Connect with us

Economie

Promisiuni pentru 2012

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Valoarea salariului mediu brut va ajunge peste patru ani la 3.000 de lei. Totodata va creste si pensia medie la aproximativ 1.300 de lei. In perioada imediat urmatoare, medicii sunt cei care ar putea sa se bucure de cresteri salariale de pana la 100 la suta. Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, salariile de baza pentru medicii din spitale, cu exceptia celor din comitetul director, vor fi majorate sau diminuate in functie de realizarea indicatorilor specifici de performanta. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au estimat o crestere a PIB-ului pe cap de locuitor la 10. 000 de euro in 2012. Drept urmare, vor creste atat salariile, cat si pensiile. Autoritatile de la centru sustin ca majorarea produsului intern brut este realizabila avand in vedere, printre altele, investitiile viitoare ale Guvernului, investitiile straine, fondurile europene ce vor fi accesate si cresterea capitalului sistemului bancar si a sistemului de asigurari. Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, PIB-ul pe cap de locuitor in 2008 va fi de 7.836 de euro in Brasov, 7.743 in Cluj, 7.146 in Sibiu, 6.987 in Arad, 6.131 in Bihor, 6.111 in Alba, 4.857 in Salaj si 4.408 in Maramures, fata de o medie nationala de 6233. Vosganian mai sustine ca una dintre prioritatile programului de guvernare 2009-2012 este cresterea pana la 6 la suta din PIB a alocarilor catre infrastructura. Mai mult decat atat, se pare ca si sumele alocate sanatatii vor creste. Astfel, de la 4,5 la suta din PIB, cat sunt in prezent, acestea ar trebui sa creasca la 7 la suta, cuprinzand aici atat contributia sectorului de stat, cat si a celui privat. Poitrivit datelor Institutului National de Statistica, salariul mediu net pe economie a crescut de mai mult de o mie de ori in iunie 2008, fata de luna februarie 1992. Conform unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, si medicii ar putea avea salarii mai mari. Astfel, in functie de criteriile de performanta, veniturile acestora ar putea creste cu pana la 100 la suta. Majorarile salariale trebuie sa se incadreze insa in bugetul de venituri si cheltuieli repartizat sectiei. (A.M.)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comenteaz─â

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea noilor miniștri interimari

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Monitorul Oficial a publicat decretele semnate de pre┼čedintele Klaus Iohannis prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentan┼úilor USR PLUS, precum ┼či decretele pentru desemnarea mini┼čtrilor interimari.

Lista decretelor semnate de Klaus Iohannis:

PUBLICITATE
 1. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ilie-Dan Barna, viceprim-ministru, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 2. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cristian Ghinea, ministrul Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 3. Decretul de desemnare a lui Florin-Vasile C├«┼úu, prim-ministru, ca ministru al Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene, interimar
 4. Decretul prin care se ia act de demisia lui C─ât─âlin Drul─â, ministrul Transporturilor ┼či Infrastructurii, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 5. Decretul de desemnare a lui Dan V├«lceanu, ministrul Finan┼úelor, ca ministru al Transporturilor ┼či Infrastructurii, interimar
 6. Decretul prin care se ia act de demisia lui Claudiu-Iulius-Gavril N─âsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului ┼či Turismului, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 7. Decretul de desemnare a lui Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, ca ministru al Economiei, Antreprenoriatului ┼či Turismului, interimar
 8. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercet─ârii, Inov─ârii ┼či Digitaliz─ârii, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 9. Decretul de desemnare a lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor ┼či P─âdurilor, ca ministru al Cercet─ârii, Inov─ârii ┼či Digitaliz─ârii, interimar
 10. Decretul prin care se ia act de demisia Ioanei Mih─âil─â, ministrul S─ân─ât─â┼úii, ┼či se constat─â ├«ncetarea func┼úiei de membru al Guvernului
 11. Decretul de desemnare a lui Cseke Attila Zoltan, ministrul Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor publice ┼či Administra┼úiei, ca ministru al S─ân─ât─â┼úii, interimar.

CITE╚śTE MAI MULT

Economie

Fitch Ratings: Criza politică din România reprezintă un risc la adresa consolidării fiscale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Agen┼úia de evaluare financiar─â Fitch Ratings avertizeaz─â c─â dizolvarea coali┼úiei guvernamentale din Rom├ónia ar putea perturba eforturile de consolidare fiscal─â, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei “negative” care ├«n prezent este asociat─â ratingului “BBB minus” atribuit Rom├óniei.

“Fitch a afirmat ├«n repetate r├ónduri c─â evolu┼úia finan┼úelor publice reprezint─â principalul factor care influen┼úeaz─â ratingul Rom├óniei. O ac┼úiune pozitiv─â de rating ar necesit─â ├«ncredere c─â autorit─â┼úile vor implementa planuri fiscale credibile care s─â stabilizeze raportul datorie guvernamental─â/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor ├«n implementarea refomelor, care s─â conduc─â la o cre┼čtere mai rapid─â dec├ót se preconizeaz─â a datoriei publice, ar putea conduce la o ac┼úiune negativ─â de rating”, subliniaz─â agen┼úia de evaluare.

PUBLICITATE

Fitch Ratings reaminte┼čte c─â USR-Plus a anun┼úat pe 7 septembrie c─â p─âr─âse┼čte coali┼úia, ├«n urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din func┼úia de ministru al Justi┼úiei pe 2 septembrie. Acest lucru las─â guvernul f─âr─â majoritate parlamentar─â.

“Agenda ambi┼úioas─â de reforme a coali┼úiei, ancorat─â ├«n PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificult─â┼úilor ├«n implementarea m─âsurilor ├«n timpul pandemiei. Este incert c├ót de mult va fi capabil sau dispus s─â promoveze reforme sensibile ├«n domeniile s─ân─ât─â┼úii, salariilor, pensiilor ┼či justi┼úiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea ├«nt├órzia ┼či mai mult aprobarea de c─âtre Comisia European─â a PNRR, lucru pe care Guvernul ├«l a┼čtepta la p├ón─â la finalul lunii septembrie”, sus┼úine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

PUBLICITATE

Guvernul de la Bucure┼čti avea ├«n vedere reforme ambi┼úioase pe partea de venituri ┼či cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB ├«n 2024 de la 9,3% ├«n 2020. Anali┼čtii se a┼čteptau ca guvernul de la Bucure┼čti s─â propun─â o lege a salariz─ârii unice ┼či o lege a pensiilor p├ón─â la finele lui 2021 ┼či de asemenea a promis c─â va cre┼čte gradul de colectare a taxelor ┼či va reduce deficitul de ├«ncasare a TVA.

“├Äns─â ├«n ultimele luni au fost f─âcute progrese reduse ┼či acum perspectiva unei implement─âri rapide s-a diminuat ┼či mai mult, chiar dac─â PNRR ar putea servi ca ancor─â politic─â. Un e┼čec pe traiectoria de reducere a deficitului avut─â ├«n vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizeaz─â agen┼úia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

PUBLICITATE

Ratingul “BBB minus” atribuit ├«n prezent Rom├óniei de Fitch este ultimul calificativ din categoria “investment grade”, o eventual─â retrogradare cu o singur─â treapt─â, posibil─â av├ónd ├«n vedere perspectiva “negativ─â”, ar duce ratingul Rom├óniei ├«n zona “junk”, adic─â sub pragul recomandat investi┼úiilor. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT

Economie

Raluca Turcan: Nivelul salariului minim trebuie s─â creasc─â

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Ministrul Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale, Raluca Turcan, anun┼ú─â c─â a stabilit mar┼úi cu partenerii sociali, ├«n cadrul Consiliului Na┼úional Tripartit, ca la finele lunii octombrie s─â poat─â fi avansat─â o variant─â agreat─â a salariului minim.

“Cu to┼úii suntem de acord c─â nivelul salariului minim trebuie s─â creasc─â, iar mecanismul de majorare s─â nu mai fie un instrument politic, ci s─â fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali c─â este nevoie de un calendar mult mai str├óns pentru a analiza toate propunerile ┼či datele economice, astfel ├«nc├ót, la sf├ór┼čitul lunii octombrie s─â putem avansa o variant─â agreat─â a salariului minim.

PUBLICITATE

A┼ča cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar ┼či o dovad─â de respect fa┼ú─â de partenerii no┼čtri sociali”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Premierul Florin C├«┼úu a declarat c─â ┼úine foarte mult la o formul─â “predictibil─â” ┼či pentru viitor a salariului minim, precum ┼či la o dinamic─â a acestuia care s─â ┼úin─â cont de cre┼čterea economic─â, de nevoile rom├ónilor ┼či de perspective.

┼×eful Executivului a f─âcut declara┼úia, mar┼úi, la ├«nceputul reuniunii Comitetului Na┼úional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria.

PUBLICITATE

“Vreau s─â ├«ncepem discu┼úiile din timp, anul acesta, pe o tem─â important─â, salariul minim ├«n Rom├ónia, ┼či avem timp acum s─â g─âsim p├ón─â ├«n decembrie, cum era, de obicei, formula ideal─â cu care s─â fim to┼úi de acord. ┼×ti┼úi foarte bine c─â trebuie s─â g─âsim o formul─â ca, dup─â aceea, s─â r─âm├ón─â ├«n viitor, s─â fie predictibil─â, ┼úin foarte mult la acest lucru.

├Än acela┼či timp, s─â g─âsim o dinamic─â a salariului minim care s─â ┼úin─â cont de cre┼čterea economic─â, de nevoile rom├ónilor ┼či, bine├«n┼úeles, de perspective. Deja, ast─âzi, cred e foarte bine s─â ├«ncepem s─â auzim opiniile tuturor, ┼či Ministerul Muncii ┼či patronate, dar ┼či sindicate, ┼či dup─â aceea a┼č vrea s─â avem un calendar clar, ├«ncep├ónd de ast─âzi, c├ót ne ├«ntindem. (…)

A┼č vrea s─â agre─âm, nu ┼čtiu, ne vedem p├ón─â la finalul lunii octombrie s─â decidem care e salariului minim sau mai devreme, dar decidem asta ├«mpreun─â “, a declarat Florin C├«┼úu. (AGERPRES)

PUBLICITATE

CITE╚śTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA OR─é

Fapt Diversîn urmă cu 5 ore

FOTO Trei victime ├«n urma unui accident produs ├«ntre trei autoturisme ├«n Cop┼ča Mic─â

Trei autoturisme au fost implicate ├«ntr-un accident ├«n lan┼ú, pe Drumul Na┼úional 14, ├«n Cop┼ča Mic─â, iar trei persoane au...

Comunicate de presaîn urmă cu 7 ore

Restric╚Ťii de circula╚Ťie, pentru cursa ciclist─â ÔÇ×Criteriul ToamneiÔÇŁ

 Sâmbătă, 18 SEPTEMBRIE 2021, Asociatia Club Sportiv Aria pentru Sport organizeaza cu sprijinul Primariei Sibiu si a Consiliului Judetean Sibiu...

Administra╚Ťie├«n urm─â cu 9 ore

Prim─âria Sibiu: ÔÇ×Depune╚Ťi declara╚Ťii pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!ÔÇŁ

Administra╚Ťia sibian─â atrage aten╚Ťia celor care de╚Ťin imobile nelocuite c─â este nevoie de o declara╚Ťie anual─â ├«n care s─â precizeze...

Fapt Diversîn urmă cu 9 ore

FOTO/VIDEO Descinderi ├«n Sibiu, la o grupare specializat─â ├«n fraude informatice, pe site-uri de comer╚Ť online. Peste 5.000 de persoane din Europa au fost ├«n┼čelate

Perchezi┼úii de amploare, joi, ├«n Sibiu, alte 5 jude┼úe ┼či ├«n Bucure┼čti ├«n cazul unei grup─âri infrac┼úionale specializat─â ├«n fraud─â...

Fapt Diversîn urmă cu 9 ore

Sibieni b─âu┼úi sau f─âr─â permise, prin┼či ├«n trafic de poli┼úi┼čti

Un sibian de 64 de ani, băut bine, s-a tamponat cu o autoutilitară condusă regulamentar, iar un tânăr fără permis...

CELE MAI CITITE