Connect with us

Sănătate

Prof. dr. Pavel Chirilă: 10 reguli de aur pentru a preveni cancerul

Loredana Neacsu

Publicat

pe

Cartea intitulată „Prevenirea cancerului-un studiu economic comparat” a fost lansată miercuri, 10 septembrie la Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu, în prezenţa a sute de persoane. Prezentarea cărţii a fost făcută chiar de autor, prof. dr. Pavel Chirilă, care a oferit câteva dintre argumentele care dovedesc că nimic nu este mai uşor şi mai puţin costisitor decât să prevenim apariţia cancerului, argumente pe care le redăm în continuare.

Nu FUMAŢI!

Fumatul este cancerigen prin mai mulţi factori: nicotina, aditivii chimici numiţi sosuri în industria tutunului (în număr de peste 600 care definesc anumite branduri de ţigări) care sunt arşi la 800 de grade celcius şi ingeraţi în ţigări dezvoltă factorii cancerigeni şi Poloniul radioactiv, pe care tutunul îl absoarbe din sol.
“România are incidenţa cea mai mare la cancerul pulmonar dintre toate ţările europene. Este simplu de înţeles, pentru că şi incidenţa fumatului, la persoanele adulte din România este de 27%. Un sfert din populaţia României fumează zilnic 2, trei euro. Cancerul de plămâni este o boală care răspunde foarte greu la tratamentele oncologice şi, singura măsură eficientă cu adevărat şi mult mai ieftină este să evităm fumatul. 80% din bolnavii de cancer pulmonar sunt fumători. Diferenţa de 20% de cancere sunt persoane expuse la pulberi din aer. De exemplu, Bucureştiul este cel mai poluat oraş cu pulberi dintre toate capitalele europene. Profilaxia este un „tratament” mult mai eficient”, a explicat Pavel Chirilă, precizând că “toţi factorii oncogeni care sunt prezentaţi în carte au o perfidie ieşită din comun. Ei declanşează cancerul după o perioadă de 20-30 de ani de greşeli. Asta se întâmplă şi cu fumatul şi şi cu unele alimente. Nu dau cancer pe loc”.

PUBLICITATE

NU CONSUMAŢI ZAHĂR ALB RAFINAT!

Zahărul alb este al doilea factor oncogen ca frecvenţă în cazurile de cancer, a precizat Dr. Pavel Chirilă. „A apărut în 1833 ca un produs de izolare, de rafinare şi impactul metabolic asupra organismului uman a fost enorm pentru că, mii şi mii de ani, fiinţa umană a consumat doar glucide complexe din natură. Adică singurele surse de glucide au fost mierea şi fructele. Zahărul este un produs izolat şi scos din contextul natural şi din complexul poliglucidic, fapt pentru care organismul se luptă foarte greu cu acest dizaharid, cu acest carbohidrat zaharat şi, în organismul uman, zahărul crează un dismicrobism intestinal(…), distruge flora microbiană care este bună pentru organism. Al doilea efect este stimularea insulinei care, la rândul ei, stimulează factor de creştere celulară, o substanţă cancerigenă ce induce mitoze. În al treilea rând, zahărul creşte nivelul de estogeni în sângele femeii şi o cantitate crescută de estrogeni favorizează instalarea unui cancer în zona genitală la femei. Pe acelaşi principiu ca şi ţigara, îţi trebuie 20-30 de ani să observi consecinţele nefaste ale consumului de zahăr alb.

NU CONSUMAŢI FĂINA ALBĂ SAU, FĂCEŢI-O CÂT MAI RAR!
A doua mare catastofă alimentară, care conţine într-un procent foarte mare amidon (cu efecte similare ca şi consumul de zahăr alb) este făina albă.

PUBLICITATE

EVITAŢI FRUCTELE ŞI LEGUMELE CARE ARATĂ FOARTE BINE ŞI, MAI ALES MEZELURILE!
Sărurile nitrice care se folosesc pentru stimularea creşterii plantelor, fructelor şi seminţelor, având nucleul nitro, stimulează atât talia plantelor, cât şi greutatea fructelor, a rodului şi a seminţelor. “Celula canceroasă aşa se şi defineşte, ca o creştere anarhică a celulelor unui organ. La ora actuală, există două surse periculoase de săruri nitrice în alimentaţia omului: cea din pământ (în Europa se toarnă circa 300.000.000 de tone de azotat în pământ, care este în parte fie preluat de plante, fie transportat de apele subterane şi plimbat prin toată Europa şi o parte rămâne în sol) şi cantitatea de circa 300 de mg de săruri nitrice pe care o găsim în kilogramul de mezeluri (60% este carne şi restul sunt săruri nitrice). După 10-20 de ani se atinge pragul în care un cancer se poate declanşa.

INTERESAŢI-VĂ DACĂ LEGUMELE ŞI FRUCTELE AU FOST STROPITE CU INSECTICIDE!
Azotaţii, nitraţii şi nitriţii, folosiţi ca stimulenţi pentru plante, au efecte atât asupra plantelor, cât şi a omului. La plante le-a scăzut drastic imunitatea, capacitatea lor de a se apăra de dăunători. Aşa au apărut peste 1000 de formule de insecticide. Acestea sunt remanente şi rămân în plantă sau fruct şi omul le consumă.

CITIŢI CU ATENŢIE INGREDIENTELE PRODUSELOR CUMPĂRATE! E-urile ŞI ADITIVI ALIMENTARI sunt cancerigeni
Aceste substanţe sunt adăugate în hrană numai şi numai din motive organoleptice, să aibă o culoare mai frumoasă, să aibă un gust mai bun.
“Cert este că, dacă mergeţi în magazinele din România şi cumpăraţi o băutură din aceea… aşa neagră, dulce…o să vedeţi că este conservată cu Benzoat de Sodiu. Dacă mergeţi în Viena, Paris, Berlin acelaşi produs este conservat cu Sorbat de Potasiu. Benzoatul de Sodiu este o substanţă care este pusă pe lista neagă în toată Europa şi America. Trebuie să ne dea de gândit de ce corpul românesc poate să consume benzoat de sodiu şi cel american nu”, este exemplul cel mai concret pe care Pavel Chirilă l-a dat la lansarea cărţii.

PUBLICITATE

NU CONSUMAŢI ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC
Pavel Chirilă a atras atenţia că viteza cu care se înmulţeşte acest flagel mondial, cancerul, este uluitoare şi omul nu face decât să accelereze şi mai mult prin stilul de viaţă. În urmă cu 40 de ani, incidenţa cancerului era pe locul 10 în patologia generală.În prezent, mortalitatea prin cancer a ajuns pe locul II, după bolile de inimă şi se prevede că în zece ani va ajunge pe primul loc.

“Ultima mare fantezie a omului sunt organismele modificate genetic. Este o luptă crâncenă la ora actuală pentru a introduce în toate ţările din lume organisme modificate genetic. A fost o dispută anul trecut în Europa, iar cultivarea pe pământ European nu este permisă. Doar în România vedem pe marginea drumului culturi cu pancarte (vreo 500.000 de ha de pământ) şi… spunem că sunt pentru cercetare”, este în opinia profesorului un alt exemplu care ar trebui să ne îngrijoreze.

EVITAŢI TERAPIILE HORMONALE!

PUBLICITATE

Abuzul de hormoni în tratamente şi nu numai în tratamente creşte riscul de cancer în sfera genitală a femeilor de două ori şi jumătate. Statisticile arată că, în ultimii 20 de ani s-au consumat în lume peste 20,000 de tone de pilule contraceptive. Şi steriletul este o altă sursă oncogenă, pentru că eliberează hormoni. Fertilizarea in vitro, este un alt mod în care în corp sunt introduse cantităţi imense de hormoni pentru a se prinde sarcina.

ATENŢIE LA PARABENII DIN ANTIPERSPIRANTE!

Parabenii din antiperspirante blochează transpiraţia toxică care se întoarce în organism şi favorizează instalarea unei tumori.

PUBLICITATE

RELAXATI-VĂ! FACTORII PSIHICI POT DETERMINA APARIŢIA CANCERULUI!
Potrivit prof Paver Chirilă, stresul poate determina apariţia cancerului, dacă îndeplineşte patru condiţii: “Condiţia numărul 1 este să fie un stres foarte mare în viaţa psihică a bolnavului. A doua condiţie este să fie un stres care îl ia prin surprindere. A treia condiţie este să nu aibă pe cine să se sprijine şi, cea de-a patra condiţie este să realizeze că nu are soluţii să iasă din acest stres. Dacă se îndeplinesc toate aceste condiţii, există riscul de a apărea un cancer în următoarele 12 luni”, a rezumat un factor oncogen care este prezentat pe larg şi în cartea “Prevenirea cancerului”.
Cartea poate fi achiziţionată de la magazinul Naturalia Transilvania la preţul de 10 lei.

Prof. dr. Pavel Chirilă este doctor în ştiinţe medicale, profesor de Bioetică laică şi creştină, medic primar medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie. Este preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF), medic naturist şi autor al mai multor lucrări în domeniu. Pe lângă Centrul Medical Naturalia a reuşit să construiască, cu sprijinul Comisiei Europene şi al unor fundaţii de caritate, aşezământul de tratare a bolnavilor de cancer şi leucemie în fază terminală, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.

“Este un flagel mondial şi România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre toate ţările Uniunii Europene: cea mai mare mortalitate prin cancer, iar la trei cancere deţine locul 1 ca incidenţă, ca frecvenţă (e vorba de cancerul pulmonar, de col uterin şi cerebral). Ca să fie situaţia şi mai tristă, pe baza indicatorilor de sănătate publică pe care îi avem la îndemână, putem spune că poporul român este cel mai bolnav din Europa. În plus faţă de cancer, are cea mai mică speranţă de viaţă, are cea mai mare mortalitate infantilă, are de 10 ori mai multe cazuri decât media europeană, are cel mai grav spor negativ al populaţiei, are cea mai mare incidenţă a bolile infecţioase şi parazitare. România are şi cel mai mare număr de copii cu cancer. Sunt circa 5000 de copii cu cancer înregistraţi şi un total de 450,000 sunt în registrele de evidenţă a cancerului. Toate statisticile mondiale apreciază că circa o treime din bolnavii de cancer fac această boală din cauza unui stil de viaţă şi a unei alimentaţii greşite. În stilul de viaţă, domeniul cel mai important îl reprezentă alimentaţia.
” a mai spus Pavel Chirilă.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
29 Comments

29 Comments

 1. Avatar

  un fumator, mancator si bautor

  11 septembrie 2014 at 4:33 pm

  E clar! Nu avem voie sa fumam, sa mancam, sa bem, sa ne parfumam si sa ne enervam. Nu ne mai ramane decat un singur lucru de facut….

  • Avatar

   Florentin Vornicelu

   2 martie 2015 at 12:29 pm

   Se vede că ai un caracter mare și te gândești cum să asiguri clienți clinicilor de oncologie. Doar studiile ăstea trebuie să se facă și ele pe cineva. Succes!

   • Avatar

    Muntean Cosmin Manim

    10 ianuarie 2018 at 4:08 pm

    doctore astea sunt baliverne tata de mic copil se hraneste doar cu ce a-ti scris dumneavoastra ca nu este voie plus ca fumeaza de 45 de ani si bea spirt e alcoolic de la 16 ani,mananca 1 kg de bomboane pe zi, fumeaza 2 pachete de tigari dintre care 1 pachet pe stomacul gol…o sticla de spirt aproape zilnic …si e bine mersi azi maine face 61 ani,in schimb mama care a avut grija de ea a facut cancer.Este o enigma de ce tata nu a facut cancer si mama da?ce are el in corp?vorba fratelui chematii pe cei de la Discovery Channel!!

    • Avatar

     Muntean Cosmin Manim

     10 ianuarie 2018 at 4:09 pm

     sau poate ca e …de la acel parazit cum zice acea doamna canadianca am uitat cum se numeste

  • Avatar

   Cami

   2 martie 2015 at 2:03 pm

   : Sa traim sanatos!

 2. Avatar

  Anca Dumitrescu

  3 martie 2015 at 10:36 am

  Sfaturi pot sa ii dau si eu. Sau mai bine sa il intreb ce mananca si de unde isi procura hrana? In conditiile unui venit in familie de 1500 lei, nu in conditiile unei sesiuni “pline” la facultate…

  • Avatar

   sandu

   4 martie 2015 at 9:04 am

   pai eu cred ca daca renunti la fumat, cola, mezeluri si mcdonalds se strange jumatate din bugetul tau, aceasta jumatate o poti focaliza spre evolutia copilului tau

   • Avatar

    Anca Dumitrescu

    4 martie 2015 at 9:28 am

    Nu fumez, nu bem cola di nu mancam fast food. Evolutia copilului meu e pe primul loc. Eu ma refeream la costul produselor “bio” la care face referire articolul. Pt ca daca vei continua sa cumperi din magazine cum spunea stimatul profesor, carne, mezeluri sau legume tratate,te imbolnavesti. Si oamenii nu atat de inteligenti ( a se citi cu bani) nu-si permit aceste ptoduse naturale, chiar daca nu fumeaza, nu beau cola etc. Doar oligofrenii s-ar putea hrani cu asa ceva ca fast food,cola etc.

    • Avatar

     miriam

     18 mai 2015 at 12:26 pm

     Hristos a inviat!
     Draga mea Anca Dumitrescu, te rog sa ma ierti, dar dumneata chiar n-ai inteles nimic din ceea ce cu atata profesionalism si har ne-a impartasit dr Pavel Chirila. Nu ai nevoie de bani, pentru a alege între painea pufoasa de la coltul strazii si apinea facuta in casa. Ia faina iefina de la orice moara si fa paine si placinta in casa. E simplu. Oamenii inteligenti, chiar fac asta! Fructele și legumele de la taranii din piata, sunt ieftine si la indemana oricui. Aaaa! e mai comod la supermarket, asta asa e, dar cu putin efort se poate si altfel! Fii dumneata altfel decat oligofrenii (urat cuvant!!!) care iti displac si viața va fi mai frumoasa si mai sanatoasa…Dumnezeu sa-ti dea gand de pace si mantuire si-atunci, nici nu gandesti cat de usor vei ajunge la eliberarea de frustari si de egoism. Abia atunci vei gasi calea spre ceea ce cu atata bucurie ne daruieste distinsul dr. Chirila.
     Har si pace sa-ti daruiasca Bunul Dumnezeu! Bucurie sfanta!

     • Avatar

      Ionescu

      19 mai 2015 at 7:22 am

      Medicii nu au “har”. Ei invata, cauta, cerceteaza si descopera tratamente. Popii au “har” atunci cand “vindeca” oferind “alinare sufleteasca”.
      Te felicit ca ai timp sa gatesti toata ziua si bani sa cumperi din piata. Noi, restul, stam 8-9h/zi la serviciu si inca 1h in trafic, zi de zi. Probabil de aia nu suntem inteligenti ca tine. Sper sa ne tolerezi, si noi platim taxe pentru locasurile cultului caruia apartii.
      Si te mai rog ceva: Nu mai abuza de semnul exclamarii. Este echivalentul tonului rastit sau tipatului – in scris.

     • Avatar

      maria

      26 octombrie 2015 at 6:54 pm

      Stimata doamna, te-ai “atacat” degeaba! Din ce scrii d-ta aici, e clar ca nu prea in varsta esti si nu ai apucat nimic din epoca de aur. Si atunci se lucra, si atunci dura drumul la si de la locul de munca dar nu aveam atata “mancare” in magazine. Se gatea totul. Nu se cumparau mezeluri ca nu era de unde. Si am supravietuit. Miraculos, nu ??? Trebuie doar sa vrei! Invata-te sa iti faci timp pentru tine si familia ta! Ai sa vezi ca totusi se poate. Multa sanatate va doresc!

     • Avatar

      eugen

      4 octombrie 2016 at 12:39 am

      Scriu aceste randuri la exact o luna de cand mama a trecut la Domnul
      urmare a acestei boli numita a ,,secolului”. Acum un an si jumatate a
      suferit o operatie de histerectomie totala. Chirurgul care a operat-o
      ,,in extremis” afirma intr-un interviu ca atunci cand s-a angajat la
      Fundeni (inainte de ’89) veneau patru persoane pe luna. Acum vin tot
      atatea pe zi. !!! Daca e adevarat atunci suntem pusi in fata unei
      situatii TERIFIANTE

      Sunt opinii si opinii dar cred ca preventia (pana in momentul de fatza) este cel mai bun leac impotriva acestei odioase boli. Am totusi niste intrebari care NU sunt retorice:

      1. Suntem in 2016. Priviti cati fosti detinuti politici sunt inca in viata. Si ce viata au dus ? Ce vremuri au prins ? Cat stres au ,,inghitit” ? Si cata foame au facut ? Si totusi … Corneliu Coposu – mort la 79 ani, Ion Diaconescu – mort la 93 ani, Ion Gavrila Ogoranu – mort la 86 ani, Alexandru Paleologu – mort la 86 ani. Altii sunt inca printre noi: Radu Ciuceanu – n. 1928, Radu Campeanu – n. 1922, parintele Nicolae Bordasiu – n. 1924, parintele Nicolae Tomaziu (ultimul supravietuitor al Canalului Mortii) care anul acesta a ajuns la venerabila varsta de 100 ani ! si lista poate continua cu muuulte alte exemple.
      Vorbim de stres, vorbim de mancare putina (care in puscarie mai era si proasta) si totusi … cum au putut ajunge acesti oameni la varste atat de inaintate tinand cont ca media de viata in Romania este de circa 73 ani ?

      2. Ni se spune adesea: ,,N-avem ce face, de vina e Cernobalul”. Dar atunci cum se face ca japonezii care acum 70 de ani au trecut prin doua atacuri atomice apar in toate statisticile printre printre natiunile cu cei mai multi centenari ?

      3. Unul dintre motivele mmajor pentru care s-a iesiit in strada in ’89 a fost FOAMEA. Acum, la 26 de ani de atunci suntem plini de supermaeketuri dar iata, suntem cea mai bolnava natie din Europa. Am rezolvat noi oare problema alimentatiei in acesti 26 de ani ?

      4. Se spune ca Bucurestiul e unul dintre cele mai poluate regiuni din Romania datorita mai ales eliberarii de noxe datorita traficului sufocant. Atunci cum se face ca statistic in Bucuresti se inregistreaza cea mai ridicata medie de viata din Romania ?

     • Avatar

      Irina

      21 mai 2015 at 8:18 am

      Niciodata nu am inteles cum unii oameni pot fi atat de siguri de convingerile lor si atat de impacati cu ei si cu Dumnezeu …. Bravo lor, macar indeplinesc cerinta de a nu fi stresati. O mica incursiune in realitate totusi … e oare posibil si plauzibil sa ne gandim ca acesti tarani de la piata pot folosi pentru fructele si legumele pe care doresc sa le comercializeze, produse care nici macar nu stiu ce sunt – intr-o cantitate si combinatie …. apreciata de ei? (ingrasaminte, insecticide etc) Iata ce face de exemplu vecina soacrei mele: are gradina pentru nevoile proprii si gradina pentru clientii de la piata. Stiind asta, nu stiu ce sa zic; chiar propriul meu bunic dadea tuturor puilor antibiotice (fara sa stie ce sunt), la sfatul veterinarului. Oamenii cumpara ce e pe piata pentru a-si ajuta legumele, fructele si animalele sa creasca frumoase si mari. Uneori nici nu stiu ce sunt produsele acelea, ca sa nu vorbesc de cei care fac asta in cunostinta de cauza precum vecina soacrei.

     • Avatar

      Andra

      29 iunie 2015 at 8:56 am

      Ai mare dreptate, Irina, tocmai voiam sa dau un exemplu, dar ai facut-o tu , totusi,o precizare as face: multi dintre tarani stiu ce produse sunt acelea, dar conteaza doar ca marfa “sa traga la cantar” si sa-si umple buzunarul. Eu nici nu mai caut produse romanesti, Legumele si fructele de import au mult mai putine ingrasaminte si pesticide, decat cele romanesti. Dar, pana la urma, ceva trebuie sa mancam….

     • Avatar

      Costin

      6 octombrie 2016 at 9:57 am

      Ideea este ca aproape absolut nimic nu poate creste fara un pic de protectie, nu conteaza ca-s buruieni sau insecte. Am incercat de citeva ori sa cultiv niste rosii si ardei in conditii eco…s-a ales praful si pulberea de ele. Au iesit niste fructe meschin de mici care n-au apucat sa ajunga la maturitate, cu frunzele ferfenitite de tot soiul de goange. Asa ca cine sustine ca maninca bio, ori si-a creat propria ferma intr-o sera, separata de orice factor extern, ori a cultivat pe-o insula undeva in mijlocul Pacificului care in prealabil a fost despaduchiata complet.

     • Avatar

      mery

      5 mai 2017 at 2:37 pm

      ai dreptate…..eu am cumparat oua de la tarani si toate vechi …lipsea puiul… Omul ca sa faca bani face RAU aproapelui si asta pt. ca nu-L cunoaste pe DZEU.Toti vorbim de EL,dar sintem buni JUDECATORI…..Judecata ne este si BOALA…….SINELE ne lasa liberi sa facem ce vrem si ASTEAPTA TREZIREA LA VIATA..

     • Avatar

      Aleandra

      21 mai 2015 at 9:15 pm

      Miriam, te felicit pentru comentariu !

    • Avatar

     Gabriel Leu

     1 martie 2017 at 5:35 pm

     La Naturalia se vinde faina integrala bio la 3,5lei kilogramul. E scump? Puneti seminte la germinat si la crescut vlastare (apoi date prin blender) Chiar daca stati la bloc, puteti sa puneti intr-o mica voliera niste prepelite, fac cate un ou pe zi si e mai valoros ca unul de gaina. Se gasesc solutii si de buget redus. Apa filtrata in loc de apa la pet…

    • Avatar

     Muntean Cosmin Manim

     10 ianuarie 2018 at 4:02 pm

     adevarat

  • Avatar

   violeta

   21 mai 2015 at 8:11 pm

   Mananca putin,f.putinAti fi surprinsa sa aflati exact

  • Avatar

   Cammy Forster

   3 noiembrie 2015 at 8:05 pm

   Dr. Chrila este o fiinta umana DEOSEBITA! <3 Familia mea il cunoaste de o viata intreaga si dansul nu incearca decat sa ajute… <3

   • Avatar

    Muntean Cosmin Manim

    10 ianuarie 2018 at 4:02 pm

    pai toate au E-uri si toate fructele sunt nocive asa ca daca nu faci sport , esti ca si mort!

 3. Avatar

  camelia

  3 martie 2015 at 3:40 pm

  multumim mult pentru sfaturi ! sunt utile doar ptr oameni inteligenti !

  • Avatar

   Ionescu

   19 mai 2015 at 7:12 am

   Cu alte cuvinte: daca nu ai bani esti prost !
   Pentru ca pentru venitul mediu din Romania, nu este omeneste posibil sa-ti platesti toate taxele, impozitele, intretinerea si pe deasupra sa mai fii si “inteligent” cumparand produsele de mai sus.

   Nu beau, nu fumez, nu avem bani de fast food. Si totusi …

   • Avatar

    maria

    26 octombrie 2015 at 6:45 pm

    Si totusi……..daca ati citi mai atent articolul, ati constata ca nu bani va trebuie ca sa respectati sfaturile prezentate in articol. Doar vointa! Si poate chiar economie ati face …..

   • Avatar

    mery

    5 mai 2017 at 2:24 pm

    si totusi- omul sta numai la bar si apoi la coada in farmacie, de unde are banii?
    ce sa mai zic de tigari? sa-l platesti ca sa se lase de fumat si nu o face.O vecina a facut cancer la plamini,si a fumat pina in ziua cind a murit……pai omul unde este?

 4. Avatar

  lolo

  17 mai 2015 at 9:51 pm

  doar stresul cred că influențează cel mai negativ,cel mai puternic factor.restul mai puțin.cei stresați sunt cei mai predispuși.cei care dorm bine ,nu au nicio problemă.

  • Avatar

   Muntean Cosmin Manim

   10 ianuarie 2018 at 4:01 pm

   nu este adevarat, tata e cel mai stresat si depresiv om din judet , fumeaza bea spirt mananca dulciuri si face fff multa miscare,nu are stare are cu nervii si nu a facut cancer in schimb mama a facut

 5. Avatar

  Belu Dumitru

  8 martie 2016 at 4:13 pm

  Ceea ce găsesc cu adevărat interesant în sfatul prof. doctor Pavel Chirilă este faptul că nicăieri nu sunt invocate “harul, pacea ori bucuria sfântă de la bunul Dumnezeu” cum amintește Miriam în comentariul către Anca Dumitrescu ….

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Valul patru a încetinit în ultima zi, dar cresc apelurile la 112 și internările în spitale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

România a raportat astăzi un număr aproape egal cu cel de ieri, fiind o stagnare specifică zilelor de vineri. Și numărul de decese este apropiat de cel de ieri, însă internările au crescut și, din păcate, au crescut și cele ale copiilor infectați cu COVID.

Potrivit datelor transmise la ora 13.00 de guvern, în ultima zi au fost înregistrate 4.478 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În același timp, în intervalul 16.09.2021 (10:00) – 17.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 73 de decese (36 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș,  Bihor, Brașov, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș,  Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

PUBLICITATE

Dintre cele 73 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 la categoria de vârstă peste 80 ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În spitale, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.727. Dintre acestea, 762 sunt internate la ATI.

PUBLICITATE

Din totalul pacienților internați, 180 sunt minori, 166 fiind internați în secții și 14 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.354.630 de teste RT-PCR și 2.816.721 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.108 teste RT-PCR (7.782 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.326 la cerere) și 26.950 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 24.358 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.038 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.869 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 326 de persoane.

PUBLICITATE

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.497 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 537 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Sănătate

Sibiul înregistrează primul deces al unei persoane vaccinate

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

În ultimele 24 de ore numărul celor care s-au infectat cu COVID a crescut, fiind raportate nu mai puțin de 84 de cazuri depistate pe baza testelor. Din păcate, a fost anunțat și un deces, care s-a produs la o persoană vaccinată.

Potrivit datelor transmise de Prefectura Sibiu, în județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2 27.546 de persoane, din care 84 persoane au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID care au decedat a crescut la 1.101 după ce un pacient aflat în secția ATI a murit în ultima zi. Potrivit datelor oficiale, este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 de ani, vaccinat.

În această dimineață, în spitalele COVID erau spitalizate un număr de 144 persoane, dintre care pe ATI 18 persoane. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 623 de teste.

PUBLICITATE

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției are în monitorizare un număr de 1063 persoane aflate în carantină și un număr de 376 persoane în izolare.

Incidența COVID din județul Sibiu a urcat peste 1 la mie, ca urmare a creșterii numărului de cazuri. Astăzi, numărul de pacienți activi la 1000 de locuitori era de 1,1. În municipiul Sibiu, incidența a crescut la 1,68, cu 286 de cazuri înregistrate în ultimele 14 zile.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Info utile

Bulgaria, Franța și Republica Moldova au intrat în zona galbenă. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de joi seara, hotărârea privind actualizarea listei ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba şi Liechtenstein au intrat în zona roşie de COVID-19.

PUBLICITATE

În zona roşie în funcţie de rata de incidenţă COVID la mia de locuitori se află următoarele state/ zone/ teritorii: Grenada, Israel, Guam, Polinezia Franceză, Muntenegru, Dominica, Mongolia, Bermuda, Georgia, Serbia, Cuba, Saint Lucia, Suriname, Malaezia, Saint Kitts şi Nevis, Kosovo, Sint Maarten, Marea Britanie, Seychelles, Anguilla, Palestina, Antigua şi Barbuda, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Aruba, Slovenia, Insula Man, Elveţia, Albania, Bahamas, Azerbaidjan, Botswana, Iran, Irlanda, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Estonia, Macedonia de Nord, Lituania, Belize, Brunei Darussalam, Maldive, Turcia, Jersey, Norvegia, Barbados, Guyana, Fiji, Grecia, Cipru, Jamaica, Liechtenstein, Sri Lanka, Kazahstan, Africa de Sud, Brazilia, Nepal, India.

Conform documentului, în zona galbenă au intrat:

* din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Bulgaria, Franţa, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini şi Guernsey;

PUBLICITATE

* din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent şi Grenadine şi Gibraltar.

În zona galbenă se află: Curacao, Thailanda, Noua Caledonie, Bulgaria, Austria, Insulele Turks şi Caicos, Guernsey, Gibraltar, Croaţia, Letonia, Guatemala, Armenia, Filipine, Mauritius, Belarus, Franţa, Libia, Belgia, Insulele Virgine Britanice, Capul Verde, Monaco, Puerto Rico, Bosnia şi Herţegovina, Olanda, Tunisia, San Marino, Portugalia, Irak, Trinidad şi Tobago, Republica Moldova, Vietnam, Liban, Federaţia Rusă, Germania, Eswatini, Japonia, Saint Vincent şi Grenadine, Timorul de Est, Islanda şi Honduras.

CNSU precizează că în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc şi Montserrat.

PUBLICITATE

Tot în zona verde se află şi: Suedia, Canada, Finlanda, Malta, România, Italia, Emiratele Arabe Unite, Groenlanda, Slovacia, Australia, Ucraina, Cehia, Republica Dominicană, Ungaria, Noua Zeelandă, Polonia, Vatican. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE