Connect with us

Social

Proiectul “Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” a ajuns la final

Avatar

Publicat

pe

Asociația ,,Iulian al II-lea pentru educație și integrarea romilor”, în parteneriat cu Primăria Nocrich, organizează conferința de închidere a proiectului ,,Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” ce va avea loc în data de 4 septembrie, la ora 11.

Proiectul s-a derulat în  Sibiu și Nocrich, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda pentru Tineret 2021. Prin intermediul unor ateliere, cursuri, concursuri și drumeții, desfășurate în perioada 6 iunie – 31 august 2021, a fost dată o șansă la educație copiilor și tinerilor de etnie romă. S-a urmărit încurajarea voluntariatului de familie, prin activități în care părinții au sprijinit și au învățat alături de copii, dobândind astfel diferite cunoștințe și abilități.

PUBLICITATE

La finalul proiectului, vor fi prezentate rezultatele beneficiarilor, iar printre invitați se vor afla atât reprezentanți ai ONG-urilor din învățământ, cât și din domeniul cultural-artistic. Totodată, va fi lansată cartea ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” scrisă de Lenuța Neacșu, bibliotecar și locotenent rezervist la Baza Aeriană din Bacău, lansare urmată de un moment artistic oferit de copiii participanți la tabără taberei, alături de invitata lor, Sophia Popianoș din Mediaș. În vârstă doar de 12 ani, Sophia face voluntariat alături de mama ei. Ea a câștigat mai multe concursuri de muzică, îndrumată fiind de profesorul Edith Toth de la Biserica Evanghelică Sf. Margareta.

Lenuța Neacșu s-a născut într-un cartier sărac al Bacăului, într-o familie de țigani, având încă trei frați. Tatăl, deși cu o dizabiliate fizică, a reușit prin hărnicia și talentul lui muzical să-și hrănească și să-și întrețină familia. Cânta la acordeon pe la nunți și botezuri și nu de puține ori a fost jignit de cei ce băuseră prea multe pahare, umilit ca ființă umană pentru singurul motiv că s-a născut țigan.

Lenuța ar fi putut să renunțe la școală și să vândă semințe la meciurile de fotbal, dar dârzenia tatălui ei a încurajat-o să urmeze mai departe studiile, fiind absolventă a trei facultăți, respectiv Litere, Teologie și Biblioteconomie. Lucrează de 25 de ani ca bibliotecară la Bacău și este locotenent în rezervă a forțelor aeriene.

PUBLICITATE

Cartea pe care o va lansa la Sibiu, orașul studenției ei, ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” a apărut la Editura Babel, în anul 2018 și este una dintre cele patru cărți scrise de Lenuța Neacșu.

,,Am citit, am oftat, m-am revoltat. Am închis careta. Am redeschis-o. Am plâns, am zâmbit, m-am bucurat. Când am citit rândurile unui suflet blând care merge pe calea sa, alături de Hristos. Lenuţa Neacşu, este o <<mână>> de om, plină de dor de cer. Oamenii timizi au cel mai frumos suflet. Vorbeşti cu ei şi descoperi comorile lor ascunse”, a precizat părintele Hrisostom Filipescu.

,,Lenuța Neacșu scrie pentru copii romi și pentru noi, foștii copii săraci, crescuți greu de părinți. Cu tați cocoșați de muncă în picioare – și știu ce zic – umiliți de cei care credeau atunci și cred și acum că ne știu și uneori ne calcă în picioare ori ne-ar vrea scoși din lumea câștigată cu trudă. Doar pentru că nu venim de unde vin ei. Lenuța Neacșu este dovada că munca asiduă și cartea, marea prietenă a săracului, sunt elemente de creștere în viețile noastre’’, a scris părintele Constantin Necula pe pagina www.doxologia.ro.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Acțiune civică de curățenie pe Valea Luminoasă din Cisnădioara. „Turiști, bicicliști, iubitori de natură, sunt așteptați să ni se alăture!”

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Împrejurimile localității Cisnădioara vor fi din nou în atenția localnicilor, care organizează frecvent acțiuni de curățenie, strângere a gunoaielor lăsate în urmă de turiști. Acum este rândul zonei cunoscute sub numele Valea Luminoasă, care va fi curățată sâmbătă, 18 septembrie.

„Membrii comunității Cisnădioara se adună din nou sâmbătă, 18 septembrie între orele 09.00 – 11.00 pentru o nouă acțiune de curățenie a localității în care locuiesc”, ne-au precizat locuitorii din această localitate care formează un grup de inițiativă.

Ei spun că s-au mobilizat în această vară și au organizat mai multe acțiuni de curățenie a localitătii, dar au constatat cu satisfacție că mesajele și apelurile lor, inclusiv afișele cu îndemnuri la păstrarea curățeniei au avut ecou în rândul turiștilor. „Am constatat cu bucurie că mulți oameni sunt sensibili și răspund pozitiv îndemnului de a-și strânge gunoiul la plecare de la picnic/grătar”, spun cei din Cisnădioara.

Următoarea acțiuni programată de grupul de inițiativă este pe VALEA LUMINOASĂ, unde se va curăța vechea groapă de gunoi a satului, de pe strada Râului (loc întâlnire podul de la intersecția străzilor Râului cu valea Argintului) și, de asemenea, o altă echipă va curăța drumul din pădurea spre Cisnădioara (loc întâlnire stația de autobuz de la intrarea pe str.Mărului – strada cu Apfelhaus).

„Având în vedere că acest drum este parcurs nu doar de membrii comunitătii ci și de turiști, bicicliști iubitori de natură și frumos, facem apel la cei care doresc să participe să ni se alăture. Contribuția fiecăruia contează!”, transmit cei din Cisnădioara, în dorința de a atrage alături de ei și pe cei care frecventează zona și doresc să participe la acțiunea de curățenie.

Mesajele pe care le transmit participanții la curățenie sunt unele de încurajare: „Principiul după care ne-am ghidat la toate acțiunile organizate până acum a fost «nu există vremea rea ci doar îmbrăcămintea nepotrivita!»”

Toți cei care doresc să participe la acțiunea de curățenie de pe Valea Luminoasă, sâmbătă, 18 septembrie, sunt așteptați cu saci și mănuși, oferite de Primăria din Cisnădie. Mașinile Soma sunt pregătite pentru a ridica sacii strânși la finalul acțiunii.

CITEȘTE MAI MULT

Social

Proiect pentru integrarea economică şi socială a romilor din Târnava

Avatar

Publicat

pe

Un proiect de peste 15 milioane de lei este în derulare în comuna Târnava, grupul țintă fiind persoanele marginaliyate din localitate. Acesta se referă la integrarea economică și socială a locuitorilor de etnie romă, însumând peste 600 de persoane.

Consiliul Judeţean Sibiu este partener în proiectul cu finanțare europeană ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava”, derulat de Fundația Centrul European de Integrare a Romilor (liderul de proiect), alături de alți parteneri, respectiv Primăria Comunei Târnava și Liceul Tehnologic din localitate.

PUBLICITATE

Prin proiect se urmărește prevenirea părăsirii timpurii a școlii, prin programe de tip ”Școală după școală”, ateliere socio-educative și creative, informarea, consilierea și orientarea pe piața muncii a cât mai multor persoane și participarea acestora la cursuri de formare profesională în vederea reintegrării și ocupării pe piața muncii.

De asemenea, se are în vedere crearea a 70 de locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor, îmbunătățirea condițiilor de locuire, prin reabilitarea a 10 locuințe precare, organizarea de acțiuni de educație civică – workshopuri lunare, seminarii și serate de film dedicate egalității de șanse – și de dialog cetățenesc pentru implicarea în dezvoltarea comunitară și consolidarea parteneriatului local.

Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici. În prezent, se lucrează la construcția și amenajarea Centrului Comunitar de Incluziune Socială din Târnava, care va oferi servicii sociale integrate tuturor romilor din comună și nu numai.

PUBLICITATE

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate două ediții ale unui Festival dedicat romilor din Târnava – pentru promovarea șanselor egale prin cultură, a multiculturalității, a toleranței interetnice și a incluziunii sociale, prima ediție fiind programată în perioada 17-19 septembrie 2021.

De asemenea, unul din operatorii economici implicat în proiect organizează cursuri de calificare, iar în urma unui acord de parteneriat semnat cu AJOFM Sibiu au fost organizate și două ediții ale Bursei locurilor de muncă, la Căminul Cultural din Târnava, în anii 2019 și 2020.

În cadrul componentei de educație a proiectului, 250 de copii beneficiază de programul after school și de o masă caldă; tinerii au parte de serate de film, dedicate tematicii non-discriminare, de excursii educative în Sibiu (la Muzeul în aer liber), la Alba-Iulia și Târgu Mureș, ocazie cu care s-au bucurat atât de vizitarea unor obiective culturale și turistice, cât și de prezența la ședințele de Consiliu Județean Sibiu și de consilii locale din Ciugud, Ibănești și Dumbrăveni, cu scopul de a înțelege mecanismele europene de legiferare, inclusiv în domeniul apărării drepturilor omului.

PUBLICITATE

Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici.

Proiectul ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 15.047.569,18 lei, din care 12.598.383, 14 lei este finanțare nerambursabilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în 16.02.2018, iar termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până în luna martie 2022, față de cel inițial – 18.02.2021, motivat de restricțiile din perioada pandemiei, care nu au permis desfășurarea unor acțiuni din proiect.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Social

Rata şomajului, în scădere la 2%, în Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Numărul de persoane înregistrate oficial fără loc de muncă în județul Sibiu a continuat să scadă în luna iulie, fiind mai puțin de 4.000 de șomeri la finalul lunii.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu a înregistrat în luna iulie un număr de 3.982 de șomeri în județul Sibiu, reprezentând 2,02% din totalul forței de muncă din județ. Mai puțin de jumătate, 1.889 persoane, erau femei. Rata șomajului a scăzut în acest an continuu din luna ianuarie, când valoarea acesteia era de 2,69%, dar este în continuare mai mare decât valoarea din 2020.

PUBLICITATE

Din totalul de 3.982 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Sibiu 1.550 erau beneficiare de indemnizţie de şomaj, iar 2.432 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.438 șomeri provin din mediul rural și 1.544 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârstă, în iulie 2021:

Grupa de vârstă       Stoc la finele lunii

PUBLICITATE

Total               3982

< 25 ani          493

între 25-29      219

PUBLICITATE

între 30-39      784

între 40-49      1074

între 50-55      640

PUBLICITATE

peste 55 ani    772

Potrivit AJOFM Sibiu, șomerii cu studii primare sau fără studii (35,66%) au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Sibiu, urmat de cei cu studii gimnaziale și profesionale (35,28%), 21,67% au absolvit studii liceale şi postliceale iar cei cu studii superioare sunt 7,38% din totalul șomerilor înregistrați.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.411 persoane foarte greu ocupabile, 1.016 greu ocupabile, 993 mediu ocupabile, iar 562 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE