Connect with us

Administrație

Primăria ia măsuri pentru reducerea zgomotului ambiental

Doina Alexandru

Publicat

pe

Zi și noapte între 31.000 și aproape 37.000 de sibieni suferă din cauza zgomotului fie din perspectiva amplasării clădirilor unde locuiesc sau își desfășoară activitatea, fie din cauza traficului.Pentru a reduce disconfortul locuitorilor orașului, municipalitatea încearcă să ia măsuri menite să reducă zgomotele și să protejeze sănătatea populației.

Conform Planului de Acțiune pentru Prevenirea și Reducerea Zgomotului Ambiental în Municipiul Sibiu sunt depășite limitele de zgomot cu peste 5 decibeli în clădiri în zonele Bulevardul Corneliu Coposu, Bulevardul Victoriei, Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia dar și pe străzile  Andrei Șaguna, strada Argeșului, Avrig, Banatului, Constituției, Cristian, General Vasile Milea, Herman Oberth, Lungă, Maramureșului, Rahovei, Râului, Rusciorului, Semaforului. Pe timpul nopții numărul străzilor afectate crește.

PUBLICITATE

La acestea se adaugă alte câteva zeci de străzi din oraș unde limitele admise de zgomot cu valori cuprinse între 0 și 5 decibeli. Vorbim aici despre Bulevardul Mihai Viteazu, Calea Cisnădiei, Calea Gușteriței, Calea Poplăcii, Calea Șurii Mari, Calea Turnișorului dar și străzile Abatorului, Alexandru Odobescu, Avram iancu, Bâlea, Cetății, Cibin, Dealului, Deventer, Distribuției, Bieltz, Magheru, Dima, Coandă, Lisabona, Ludoș, Luptei, Malului, Măsarilor, Metalurgiștilor, Moldoveanu, Iorga, Teclu, Ocnei, Reconstrucției, Siretului și Stefan cel Mare.

Specialiștii spun că ”în municipiul Sibiu , zgomotul se datorează traficului rutier si intr-o mult mai mica masura unitatilor industriale. Impactul asupra sănătăţii umane poate fi direct asupra auzului şi asupra întregului organism. Impactul asupra urechii poate conduce la tulburări acute rezultate în urma unor zgomote prelungite de mare intensitate, care provoacă traumatisme ale timpanului sau ale urechii medii, materializându-se prin înfundarea sau spargerea timpanului, hemoragii, surditate.”

Influența nefastă a zgomotului ambiental este mult mai pregnantă în cazul copiilor.

PUBLICITATE

”La copiii mici zgomotele de mare intensitate produc numeroase tulburări cu urmări negative în dezvoltarea ulterioară a organismului. În cazul impactului asupra întregului organism, pătrunderea zgomotului se face nu numai pe calea nervului auditiv ci şi prin piele, muşchi, oase etc. Ca urmare, apare accelerarea pulsului, creşterea tensiunii arteriale, creşterea frecvenţei şi amplitudinii respiratorii, scăderea atenţiei, apariţia oboselii rapide, a cefaleei şi a asteniei nervoase. Dintre maladiile cauzate de zgomot mai pot fi citate: nevrozele, psihastenia, gastrita, ulcerul gastric şi duodenal, colita, diabetul, hipertiroidismul.”, se arată într-un document privind măsurile de reducere a zgomotului ambiental.

În 2011 a fost realizat primul Plan de Acțiune pentru Prevenirea și Reducerea Zgomotului Ambiental din Municipiul Sibiu. De-a lungul timpului însă datele oferite de acesta și-au pierdut acuratețea din cauza dezvoltării continue a orașului. Acum municipalitatea sibiană încearcă să îl revizuiască.

Revizuirea Planulul de Acțiune pentru Prevenirea și Reducerea Zgomotului Ambiental din Municipiul Sibiu se va face în urma unei dezbateri publice programate pentru data de 26 februarie. Întâlnirea dintre autoritățile locale și sibienii interesați să își spună părerea va avea loc la sediul Primăriei din centrul orașului, în Sala de ședințe a Consiliului Local.

PUBLICITATE

Planul revizuit, supus dezbaterii publice pe site-ul municipalității chiar în aceste zile, prevede și măsuri pentru reducerea zgomotului. Cea mai importantă dintre ele este aceea a unei planificări eficiente în ceea ce privește dezvoltarea orașului.

Pe următorii 5 ani, în vederea atenuării problemelor de zgomot, se are în vedere connstrucția de noi străzi de legătură care să preia parte din traficul arterelor aglomerate, construcția de parcări în apropierea stațiilor de transport public astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să mai meargă cu mașina proprie până în curtea unității în care își desfășoară activitatea, devierea traficului către zone mai puțin sensibile, reducerea traficului greu și bineințeles dezvoltarea sistemului de transport public sau cu bicicleta.

Planul revizuit poate fi consultat AICI:

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Lucrări de întreținere pe strada N. Teclu. Circulație alternativă timp de 10 zile

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Primăria Sibiu a decis să înceapă lucrările de reparații și pe strada Nicolae Teclu, din Orașul de Jos, fără să oprească circulația.

O nouă stradă din zona centrală intră în reparații, în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, după cum anunță Primăria Sibiu. Începând de luni, 27 septembrie, traficul de pe str. Nicolae Teclu, inclusiv giratoriul de la intersecția dintre str. Ocnei și str. Târgu Fânului, va fi afectat de lucrările de asfaltare, ce se vor desfășura fără oprirea completă a circulației.

Primăria spune că se va circula alternativ pe una dintre cele două benzi disponibile pe această stradă cu sens unic. Lucrările presupun îndepărtarea stratului vechi de asfalt și asfaltarea cu un strat nou.

PUBLICITATE

„Șoferilor li se recomandă să aleagă rute ocolitoare, iar dacă trebuie să tranziteze zona în perioada lucrărilor, aceștia sunt rugați să circule cu atenție sporită și să dea dovadă de înțelegere”, transmite Primăria Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Datele sibienilor privind serviciul de salubrizare, accesibile online

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Sibienii au de-acum la dispoziție o platformă online pe care pot urmări în timp real informațiile la taxa de salubrizare și la cantitățile de deșeuri colectate. Informațiile sunt aceleași cu cele folosite de serviciul de salubrizare pentru taxare.

Primăria Municipiului Sibiu a lansat, în colaborare cu operatorul de salubrizare SOMA, o platformă electronică pe care sibienii vor avea posibilitatea să consulte în timp real informațiile referitoare la gestionarea deșeurilor pe care le generează în gospodării și cu privire la taxa de salubrizare pe care o datorează.

Accesarea platformei se face direct din site-ul primăriei, pe adresa salubrizare.sibiu.ro

PUBLICITATE
Ara_002

Informații online Salubrizare Sibiu 

Creând un cont pe această platformă, în câțiva pași simpli, sibienii pot beneficia de următoarele instrumente electronice:

  • Vizualizarea numărului de colectări a pubelelor pentru deșeuri reziduale (negru) pentru locul de consum respectiv
  • Consultarea tipului de abonament activ în prezent pentru locul de consum respectiv
  • Vizualizarea costului lunar al pachetului de servicii selectat
  • Depunerea declarațiilor pentru taxa de salubrizare, fie noi, fie rectificative
  • Comunicarea directă, electronică, cu operatorul de salubrizare Soma prin accesarea secțiunii CERERI ȘI AJUTOR. De asemenea, la dispoziția cetățenilor stă adresa management.salubrizare@sibiu.ro pentru comunicarea cu Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului.

CUM VĂ CONECTAȚI PE PLATFORMĂ:

Pasul 1. Solicitarea credențialelor necesare pentru crearea contului.

Dacă aveți deja cont pe platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, trebuie să transmiteți un e-mail către management.saubrizare@sibiu.ro și veți primi ca răspuns credențialele necesare pentru crearea contului: un număr personal și un cod unic.

PUBLICITATE

Utilizatorii care nu sunt înregistrați pe platforma de E-administrație cu adresa de e-mail, pot solicita în baza actului de identitate credențialele la sediul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului (str.9 Mai, nr.16) sau la sediul Direcției Fiscale Locale Sibiu (str. Turismului, nr. 15A).  Deplasarea la ghișee este necesară pentru a proteja siguranța datelor dumneavoastră cu caracter personal.

Pasul 2.Creați un cont pe  www.salubrizare.sibiu.ro

Folosiți adresa dumneavoastră de e-mail, urmați instrucțiunile și verificați contul creat. Veți primi un e-mail care vă permite printr-un simplu click să confirmați acest cont.

PUBLICITATE

Pasul 3. Indicați locul dumneavoastră de consum

După ce ați confirmat contul, folosind numărul personal și codul unic pe care le-ați primit pe e-mailul dumneavoastră, puteți indica locul de consum pentru care plătiți taxa de salubrizare.

Pasul 4. Verificați datele și validați codul pubelelor

PUBLICITATE

După ce ați definit locul de consum, este important să verificați acuratețea datelor înregistrate. În cadrul platformei digitale puteți să vă gestionați declarația de salubrizare,  să confirmați codul pubelelor alocate sau platforma unde sunteți arondat să depuneți deșeurile. Găsiți codul pubelelor înscris pe autocolantul lipit pe pubela neagră, iar codul platformei unde sunteți arondat și locația acesteia se pot vizualiza în cadrul declarației de impunere.

Subliniem că, în conformitate cu noul Regulament privind taxa de salubrizare în municipiul Sibiu, este obligatoriu să fiți conectat la serviciile de salubrizare, ceea ce presupune depunerea unei declarații de salubrizare, iar dacă ați depus deja declarația este obligatorie verificarea datelor introduse în sistem prin declarațiile depuse anterior pentru ca acestea să corespundă cu realitatea curentă.

Reamintim că plata taxei de salubrizare este posibilă și în format electronic. Fără a vă deplasa la ghișeele Primăriei, prin platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, puteți efectua plata sumelor datorate.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor, în Sibiu

Avatar

Publicat

pe

În perioada 24-25 septembrie este programată cea de-a șasea campanie din acest an împotriva țânțarilor și cea de a treia împotriva căpușelor de pe domeniul public al municipiului Sibiu.

Firma contractată de Primăria Sibiu va împrăștia substanțele în parcuri, spații verzi, în zonele de blocuri, pe malurile râurilor și pârâurilor, în spațiile verzi ale unităților de învățământ, în Cimitirul municipal și Grădina Zoologică.

PUBLICITATE

“Deși substanțele folosite – Cymina Ultra și respectiv Deltatim Plus – sunt avizate de Ministerul Sănătății și nu prezintă pericol pentru populație, cei cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat.

În situația în care condițiile meteo sunt nefavorabile, cele două acțiuni vor fi reprogramate”, transmit reprezentanții municipalității.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE