Connect with us

Legislație

Proiectul de lege care permite creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzice cumulul de pensie cu salariul a fost aprobat

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Guvernul României a adoptat proiectul de lege prin care se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar și care permite creșterea vârstei de pensionare, opțional.

Proiectul de lege care reglementează cumulul pensiei cu salariu și stabilește noi reguli pentru limita de vârstă la pensionare prevede posibilitatea în cazul celor care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de opta între continuarea activității și încetarea contractului de muncă.

Persoanele care au ieșit deja la pensie în sistemul public de pensii, sunt beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat vor avea opțiunea pentru reîncadrare, însă în cazul în care vor opta pentru această variantă li se va suspenda plata pensiei. Limita de vârstă pentru reîncadrare este de 70 de ani. Proiectul prevede că românii în această situație pot exercita opțiunea inversă, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă, oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

PUBLICITATE

Demnitarii, excepție în cazul cumului de pensie cu salariul

Un dintre prevederile importante ale proiectului de lege este cea referitoare la cumulul pensiei cu salariul. În acest caz, primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul. Este vorba despre persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, care sunt astfel exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. Motivația acestei excepții a fost generată de o decizie a Curții Constituționale, care a stabilit că exercitarea funcțiilor pe o perioadă temporară nu le poate lua dreptul la pensie acestor persoane.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Poliția nu este capabilă să mențină ordinea: benzile speciale de la cele trei școli sunt deja ocupate cu mașini parcate

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Noua măsură luată de Primăria Sibiu și Poliția Rutieră se dovedește a fi ineficientă, încă din prima zi de școală. Dacă la prima ora a dimineții utilizarea corectă a benzii speciale de debarcare/îmbarcare a fost supravegheată de polițiști, pe parcursul zilei lucrurile s-au întors la situația de dinainte.

Sibienii cu copii la școală nu reușesc să înțeleagă rostul benzii speciale de îmbarcare și debarcare copii, preferând să parcheze nestingheriți pe această bandă. Acest lucru este posibil și pentru că poliția se dovedește incapabilă să mențină o regulă simplă rutieră.

Am verificat situația benzii speciale la una dintre școli. La ora 11.00, când copiii din ciclul primar al Școlii nr. 4 de pe str. Spartacus ieșeau de la cursurile primei zile de școală, banda specială amenajată de Primăria Sibiu în fața școlii era plină de mașini parcate. În unele dintre mașini era la volan șoferul, care aștepta ca micuții să iasă de la ore, dar în cele mai multe nu era nimeni. În acest fel, celelalte mașini care soseau să ia copiii erau nevoite să oprească în mijlocul străzii sau chiar pe trecerea de pietoni. Nici părinții care și-au adus la școală copiii care învață după amiaza nu au avut unde să mai parcheze, astfel că situația s-a întors la haosul din anii trecuți, cu circulație îngreunată și o arteră de neutilizat. Dar important este că timp de circa 30 de minute nu am văzut nici măcar un polițist care să le explice șoferilor noua reglementare, așa cum ar fi fost firesc în prima zi de aplicare.

anunt politie

Potrivit instrucțiunilor publicate de Primăria Sibiu și Poliția Rutieră, benzile speciale care sunt vopsite cu culoarea roșie sunt sub incidența indicatoarelor cu semnificația „Oprirea interzisă”. Potrivit legislației rutiere, în zona de acțiune a acestui indicator, este permisă imobilizarea autovehiculelor STRICT PENTRU ÎMBARCAREA / DEBARCAREA PASAGERILOR. Asta înseamnă că este permisă oprirea pentru câteva secunde, în care pasagerul se îmbarcă sau debarcă din mașină.

Culoarele amenajate au prevăzută perioada de valabilitate între orele 7.00 și 20.00, pe perioada de desfășurare a anului școlar.

„Facem apel la înțelegere din partea părinților, pentru a folosi aceste culoare strict în sensul în care au fost concepute, doar pentru debarcarea / îmbarcarea pasagerilor, astfel acest spațiu putând fi utilizat de un număr cât mai mare de părinți, contribuind totodată și la fluidizarea traficului rutier.

Părinții care aleg să își conducă copiii până la intrarea în unitatea de învățământ sunt rugați să oprească / staționeze în alte locuri în care aceste manevre sunt premise.

Inițiativa de amenajare a acestor culoare/benzi pentru elevi aparține Poliției Rutiere din Sibiu, fiind realizată împreună cu Primăria Sibiu, la trei școli din oraș: Colegiul Național „Octavian Goga”  – situat pe strada Bastionului,  Școala Gimnazială „Regina Maria”, situată pe strada Zaharia Boiu, și Școala Gimnazială nr. 4 – situată pe strada Spartacus), proiectul urmărind fluidizarea traficului rutier în zona centrală.

banda speciala scoala 4 sibiu (1)
banda speciala scoala 4 sibiu (3)
banda speciala scoala 4 sibiu (4)
banda speciala scoala 4 sibiu (5)
banda speciala scoala 4 sibiu (6)

CITEȘTE MAI MULT

Legislație

Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Dispar furculițele, dar și paiele de unică folosință

Avatar

Publicat

pe

Guvernul Cîțu a adoptat ordonanța care interzice comercializarea produselor din plastic de unică folosință, conformându-se astfel legislației europene. Produsele vor fi înlocuite cu materiale biodegradabile.

Ordonanța de urgență anti-plastic a fost adoptată de guvern cu două luni mai târziu decât termenul limită impus de UE. Actul normativ interzice oficial punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință, dar magazinele își pot epuiza stocurile existente în acest moment, însă fără a mai avea posibilitatea de se aproviziona cu cantități noi.

PUBLICITATE

,,Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deșeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosință”, a spus ministrul Mediului, la finalul ședinței de guvern, citat de Hotnews.

Printre produsele de plastic care vor fi interzise regăsim:

 • Bețișoare pentru urechi
 • Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești
 • Farfurii
 • Paie pentru băuturi
 • Agitatoare pentru băuturi
 • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
 • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
 • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
 • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Există și o excepție de la regulă pentru produsele care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele pentru băuturi; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

Pentru unele produse din plastic, conform ordonanței de urgență, operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022. Produsele vizate de acest aspect sunt pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora și recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, care sunt de regulă consumate din recipient sau care sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

PUBLICITATE

Potrivit aceluiași act normativ, începând cu data de 2024, produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor. Este vorba despre băuturi cu o capacitate de până la trei litri, adică recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora. Totuși din această categorie nu fac parte recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

La data intrării în vigoare a ordonanței, anumite produse din plastic de unică folosință introduse pe piață, trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, care informează consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. De asemenea trebuie să se precizeze prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului. În această categorie intră:

 • Absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane
 • Șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic
 • Produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun
 • Pahare pentru băuturi

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Fapt Divers

Proiect de HG pentru angajarea a 8.500 de persoane în Ministerul de Interne

Avatar

Publicat

pe

Un proiect de act normativ care se află de mai mult timp pe masa Guvernului are ca scop suplimentarea posturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu peste 8.500 de persoane, după cum relevă un document prezentat de Hotnews.ro.

Guvernul României vrea să angajeze peste 8.500 de persoane în cadrul MAI, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern de pe agenda Executivului. Aceste măsuri au fost solicitate de către ministrul Lucian Bode încă din luna mai a acestui an pe motiv că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se confruntă cu deficit mare de personal, în timp ce numărul intervențiilor de urgență crește.

PUBLICITATE

Proiectul vizează suplimentarea numărului posturilor necesare în cadrul MAI pe timp de pace cu un număr de 8.546 posturi. Dintre acestea, 146 pentru militari, adică 121 ofiţeri şi 25 maiştri militari și subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti.

,,Cheltuielile cu personalul vor fi net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri”, transmite MAI.

MAI prezintă și care sunt avantajele dacă va angaja cei peste 8.400 de soldați/gradați:

PUBLICITATE

–  oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;

– creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;

– implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;

PUBLICITATE

– asigură crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.

MAI mai aduce ca argument în favoarea angajării faptul că, în 2020, numărul intervențiilor a crescut de 9,88 ori față de numărul intervențiilor din 2007 (de la 52.729 la 520.866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30.729 la 26.866).

În documentele de pe masa Guvernului nu se prezintă o estimare a impactului bugetar, menționându-se doar că posturile vor fi prevăzute în statele de organizare și ocupate etapizat în limita prevederilor bugetare alocate. Angajările ar urma să se facă etapizat începând din acest an și până în 2025, iar în medie, impactul financiar anual suplimentar la bugetul de stat depășește 187 de milioane de lei. Cel mai mare impact ar fi în anul 2025, când se estimează cheltuieli bugetare suplimentare de peste 340 milioane de lei.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE