Connect with us

Dezvoltare personală

Radu Benjamin, fotografia, din America și până în Nepal. Galerie Foto!

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Radu Benjamin s-a născut la Sibiu, într-o zi de început de toamnă, în anul 1986. Este fotograf. Și nu unul oarecare, ci dintre aceia determinați să depășească limite. Nu le caută în mod expres, însă le descoperă fiind atent la detaliile lumii din jurul său. Absolvent al Liceului de Artă Sibiu a fost mereu un iubitor de frumos, pe care l-a descoperit prin lentila unui aparat de fotografiat. Adevărata lui provocare este aceea de a surprinde emoții. A fost în câteva misiuni prin diferite colțuri ale lumii cum ar fi Asia, Nepal sau America, iar poveștile spuse prin fotografiile lui sunt intense și fascinante. Așa am ajuns să-l cunoaștem și noi, pentru că întâi i-am cunoscut fotografia.

Reporter: Cum a început pasiunea ta pentru fotografie?

PUBLICITATE

Radu Benjamin: A ieșit la iveală undeva prin 2008 când am pus mâna pe o cameră foto mai serioasă la vremea respectivă, un Nikon D80 și deși nu am prevăzut drumul pe care aveam să îl apuc, am încercat să cresc și să mă dezvolt pe latura asta. Mi-a plăcut să citesc destul de mult încă de când eram mic, iar asta cred ca mi-a alimentat oarecum orientarea spre vizual și să caut mereu cadre care, de cele mai multe ori, ne trec prin fața ochilor fără să le observăm. Tot fotografia a fost și este în continuare un instrument care mă ajută să mă conectez cu oamenii.

Rep: Și acum ce faci?

R.B.: Chiar acum? Caut un furnizor de torturi pentru nunta mea și a logodnicei mele! Și Radu zâmbește larg. În rest, locuiesc în Cluj de aproape un an de zile, sunt fotograf full-time încă din 2013 de când m-am reîntors în România și fotografiez nunți și povești de dragoste frumoase prin România, Europa, America. Acolo unde mă cheamă cuplurile.

PUBLICITATE

Rep: Ceea ce mi-a atras atenția în ce te privește sunt o serie de fotografii pe care le-ai făcut în călătorii prin lume. Cred că munca ta merge dincolo de fotografia de nuntă. Cum au început aceste aventuri?

R.B.: Prima călătorie am făcut-o în Myanmar (sud-estul Asiei), în februarie 2014 și a avut un scop misionar și umanitar. Am documentat însă și viața oamenilor din câteva sate din sudul Burmei. A fost o experiență grozavă. Apoi în anul 2015, împreună cu alți doi buni prieteni din Londra, care sunt și ei fotografi de nuntă, am hotărât să „evadăm” în Nepal la sfârșitul unui sezon plin de evenimente.

uganda

Rep: Am văzut și fotografiile din Nepal. Au o profunzime aparte. Cum a fost acea experiență?

PUBLICITATE

R.B.: În 4 Noiembrie 2015 am aterizat în Kathmandu. În total cred că am stat 25 de zile, din care eu am petrecut 12 zile sus în Himalaya. Am Început ascensiunea de la 2.880m, din satul Lukla, până în prima tabără de la baza Everest, la 5.200m, cu atingerea unui varf la 5.644m pe nume Kalapathar. Asta aș numi-o poate cea mai interesantă, cea mai intensă și cea mai plină de aventură călătorie. Totuși nu am făcut-o în numele fotografiei, sau mai bine zis nu acesta a fost scopul principal. Principalul motiv a fost acela de a cunoaște o cultură nouă, despre care auzisem sau citisem doar. Am plecat de acolo cu gândul la acei oameni extraordinari, care știu să trăiască altfel, care sunt atât de mulțumitori și recunoscători pentru atât cât au. Și cei mai mulți chiar au foarte puțin.

Rep: În numele fotografiei ai făcut vreo călătorie?

R.B.: Da. Cea mai interesantă a fost o călătorie în Statele Unite, în septembrie 2015, cu câteva săptămâni înainte să pornim spre Nepal.
Am fotografiat o nuntă în Portland după care am explorat puțin statul Washington, Seatle, Snoqualmie Falls, vulcanul St. Helens.

PUBLICITATE

Rep: Așadar, din atâtea călătorii fotografiate am putea vorbi despre cel mai impresionant moment surprins de tine?

R.B.: Greu să găsesc doar un singur astfel de moment. Au fost o serie întreagă de momente care mi-au tăiat răsuflarea. Pot să spun două? Și Radu zâmbește iar.

Primul este portretul unui băiețel de 9 ani pe nume Tenzing. Eram abia în a doua zi de ascensiune, nici nu ajunsesem încă în Namche, satul unde trebuia să innoptez și eram absolut epuizat. Am fost ajuns din urma de un bărbat care era împreună cu fiul lui. Au petrecut cu mine ultima bucată de drum din ziua respectiva. Ce mi-a rămas în minte și acum, a fost privirea pătrunzatoare a lui Tenzing. I-am păstrat-o pentru totdeauna într-o fotografie. L-am întrebat ce vrea să fie când va fi mare. Mi-a răspuns ca vrea sa fie sherpa (localnic care însoțește expedițiile în Himalaia), ca și tatăl lui, care are 5 expediții pe Everest.

PUBLICITATE

Apoi, al doilea moment care m-a impresionat nu ține neapărat de fotografie. A fost atunci când am ridicat capul din pământ și am văzut vârful Everest. Este un sentiment copleșitor.

Foto B

Rep: Ce te definește ca fotograf?

R.B.: Atunci când fotografiez un cuplu, de exemplu ori un eveniment important din viața altor oameni, cel mai mult caut să surpind emoții. Asta mi-ar plăcea să cred că mă definește ca fotograf. Întotdeauna cel mai mult m-au impresionat oamenii reali, cu sentimente și trăiri reale, ce nu încearcă să pară a fi altceva decât ceea ce sunt.

PUBLICITATE

Rep: Există fotografia perfectă?

R.B.: Nu cred în conceptul de fotografie perfectă, deși sunt un perfecționist din fire. Cred însă în fotografia care, dacă ajunge să facă să vibreze o coardă sensibilă din inima cuiva, atunci și-a atins scopul.

Rep: Dar un fotograf trebuie să aibă anumite calități, nu?

PUBLICITATE

R.B.: Asta depinde și de tipul de fotografie pe care îl practică. Poți să fi fotograf de peisaj. În cazul acesta te izolezi mereu în natură. E perfect, pentru că de acolo îți extragi inspirația. Dar dacă ești un fotograf care realizează foto-jurnalism, de eveniment, atunci trebuie să iubești oamenii, iar prin obiectiv să vezi dincolo de aparențe.

Rep: Pe mai departe care este planul? Va fi o nouă locație cu noi aventuri?

R.B.: Da, următoarea locație va fi Norvegia. Țara nu-mi este străină, însă o găsesc mereu plină de surprize. Este posibil să ajung și în Islanda, în luna septembrie. De asemenea, împreună cu un amic plănuim încă o călătorie în Nepal, cel mai probabil anul viitor.

PUBLICITATE

Rep: Și pentru viitorul îndepărtat care este marele plan?

R.B.: O expoziție de fotografie, o cafenea drăguță, niște copii frumoși, iar tabloul îi luminează ochii.

Rep: Alte pasiuni?

PUBLICITATE

R.B.: Îmi place în continuare să citesc și să vizionez diverse documentare. A… și cafeaua. Întotdeauna cafeaua.

Rep: Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ai auzit vreodată despre una din fotografiile tale?

R.B.: Când locuiam în Anglia, prin 2012 și încă nu făceam fotografie full-time am cunoscut pe o plajă pustie un bărbat de vârstă mijlocie. Era născut în părțile locului, fost marinar în Royal Navy și stabilit apoi în Germania. Am stat mai bine de o oră discutând cu el. O minte fascinantă. La final a trebuit să plece, dar înainte să o facă mi-a spus: „În spatele fiecărui portret se află o poveste ce merită să fie descoperită și sărbătorită”. Acestea au fost probabil și cuvintele ce m-au încurajat să merg înainte urmându-mi pasiunea.

PUBLICITATE

Rep: Acum vreau să-ți pun ultima și cea mai importantă întrebare: Cine va fi fotograful nunții tale.

R.B.: Un prieten din Scoția, Dylan Kitchener. În momentul de față rezonez și mă regăsesc cel mai mult în stilul lor de fotografie; al lui și al soției sale alături de care călătorește și fotografiază.

885088_10153911991951638_1534920411020339565_o
10960040_740731496034277_7733021559235714354_o
BEN_6085-2
DSC_2292
DSC_2426
Foto B
nepal-332
oregon
Tuscany
tynemouth, uk

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dezvoltare personală

Daniel Dines, cel mai bogat român: „E stupid să te chinui să strângi bani toată viața pentru o vacanță”

Avatar

Publicat

pe

„Am trăit în sărăcie la 20 de ani, am trăit ca un american de clasă medie, la Microsoft, după întoarcerea în România am trăit cu 2000 de dolari pe lună, în următorii 10 ani.” Aceasta este povestea pe scurt a lui Daniel Dines, omul care se află în spatele cele mai valoroase companii românești. Un interviu acordat publicației sifted.eu scoate la iveală un om normal, care a trecut prin multe, dar care are o pasiune imensă pentru ceea ce face.

Lecții de viață cu cel mai bogat român al momentului, așa ar putea să se numească interviul pe care l-a acordat Daniel Dines, cel care a fondat UiPath, companie de tehnologie evaluată acum pe piață la peste 20 de miliarde de dolari, jurnaliștilor de la sifted.eu. Un interviu nonconformist, în biroul din București, acolo unde un bucătar personal le-a adus celor doi, afaceristului și jurnalistului, mâncarea, pe masa la care lucrează Dines.

PUBLICITATE

„Nu merită să te chinui toată viața ca să strângi bani pentru o vacanță drăguță, ăsta e cel mai stupid lucru din lume”, spune Daniel Dines, încercând mai degrabă să-și caracterizeze propria viață, decât să dea sfaturi altora. Are doar 49 de ani, a înființat firma UiPath acum 15 ani și recunoaște că a avut parte de numeroase piedici în cariera sa. Nu puține au fost momentele în care a vrut să renunțe, dar a găsit resurse să meargă mai departe. De la sfârșitul anului trecut, Daniel Dines este catalogat drept cea mai bogată persoană din România, cu o avere netă estimată la circa 8 miliarde de dolari.

Chiar dacă mulți s-ar mândri cu un astfel de titlu, Dines spune că mai mult l-a dezavantajat. Asta s-a întâmplat în mare parte din cauza presei, care s-a concentrat doar pe noul său statut și pe UiPath, cea mai mare companie din România.

Pandemia i-a schimbat mult ritmul actual de viață: dacă înainte călătorea mult, acum majoritatea timpului îl petrece în România. Niciodată nu a stat mai mult de două săptămâni în același loc, călătorind pe marile continente și fiind surprins de pandemie chiar în New York.

PUBLICITATE

Dines a crescut în Onești, Bacău, unde spune că a trăit cele mai frumoase clipe din viața sa. Crescut mai mult de bunici, el a plecat la București în 1990, pentru a studia matematica și informatica. Realitatea României proaspăt ieșită din comunism l-a lovit pe Dines mai mult decât se aștepta. A fost surprins într-un mod neplăcut de modul în care se desfășurau cursurile „Am fost la câteva cursuri, a fost groaznic. Acești profesori comuniști, această atmosferă, nu vă puteți imagina cât de plictisitor a fost totul. Scriau doar formule pe tablă. A fost foarte neinspirat, așa că, după câteva săptămâni, nu m-am mai dus deloc. Mi-am luat diploma, dar practic am mers doar la examene”.

În 2000, a hotărât că e mai bine pentru el să se mute în Seattle și să lucreze la Microsoft. Chiar dacă mulți pleacă să-și împlinească visul american, Dines nu a plecat niciodată cu gândul de a se stabili în Statele Unite. După numai cinci ani, s-a întors în România cu planuri mari.

Cum a luat naștere UiPath

PUBLICITATE

UiPath s-a numit inițial DeskOver, dar a avut o ascensiune lentă la început. În ciuda experienței pe care o avea Dines și a faptului că știa cât de valoroase sunt serviciile lor, firma a început să crească abia începând cu 2012. Acum își dorește să facă din UiPath un fel de Google sau Facebook în România.

Anul 2012 a fost un veritabil punct de cotitură pentru Dines, când un manager de la Microsoft s-a mutat la Amazon și i-a oferit un job. A luat decizia de a lupta pentru propria firmă, iar în 2015 i-a schimbat numele în UiPath. Imediat după aceea, a primit prima rundă de finanțare, 1,6 milioane de dolari, de la Earlybird’s Digital East.

,,Mereu am avut o tehnologie bună și știam asta. După 10 ani fără noroc am dat peste cel mai mare noroc din lume. S-a simțit ca atunci când zbori pe spatele unui unicorn”, rememorează Dines momentele în care a cunoscut succesul.

PUBLICITATE

UiPath și România

Chiar dacă are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal la New York, Dines nu a renunțat la România. O treime din angajații UiPath sunt români și își propune să facă din București un centru pentru talentele europene. „Cel puțin jumătate din oamenii alături de care am crescut au părăsit România”, explică Dines de ce este decis să facă mai mult pentru a-i păstra pe români în țară.

În opinia lui, românii sunt muncitori foarte buni, dar care nu sunt încă dispuși să își asume prea multe riscuri. Are și un exemplu bun pentru a-și susține punctul de vedere.

PUBLICITATE

,,Vicepreședintele nostru pe partea de inginerie din București lucra cu un tip pe care l-a rugat să vină la noi. Era anul 2017 – 2018. Tipul câștiga 2000 – 3000 de euro pe lună. N-a vrut să vină. Îți dai seama câți bani ar fi câștigat acest tip dacă s-ar fi alăturat UiPath? Dacă aș fi în locul lui, m-aș uita în oglindă în fiecare zi și m-aș întreba de ce am făcut asta”.

Daniel Dines are totuși o perspectivă foarte diferită asupra banilor. Filosofia sa de viață este una care se potrivește cu felul în care a crescut. „Am descoperit că cele mai bune lucruri pe care le poți cumpăra în această lume nu sunt bunurile. Este mentoratul și sfaturile unor oameni mari”.

Chiar dacă își plătește propriul bucătar, nu înseamnă că nu este un om simplu. Preferă tricourile sport, în detrimentul hainelor scumpe.

PUBLICITATE

Nici nu crede într-o dinastie în care să lase copiilor moștenire toți banii și vrea să doneze mare parte din averea sa. A înființat o fundație care ajută copiii defavorizați din România și crede că un astfel de act de caritate este ceva normal. Îl cataloghează ca fiind ,,o taxă care trebuie plătită”.

Altfel, este un om cât se poate de normal. „Îmi place mâncarea bună și să beau un vin bun sau whisky”, spune miliardarul român.

Daniel Dines a intrat oficial în topul miliardarilor lumii pe locul 346, depășindu-l pe celebrul George Soros.

PUBLICITATE

SURSA: sifted.eu

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Dezvoltare personală

Tehnici și strategii de comunicare, explicate într-un webinar gratuit

Andra Marinescu

Publicat

pe

Clubul Petrecăreților Inteligenți din Sibiu îi invită pe sibieni și nu numai luni, 6 aprilie, de la ora 19.30, să participe la un webinar gratuit dedicat comunicării și vorbitului în public.
“Ai simțit vreodată că nu reușești să te faci înțeles? Ai simțit că în mintea ta mesajul este foarte clar, însă pentru ceilalți nu a avut sens? Ți s-a întâmplat să fii provocat să vorbești în fața oamenilor și să fii copleșit de emoții și frici? Dacă răspunsul este DA la vreuna dintre aceste întrebări, avem o veste bună pentru tine: aceste abilități se pot
dezvolta și îmbunătăți. Toate acestea nu țin de un talent înnăscut.Te invităm să participi la acest webinar pentru a primi răspunsuri la întrebările care te preocupă, pentru a afla cum poți să pui bazele relațiilor cu cei din jurul tău și pentru a afla strategii de îmbunătățire a discursului. Da, comunicarea înseamnă conectare, iar conectarea înseamnă influență. Află cum te poți conecta cu oamenii și cum poți avea un impact pozitiv asupra lor, înscriindu-te la webinar”, spun organizatorii.
Înscrierile se fac pe https://forms.gle/X5nF8wvr6kh3CZmF6.

CITEȘTE MAI MULT

Dezvoltare personală

Povestea „Cavalerilor Turnului Înclinat din Ruși” sau atunci când copiii învață despre viață

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Rezultatele testelor PISA, o evaluare a învățământului din mai multe țări ale lumii, arată că în România patru din 10 elevi nu știu să folosească ceea ce învață în școală și în viața de zi cu zi. Ei se numesc analfabeți funcțional. Ei bine, în săptămâna în care au fost făcute publice aceste rezultate, am mers în localitatea Ruși, din comuna Slimnic, să cunosc zeci de cavaleri templieri curajoși care, pe lângă școală, se implică în proiecte frumoase și premiate, alături de doi dintre profesorii lor. Ultimul dintre proiectele acestor copii minunați este o grădină verde, o seră de legume pe care o cultivă și o îngrijesc. Când legumele vor fi gata, acestea vor merge către un restaurant din Sibiu. Povestea lor poate inspira orice cadru didactic, orice părinte și orice copil.

La Ruși am ajuns într-o după-amiază de marți, pe lumina roșiatică, difuză, a iernii care fugărește soarele mai devreme spre asfințit. Furați de peisaj, am cam trecut cu șapte kilometri de localitate și am fost nevoiți să ne întoarcem. „Bine că n-am realizat la Mediaș că Turnul Înclinat din Ruși a rămas mult în spatele nostru”, i-am spus zâmbind lui Ovidiu, fotograful nostru. Într-un final, am ajuns la destinație. Școla Gimnazială din Ruși este o structură a celei din Slimnic. O clădire simplă, cu pereți scorojiți și uitată undeva, în timp, de autorități, așa cum se întâmplă cu multe unități de învățământ din țara noastră. Dar nu de asta venisem. Ne-au întâmpinat cu mare bucurie cei doi profesori. Cosmin Simtion, profesor de istorie, și Bogdan Mira, profesor de română, iar povestea tinerilor cavaleri a început să curgă.

Aproximativ 40 de elevi din clasele gimnaziale sunt membri ai Asociației „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”. Practic, toți copiii claselor V-VIII ai structurii școlare și câțiva elevi de la Slimnic. Asociația face parte din rețeaua grupurilor GreenIMPACT, care, la rândul lor, sunt sub auspiciile Organizației „Noi Orizonturi” din Cluj și s-au înființat în februarie 2018. Copiii nu ajung din prima cavaleri. În clasa a V-a sunt scutieri și devin cavaleri din clasa a VI-a, dacă demonstrează că sunt vrednici de acest titlu. Ei sunt bine structurați și fiecare are misiunea lui în cadrul asociației. Există un stegar, un vistier și sunt împărțiți pe bresle, în funcție de materialele pe care le lucrează (piele, lemn sau textil). Scopul principal este unul cum nu se poate mai frumos: conservarea și promovarea patrimoniului local. „Pentru a face Turnul înclinat din Ruși cunoscut în lume”, așa cum a strigat tare Bogdan Tăvală, unul dintre cavaleri. Zâmbesc și acum, când scriu, pentru că mi-l amintesc. Un băiețel brunet, cu ochelari, în spatele cărora se ascundea o privire însuflețită de determinare. Atât de drag îmi era de dârzenia lui! Toți copiii – cavaleri fac parte voluntar din asociație. Garanție stă entuziasmul și implicarea lor. Pereții sărăcăcioși ai școlii sunt însuflețiți de zecile de diplome obținute de copii într-un timp relativ scurt prin toate proiectele la care au lucrat. Și multe dintre ele sunt încă în derulare.

Școala din Ruși este templul cavalerilor

„Ne dorim să facem în școală un muzeu”, spune profesorul de istorie și ne arată o mulțime de obiecte vechi de pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, expuse cu grijă, pe câteva rafturi. „Se va numi Obiceiuri și tradiții. Obiectele sunt aduse de copii. Fiecare dintre noi a adus ce a găsit mai vechi pe acasă. Le-am găsit prăfuite prin poduri, iar colegul meu s-a ocupat de restaurare. O să încercăm să facem rost de finanțare pentru vitrine, pentru manechine pe care să stea costumele populare și pentru renovare”, ne mai spune profesorul de istorie. Pe un alt raft stau la loc de cinste trofeele obținute de neînfricații cavaleri. Primul dintre ele a fost obținut la nici un an de la înființare. A fost pentru că au reușit să obțină avizele necesare pentru a pune un panou informativ și o săgeată de ghidare pentru turiști la Turnul înclinat din Ruși. Nu existau până în acel moment. Tot ei sunt cei care au obținut și „Diploma centenarului”. Cei doi profesori ne-au spus că a fost singura școală din județ care a obținut această distincție. Incursiunea în lumea creată de micii cavaleri și cei doi mentori ai lor a continuat cu o bibliotecă organizată de la zero în așa fel încât să fie accesibilă copiilor, cu spațiu de creare unde cavalerii dispun de materiale cum sunt pieile de animale, pene, lemn, ațe de toate culorile numai bune de meșterit, știți voi, chestii cavalerești, care mai apoi să fie duse și vândute în târguri. Sunt cavaleri în adevăratul sens al cuvântului. Au un blazon, tricouri personalizate, un statut, un jurământ și un tezaur. Cavalerii care poartă blazonul au misiuni importante. De exemplu, atunci când trei, patru copii îl poartă în pauzele școlare, au grijă ca ceilalți cavaleri să nu arunce nimic pe jos, în curtea școlii.

Cea mai mare bucurie a cavalerilor este că sunt susținuți în ceea ce fac. Directorul școlii, primăria și, nu în ultimul rând, comunitatea sunt alături de ei, iar când întâmpină greutăți sar în ajutor. Au alergat la Maratonul Internațional din Sibiu și au reușit crearea a două locuri de popas. Unul lângă turn și unul în dealul Veseudului.

„Să facem ca turnul să fie o atracție cunoscută în țară și peste hotare”

Momentul întâlnirii cu scutierii și cavalerii a fost unul deosebit. Când am intrat în clasă, meștereau de zor. Nu pentru că ar fi știut că venim să-i vedem, ci pentru că în 13 decembrie au „Gala cavalerilor”, la o pensiune din Slimnic și vor să pregătească daruri pentru invitați. Dascăli și părinți aș fi vrut să fie în spatele meu să vadă însuflețirea acelor copii simpli și frumoși dintr-o școală a unui sat sibian. Să vadă la un loc atâția ochi zâmbind și să audă atâtea glasuri povestind cu mândrie despre ceea ce fac. „Ne place foarte mult ceea ce facem”, „suntem uniți și lucrăm în echipă”, „pentru a face turnul cunoscut în lume”, „facem proiecte care ne plac și din care învățăm multe”, „avem o seră în care am plantat salată, salvie, busuioc, ardei, ceapă, țelină și o să le vindem la restaurant să facem bani cu care o să ne luăm mai multe materiale pentru ceea ce lucrăm noi”. Nu știam la care dintre ei să mă uit, când micul Bogdan a revenit cu hotarâre: „Să facem ca turnul să fie o atracție cunoscută în țară și peste hotare”. Am înțeles, acesta este scopul principal al Asociației „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”, că doar nu degeaba se numește așa.

Sera din proiect și „Casa Cavalerului”

Nu puteam pleca din Ruși fără să vedem sera despre care mi-au povestit atât. Face parte din proiectul „Sate și bucate”, iar o parte dintre produse vor merge către un restaurant din Sibiu. Ne-am îmbrăcat și am ieșit în curtea din spatele școlii. Sera se scălda în lumina soarelui aproape de apus, iar în fața ei sunt câteva băncuțe improvizate și viu colorate. Deasupra pământului puteam vedea verdele timid al frunzelor care străbat și ultimele straturi pentru a simți lumina, completat parcă de un expert al culorilor cu o culoare cărămizie a aleilor făcute de copii în seră. „Băncuțele din față tot voi le-ați vopsit?”, am întrebat-o pe una dintre fetele care mergea alături de mine. „Da, am avut o tabără de vară cu multe activități de genul acesta”, mi-a spus ea. În stânga mea trona o clădire rămasă în paragină, iar profesorul de istorie explică. „Trebuia să ajungă grup sanitar modern, dar n-au mai reușit să facă proiectul și acum este în paragină. Avem promisă o finanțare și noi vrem să o transformăm într-un pavilion multifuncțional în care să se facă și ore afară, să fie și atelier pentru cavaleri, dar și clubul lor, „Casa Cavalerului”.

„Norocul ține cu cei îndrăzneți”

„Copiii sunt dedicați. Așa îi simțim. Și sunt dornici de a învăța și a face și altceva. De a face și bine, nu doar rău, pentru că asociația noastră se bazează pe promovarea unor valori morale, care, în ultimul timp, s-au cam dus. Una dintre marile reușite, cel puțin din punct de vedere moral, este locul de popas din fața turnului. Au trecut două sau trei luni de când l-am construit și arată impecabil. Nimeni nu s-a atins de el. Nimic nu este scrijelit, nu găsim mizerie pe jos. Eu spun că s-a produs deja o schimbare, mică, dar importantă”, spune dascălul Bogdan Mirea.

Am închis ochii pentru câteva minute și am rememorat totul. Oricât aș vrea, nu am spațiu să vă vorbesc despte toate proiectele pe care acești doi dascăli de la Școala din Ruși le fac alături de elevii lor. Poate să amintesc câteva titluri: „Zece stejari, pentru zece provincii românești”, „Turnul Înclinat din Ruși-Ieșirea la Lumină”, „AVE” și cele despre care am scris mai sus. Altele sunt în derulare sau în stadiu de proiectare. „Sunt nerăbdător să vad ce mai facem și ce misiuni vor mai veni. Sper să le îndeplinim pe toate”, spunea unul dintre profesori. Le vor îndeplini cu siguranță pentru că fac asta cu drag. Într-un an de zile, meritul lor a fost recunoscut cu distincții la nivel județean și național, iar despre ceea ce fac s-a auzit și dincolo de ocean, în America.

„Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși” au înțeles că trebuie să se murdărească, să lucreze, să respire, să vadă cum este lumea din jurul lor ca să o perceapă. O să închei aici cu dictonul după care ei se ghidează: „Norocul ține cu cei îndrăzneți”.

IMG_6584
IMG_6585
IMG_6587
IMG_6590
IMG_6593
IMG_6595
IMG_6596
IMG_6615
IMG_6618
IMG_6630
IMG_6643

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE