să coaguleze un band cu care să participe la diverse evenimente. Drumurile lor se intersectează profesional, iar parcursul e presărat de culori calde. Au multe idei, planuri și se bucură de viață și de cele mai mărunte lucruri. Sunt optimiști, fericiți, plini dragoste pentru artă și sunt conștienți că prin munca lor pot aduce un mare folos oamenilor. Iar acesta e doar începutul.

Citește și părerea lui Alin despre grafitti aici.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE