Connect with us

Reportaj

Atmosferă de Paște în căminele ULBS. Studenții și refugiații ucraineni au gătit bucate tradiționale

Ștefania Colpoș

Publicat

pe

În căminele studențești din cadrul Universității Lucian Blaga, Sărbătorile de Paște au fost o ocazie excelentă pentru studenții universității și pentru refugiații ucraineni din Sibiu să se bucure de atmosfera tradițională, să ciocnească ouă încondeiate și să guste gogoși pregătite în bucătăriile din cămine.

Atmosfera sărbătorilor pascale s-a răspândit repede în căminele ULBS, imediat ce studenții sibieni și ucrainenii s-au adunat laolaltă și au început să pregătească împreună mâncărurile tradiționale ale acestei perioade.

Evenimentul ”Lumina Învierii ajunge în cămine” i-a ajutat pe studenții sibieni să redescopere sentimentul Paștelui și bucuria întâlnirilor care, din nefericire, au fost anulate ultimii doi ani, din cauza pandemiei.

 

De dimineață, agitația din bucătăria căminului i-a ajutat pe studenți să-și reamintească de pregătirile făcute în prag de sărbătoare acasă, când erau puși să ajute la tradiționala curățenie generală de Paște. Bucătăria s-a umplut de tineri, unii să ajute la înroșirea ouălor, alții să ajute doar cu încurajările, iar pe lângă aceștia, ucrainenii cazați aici au pus și ei umărul la pregătirea mesei.

Deși comunicarea dintre studenți și ucraineni a fost deficilă, zâmbetul a reprezentat limbajul comun, cei mici au învățat și câteva cuvinte în limba română și au mulțumit pentru surpriză.

Activitatea din acest an a avut o încărcătură emoțională mai mare față de anii trecuți, deoarece studenții nu au sărbătorit singuri, persoanele venite din Ucraina și cazate în cele trei cămine din campusul studențesc s-au bucurat de căldura cu care au fost primiți de personalul căminelor și de studenți.

Trecem prin momente tensionate dar credem în speranță

În ultimele luni, căminele studențești din cadrul Universității Lucian Blaga, au devenit ,,acasă” pentru aproape 30 de refugiați ucraineni, iar sosirea lor a influențat și traiul căminiștilor. Holurile au devenit spațiul de joacă pentru copiii acestora, iar studenții au reușit să-i ajute să se integreze în atmosfera de cămin. În prezent, 15 adulți și 12 copii primesc masă și cazare în căminele studențești din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

„Doar admir sibienii! Vă mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce faceți pentru noi! Păcat că nu pot scrie în română, traducerea poate nu este corectă. Mulțumim tuturor organizatorilor pentru susținere. Slavă Ucrainei, moarte dușmanilor! Slavă României și oamenilor buni”, este mesajul unei mame care stă în cămin.

Darya este studentă în an terminal și, cunoscând limba ucraineană, a devenit translator de ocazie. „Evenimentul l-am văzut foarte drăguț și interesant. Pe partea de traducere pot să spun că era nevoie să îi ajut, am fost și eu în situația lor cand am venit in Romania și nu voiam să treacă prin ce am trecut eu. Lor li s-a parut foarte drăguț din partea căminului că nu a inceput evenimentul fără ei”.

studenti ULBS Paste ucraineni

Flavian Pițu, șef serviciu în căminele studențești, susține că se bucură de empatia studenților față de refugiați și apreciază toate implicările personalului făcute pentru acomodarea cât mai ușoară a părinților și copiilor. „Ucrainenii apreciază mult eforturile pe care le facem noi, primul lor gând a fost să scape de război și să supraviețuiască și au ajuns aici fără să cunoască limba română, cultura. În momentul când au ajuns aici, a existat multă bunăvoință din partea noastră și din partea studenților”.

studenti ULBS Paste ucraineni

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *