Connect with us

Educatie

Rareș Stoicescu, medicul sibian care îi învață pe elevi cum să se protejeze de gripă

Avatar

Publicat

pe

„Paza bună trece primejdia rea.”, spunea o vorbă din popor. Înarmat cu această convingere și multă dedicare, medicul epidemiolog sibian Rareș Stoicescu a pus la cale un proiect menit să îi învețe pe cei mici cum să se apere de gripă sau viroze sezoniere. Patru sute de elevi ai școlii gimnaziale I. L. Caragiale Sibiu au beneficiat, până acum, de inițiativă.

Epidemia de gripă a făcut ravagii în ultimele săptămâni, în școlile din Sibiu. Peste 100 de cazuri de suspiciune de gripă și aproape 3 mii de cazuri de viroză. Clasele din mai multe școli au fost închise, din cauza absențelor numeroase. Direcția de Sănătate Publică a județului anunța că, în aceste situații, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este respectarea normelor de igienă personală. Asta a decis să facă și medicul sibian Rareș Stoicescu.

PUBLICITATE

În toamna anului 2019 epidemiologul sibian a demarat un parteneriat non-profit cu Şcoala gimnazială I. L. Caragiale Sibiu. Acest parteneriat a adus educația sanitară mai aproape de 400 de elevi clasele I-IV. În luna decembrie a anului trecut, elevii din 15 clase au beneficiat de cursuri de pregătire pentru „profilaxia” sau prevenirea infecţiilor virale. Astfel, cei mici au putut intra în sezonul virozelor mai bine pregătiţi.

Cursurile s-au desfășurat cum le place copiilor mai mult: prin joacă. „Am imaginat o poveste, un mic pacient, Teddy, iar copii m-au ajutat să găsim boala de care suferă, viroză sau gripă, să identificăm virusul vinovat şi căile prin care se transmite, pentru a putea lua măsuri.” ne-a spus medicul Rareș Stoicescu. Elevii au învățat să strănute, să tuşească și să își sufle nasul corect, dar şi cum să își spele și dezinfecteze mâinile cât mai eficient. Aceasta a fost pregătirea teoretică.

Ca parte a programului au fost realizate și 10 puncte de dezinfecţie rapidă a mâinilor la nivelul întregii şcoli. Au fost amplasate dozatoare moderne, iar dezinfectantul folosit de cei mici este un gel hidro-alcoolic, identic cu cel folosit în unităţile sanitare. Pentru a face stația mai atractivă au fost aplicate postere și o bandă decorativă. Toate acestea au fost donate şcolii cu ajutorul epidemiologului sibian.

Rareș Stoicescu este medic epidemiolog la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi membru al Asociaţiei pentru prevenirea infecţiilor (APCI). Încă de pe băncile facultății și-a dorit ca munca lui să aducă un plus comunității.

PUBLICITATE

„Mi-am dorit mult încă de la începutul facultăţii de medicină să dăruiesc comunităţii din care provin  parte din cunoştinţele dobândite şi să o ajut astfel după puteri. Am observat că este nevoie de implementarea şi consolidarea noţiunilor de prevenire a bolilor,  mai ales în rândul tinerilor.” povestește medicul Stoicescu.

Elevii au fost foarte receptivi la această inițiativă și au participat activ la cursuri. Entuziasmul lor pentru a învăța și posibilitatea de a le insufla obiceiuri sănătoase, îl motivează pe Rareș mai mult decât orice.

„Am rămas profund impresionat de micuţii care aveau multe cunoştinţe şi își doreau să cunoască şi mai mult. Au «adoptat» imediat dozatoarele şi tehnica de lucru, ca fiind ale lor. Văd şi acum mânuţele care se ridicau când exersam dezinfecţia şi este mai mult decât orice pentru mine.”

PUBLICITATE

Proiectul nu a fost, însă, lipsit de dificultăți. Cei mici au pus adesea întrebări din cele mai încuietoare, cum ar fi: „Rareş, cum strănută peştii?”. „De asemenea, am fost corectat drastic pentru că am confundat un cățeluş cu un ursuleţ.” a mai amintit el.

Parteneri în acest proiect au fost și directorul Școlii Gimnaziale I. L. Caragiale, Romulus Simion Constantin și sora medicului, Iulia Stoicescu, profesor în cadrul aceleiași școli. În prezent, se fac demersuri pentru a implementa inițiativa și la clasele din ciclul gimnazial.

Rareș Stoicescu susține că și alte şcoli au preluat ideea şi își dorește ca un număr cât mai mare de unități de învățământ să se alăture inițiativei, pentru a forma adulți cât mai sănătoși.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

15 cazuri noi de coronavirus, înregistrate în doar 24 de ore în școlile sibiene

Andra Marinescu

Publicat

pe

15 cazuri noi de coronavirus au fost raportate în unitățile de învățământ din județul Sibiu, în ultima zi de cursuri a acestei săptămâni. Dintre ele, zece au fost înregistrate la preșcolari și elevi și cinci la cadre didactice. De vineri, 215 elevi s-au alăturat orelor desfășurate online, în total fiind vorba despre 2.251 de școlari ce învață de acasă.

Situația din școlile sibiene, în contextul pandemiei de COVID-19, se află pe un trend ascendent. În doar 24 de ore, 15 cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în unitățile de învățământ din județ, fiind vorba despre: Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” Sibiu, clasa a VI-a B – elev confirmat pozitiv (clasa desfășoară orele în sistem online din 22.09.2021); Școala Gimnazială ”Regina Maria” Sibiu, clasa a VII-a C – elev confirmat pozitiv (17 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Regina Maria” Sibiu, clasa a II-a D – elev confirmat pozitiv (26 elevi vor studia în sistem onlinne); Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu, clasa a I-a C – elev confirmat pozitiv (23 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, clasa a IV-a D – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor defășura orele în sistem online); Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” Sibiu, clasa a XII-a D – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” Sibiu, clasa a XI-a D învățământ profesional dual – elev confirmat pozitiv (23 elevi vor defășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 3 Cisnădie, grupa mică – preșcolar cofirmat pozitiv (20 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Blăjel, clasa a VII-a – elev confirmat pozitiv (11 elevi vor defășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Daia, clasa a V-a – elev confirmat pozitiv (14 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, clasa Pregătitoare B, limba germană – cadru didactic confirmat pozitiv (22 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Colegiul Tehnic Energetic Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv; Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Avrig – cadru didactic confirmat pozitiv; Școala Gimnazială Loamneș – cadru didactic confirmat pozitiv.
Potrivit prof. Monica Munteanu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, de la debutul noului an școlar, 42 de profesori și 94 de preșcolari și elevi au fost depistați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

PUBLICITATE

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie. Elevii învață în sistem online

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Un număr de 54 de localităţi înregistrează vineri o incidenţă a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, se arată într-o centralizare publicată de Ministerul Educaţiei.

Potrivit Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, cele mai mari incidenţe se înregistrează în localităţile Cătina – 12,08 şi Ploşcoş – 9,66, ambele din judeţul Cluj, Şeica Mică (judeţul Sibiu) – 9,48, Pojejena (judeţul Caraş Severin) – 9,47, Bârsana (judeţul Maramureş) – 9,1, Bara (judeţul Timiş) – 9,06 şi Gura Vadului (judeţul Prahova) – 8,75.

PUBLICITATE

În aceste localităţi, elevii învaţă în sistem online. Funcţionează în continuare în sistem fizic, faţă în faţă, grădiniţele, creşele şi şcolile din învăţământul special.

Ministerul Educaţiei a reamintit că publică doar lista ratelor de incidenţă pe localităţi din fiecare zi de vineri, deoarece aceasta este ziua de referinţă pentru stabilirea scenariului de funcţionare în şcoli pentru întreaga săptămână ce urmează. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Ministerul Sănătăţii a validat chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare. Acesta va fi distribuit de Ministerul Educaţiei prin inspectorate

Avatar

Publicat

pe

Ministerul Sănătăţii a validat chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare în rândul elevilor minori, aceasta fiind diseminat de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare judeţene începând de vineri.

“Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul (disponibil aici) va fi diseminat în unităţile de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligaţie de vaccinare şi va fi pus la dispoziţia părinţilor în vederea completării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

PUBLICITATE

Potrivit sursei citate, persoana desemnată pentru protecţia sanitară la nivelul unităţii de învăţământ, în conformitate cu dispoziţiile ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, va transmite Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinţi/tutori legali.

“În cazul exprimării intenţiei de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezenţa părintelui/tutorelui legal al copilului! Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze şi beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinţilor sau reprezentanţilor legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în şcoli de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi Direcţiile de Sănătate Publică”, menţionează sursa citată.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură şi pot fi transmise şi în format electronic, precizează Ministerul Educaţiei.

PUBLICITATE

Nicio şcoală nu a solicitat încă echipe mobile de vaccinare anti-COVID, deoarece nu s-a aprobat, din perspectivă juridică, formularul de exprimare a intenţiei de imunizare, declara, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El preciza că Ministerul Sănătăţii este singurul autorizat în prelucrarea datelor medicale cu caracter personal.

“Formularul care va fi elaborat de către cei în drept – Ministerul Sănătăţii – va avea o primă întrebare: este sau nu este vaccinat. Dacă este vaccinat, nu mai trebuie răspuns la cea de a doua întrebare, care va avea trei variante de răspuns: Da; Nu; Indecis”, preciza Cîmpeanu. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE